Er was eens… Overig Vijf favoriete personages

Vijf favoriete personages

Om de juiste keuze te maken in mijn vijf favoriete hoofdpersonen ben ik eens languit achterover in mijn stoel gaan liggen met ogen gesloten, vingers verstrengeld op mijn buik en laat ik mijn gedachten dwalen over de enorme hoeveelheid boeken die ik in al die jaren heb gelezen. 
Wie zijn er bovenuit gestegen? Met wie heb ik een band opgebouwd? Wie was het liefste? Met wie had ik willen ruilen?
Zo heel makkelijk was dat nog niet, maar nr 1 was direct duidelijk.

Nr 1 Katniss Everdeen
Zo’n enorme sterke persoonlijkheid. Ze geeft om de mensen om haar heen en zal er alles aan doen om die te helpen, te redden, te begeleiden. Alles wat in haar vermogen ligt. Ze zou zelfs haar leven willen geven.
Haar inbreng in de Hongerspelen-boeken van Suzanne Collins, maken deze serie tot de beste trilogie die ik ooit heb gelezen.

Nr 2 Dolf
Voor nr 2 hoefde ik ook niet zo diep te graven. Mijn favoriete jeugdschrijfster is Thea Beckman, en veel van haar hoofdpersonen zijn favoriet bij mij. Maar het boek wat mijn liefde voor het lezen het bepaald is Kruistocht in Spijkerbroek. Dat verhaal zit nog altijd diep in me. De tocht met al die kinderen naar het beloofde land, en Dolf daar tussenin, met zijn kennis uit de 20e eeuw en zijn wens om terug te keren naar de toekomst. Hij maakt vrienden en helpt de karavaan om beter te functioneren. Hij heeft ook te maken met vijanden en grote problemen, maar wordt daar alleen maar sterker van.

Nr 3 Miss Marple
Als fan van Agatha Christie mag een van haar personages niet ontbreken. Dat ik bewondering heb voor Miss Marple blijkt wel uit het feit dat ik onlangs nog een heel blog aan haar heb gewijd.
Miss Marple is lief en oogt onschuldig, maar is ontzettend kien en bij de tijd. Met haar oog voor menselijk karakter, weet ze door het maken van vergelijkingen met bewoners van haar dorpje, steeds weer de rotte appel te vinden. Haar verhalen zijn stuk voor stuk heerlijk om te lezen.

Nr 4 Louise Veldman
Een geliefd hoofdpersoon van recentere datum is Louise uit “Voor wie ik heb liefgehad”. 
Ze is eigenlijk helemaal niet zo’n aardig persoon. Ze doet alsof ze gek en doof is, maar ondertussen is ze ontzettend kien en hoort alles. In het tehuis waar ze woont manipuleert ze wat ze kan.
Maar toch heeft ze me weten te raken, met haar verhaal, haar eigenaardigheden en haar (soms) vreemde acties. Zij is voor mij nr 4 in de lijst met favoriete boekpersonages.

Nr 5 Ayla
De serie “de Stam van Holebeer” heeft ook een grote indruk op me achtergelaten. Zeker het eerste deel, waar het weesmeisje Ayla wordt geadopteerd door de stam van holbewoners en daar veel leert, maar uiteindelijk wordt verstoten. Ze is sterk, slim en vindingrijk. De liefde voor de natuur en voor haar paarden sprak me erg aan. Toen ik las was ik nog een echt paardenmeisje, dat zal zeker meewegen in deze keuze.
De eerste 3 boeken waren erg goed, deel 4 was langdradig, deel 5 was weer geweldig. Deel 6 ligt nog op de plank.

Memory-lane
Tot zover mijn ‘walk trough memory-lane”. Heerlijk om weer eens de hele boekenlijst langs te gaan, herinneringen borrelen op, zoveel levens meegeleefd, zoveel verschillende avonturen beleefd, landen bezocht, personen ontmoet, lief en leed meegemaakt, om uiteindelijk toch weer met beide voeten op de grond te belanden, terug in mijn eigen wereld. “Mam, waar is mijn……”. Ja ja ik kom al.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Post