De Column

Vandaag weer een prachtig boek uitgelezen. “Hindergroen” van Martine Bijl, vol columns. Columns? Ja columns.
Een mooie reden om een blog te maken!

Een column is een met regelmaat verschijnend, kort stukje proza van een bepaalde auteur (columnist). Vaak wordt een column in een krant of tijdschrift gepubliceerd, maar ook een gesproken column op radio of televisie, of publicatie op internet komen voor.

Ik kan enorm genieten van columns. Ze worden vaak geschreven door bekende Nederlanders en gaan dan over actuele onderwerpen, gewone huis- tuin en keuken gebeurtenissen of speciale Ik momenten. Ze worden geschreven voor kranten of magazines en met het wekelijks terugkeren ervan leef je mee en zoek en vind je herkenning. Soms humor, dan weer een andere kijk op iets normaals, of juist een nuancering van iets bijzonders of extreems.

Koning van de columns is ongetwijfeld: Simon Carmiggelt.
Hij schreef ruim 10.000 columns (“Kronkels”) in het Parool van 1946 tot 1987.
Andere bekende columnisten zijn oa: Martin Bril, Youp van het Hek, en Özcan Akyol .

De mooiste column die ik volgde was die van “Franciens katten” in de Margriet, geschreven en getekend door Francien van Westering. Jarenlang genoot ik van haar verhalen en prachtige tekeningen van haar katten. Alle columns heb ik uitgeknipt en bewaard, de Margriet ging bij het oud papier.
Tot de hoofdredacteur besloot dat de column niet meer bij het blad paste en moest stoppen. Hij had gelijk, ik paste ook niet meer bij Margriet  en stopte gelijk met het abonnement!

Ook de columns van Daphne Deckers vond ik erg leuk. Maar die las ik pas als ze werden gebundeld in een boekje. Vooral “Geboorte van een moeder” en “Geboorte van een gezin” spraken me erg aan, want die gingen gelijk op met mijn gezinnetje. Met haar nuchtere kijk op dingen en het talent om dat  met humor te kunnen verwoorden zijn haar columns nog steeds leuk. Op FB zie ik nog regelmatig leuke columns van u haar voorbijkomen. Inmiddels heeft ze al heel wat bundels met haar werk uitgebracht, naast haar andere werk.

In mijn boekenkast staat al heel lang: “Linda. De columns”. Geschreven voor het magazine Linda door Linda de Mol en in 2011 gebundeld. Hoog tijd dus dat die de boekenkast uitkomt. Leuk voor naast het bed, verhaaltje voor het slapen gaan!

***

Maar niet alle columns zijn even geslaagd. Soms is het de wijze van schrijven wat niet aanspreekt, maar soms is het de schrijver wat niet klikt. Zo heb ik een bundel liggen van Youp van ’t Hek, maar met schaamrood op mijn kaken, moet ik bekennen dat ik die nog nooit open heb geslagen.

***

Onlangs las ik via de bieb de bundel van Velthuis en KempersOok goed bevallen, humor en een kijkje in hun (tour)leven. Ook columns die eerder waren gepubliceerd.

En nu dus de columns van Martine Bijl. Met haar humor kan ze van saai tuinieren nog een bijzonder verhaal maken. Daarbij heeft ze een bepaalde manier van praten, en die hoor ik in tijdens het lezen, in mijn hoofd las ze me voor. Heerlijke columns, om met een grote glimlach het boek aan het einde dicht te laten slaan en nog even na te genieten.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Post