Er was eens… Overig Een boekenlegger vol notities

Een boekenlegger vol notities

Ken je dat? Ben je lekker aan het lezen en komt er ineens een naam voorbij van een personage, wie was dat ook alweer? Of je leest een boek met twee tijdlijnen die afwisselen, hoe zat het ook alweer? 

9615c3b1dc1bd1e855d5295923231cc3.jpg

Ik heb dat regelmatig, ook omdat ik meerdere boeken tegelijk lees ben ik de draad van het verhaal weleens een beetje kwijt. Ik kocht een kleine multomap met tab blaadjes en begon aantekeningen te maken. Maar het gesleep ermee viel nogal tegen. Waarom niet een los briefje, dat je bij het boek bewaart? Maar een groot briefje stak weer het boek uit, het was niet ideaal.

Tot ik de ideale oplossing vond: A5 kartonnetjes (knutselkarton). Geknipt in drie lange stroken: Model boekenlegger, pennetje erbij met dunne punt en de notitie-boekenlegger was een feit.

Ik start met de datum van lezen, dan de titel en de auteur en dan tijdens het lezen het maken van aantekeningen. Namen van personages, connecties, jaartallen, belangrijke gebeurtenissen. Het bleek een gouden greep. Ook voor het schrijven van een recensie is het handig, want alle nuttige informatie is tot een boekenlegger gereduceerd.

Bij een ebook werkt het minder, de boekenlegger zweeft door het huis ver bij het ebook vandaan. Maar ja, op de ereader kan je markeren en notities bijhouden. Maar het lezen op de reader is het laatste jaar veel minder geworden. Ik lees nu boeken van de bieb en ‘echte’ voor leesclubs of recensies (met een ontploffende boekenkast tot gevolg).

Ook luisterboeken laten zich lastig voorzien van een boekenlegger en ook markeringen werken niet. Dan daarvoor toch maar mijn geheugen aanspreken!

Maar speciaal voor alle lezers die de draad van een verhaal wel eens kwijtraken, deel ik mijn notitie boekenlegger tip. Ik hoor graag of het bij jullie ook zo goed werkt.

Loading

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Post