Er was eens… Boekenbloggerklus,Review Review: Smoske, de neushoorn die er geen zin meer in had

Review: Smoske, de neushoorn die er geen zin meer in had

Smoske, de neushoorn die er geen zin in had.

Uit de lijst met boeken voor boekenbloggers koos ik voor Smoske,
Smoske is een neushoorn. Nu is het vrij normaal dat neushoorns exotische namen krijgen als ze in gevangenschap worden geboren, maar “Smoske” kwam me niet heel Afrikaans in de oren. Ik had gelijk. Smoske is Vlaams en betekend broodje gezond. Niet zo gek dus dat deze neushoorn geen zin meer had.

Het boek
Het idee voor het boek Smoske is ontstaan toen de schijver werkte bij ANWB alarmcentrale. Logisch ook dat de ANWB een grote rol speelt in dit verhaal. De schrijver Michiel Kamphuis is sindsdien zeer begaan met het lot van de neushoorn. Mede daarom wordt van elke verkocht boek twee euro overgemaakt naar het WNF (wereld natuurfonds). (voor meer informatie over WNF en de witte neushoorn:  https://www.wnf.nl/dieren/dierenbieb-zoogdieren/witte-neushoorn.htm )

Korte inhoud
Het is 6 juni 2006, even buiten het centrum van Parijs. Een bestelbus, met in de aanhanger een 3.000 kilo zware neushoorn, staat met een kokende motor langs de kant van de weg. Terwijl gelegenheidschauffeur Johan Pladdet met de ANWB alarmcentrale belt, besluit Smoske dat hij er geen zin meer in heeft. Hij beukt zich een weg naar buiten en verdwijnt de straten in van Parijs.

Smoske begint aan een onvoorstelbare reis door Europa, waarop een bonte stoet aan achtervolgers op hem jaagt. Zijn dierenarts, stropers, Peter R. de Vries, meneer en mevrouw Moerman, de ANWB en een Frans-Congolese timmerman die weet wat hij doet. Smoske is niet te stoppen. Zelfs de finale van het WK voetbal zet hij op zijn kop.

Mijn verwachting
Na de korte inhoud te hebben gelezen was ik om. Een humoristisch boek. Met twee quotes op de achterkant die me aansporen het te gaan lezen. Mijn verwachting was een verhaal zoals de 100jarige man die uit het raam klom en verdween.

Het verhaal

Smoske  moet naar een dierenpark in Frankrijk worde vervoerd, in het kader van een neushoornfokprogamma. Het vervoeren van een neushoorn van 3000 kg is niet eenvoudig. Het gaat dan ook niet goed. De bus die de aanhanger trekt gaat kapot, net midden in parijs.

Smoske vind het allemaal niets, zolang zijn “stal” in beweging is gaat het nog wel, maar eenmaal stilstaan vind hij vreselijk. Hij weet te ontsnappen en gaat op stap in parijs.
Daar komt de ANWB in het verhaal. Zij zijn de spil tussen klant (bestuurder bus), dierenarts van Smoske (organisator van transport) en de politie.

De jacht op Smoske barst helemaal los als Benoit, (een kleinzoon van oud neushoornjager ) zich ermee gaat bemoeien. Hij is eerst op jacht naar de hoorn, maar wil later de neushoorn redden. Peter R de vries komt in het verhaal als Smoske zijn auto plet. Hij gaat mee op zoek, want hij ruikt een goed verhaal. Twee gestrande reiziger die worden opgehaald door een ANWB medewerker worden in het verhaal gezogen, omdat Smoske ook hier de auto vernield. Dan nog een crimineel duo wat de neushoorn wil verhandelen en Smoske zelf die mede door sturing van Benoit van Parijs, via Marseille, Barcelona, en Genua in Berlijn uitkomt.
Worden dan ook nog de voetballers Zinedine Zidane en Materazzi met familie in het boek verwerkt, dan is het niet gek dat de ontknoping zich afspeelt buiten het stadion waar net de finale van WK voetbal 2006 wordt gespeeld. (De stunt die Zindane daar uithaalde is ineens verklaard.)

Er zijn veel personen en alle verhaallijnen sluiten aan of kruizen elkaar en lopen door heel europa. De chaos ligt op de loer en toch komt alles tezamen. En met Smoske komt het ook goed, eenmaal verdoofd, op zijn kop onder een helikopter kan meneer veilig worden vervoerd en is de rust teruggekeerd.

Mijn ervaring
Het boek voldeed niet direct aan mijn verwachting, de opstart was traag en rommelig, maar toch weet het in de vertel-lijn van de100-jarige man te komen. De onverwachte gebeurtenissen, de verweving met bekende personen, de chaos en lijnverwikkelingen die samenkomen. Prettig om te lezen. Een leuk vriendelijk boek, met een moraal van 3000kg.

Het verhaal komt wat moeizaam op gang, omdat er veel uitleg wordt gegeven over het werken van de ANWB alarmcentrale, met de bijbehorende notities en vele afkortingen die verder in het verhaal ook vaak worden gebruikt, wat het lezen niet ten goed komt. De notities omtrent het dossier halen ook de vaart uit het verhaal, pas na pagina 70 begint het te lopen en dan gaat het als een speer.

De humor is ook even wennen. De situaties zijn grappig, maar worden soms nog extra uitgelegd,
(De Vries ging zijn auto halen…. Hij wenkte te Vries en wees daarna naar de parkeerplaats. De Vries zag nog steeds alleen het verschrikkelijke, platgestampte wrak staan. De auto van Vries was natuurlijk het verschrikkelijke, platgestampte wrak”.)
Maar kennelijk went het, want verder heb ik me niet geƫrgerd aan zinnen die al overduidelijk door de voorgaande tekst waren uitgelegd, of ze waren er verder niet.
De humor is het hele verhaal door aanwezig in de komische situaties waar de personen en de neushoorn in terecht komen. Genoeg om lekker te glimlachen, hardop gelachen heb ik helaas niet.

Smoske, eigenwijs als hij is, laat ook van zich horen in dit boek. De eerste keer dat je als lezer zijn gedachten leest is het wat kinderachtig en lijkt het overbodig, maar in de loop van het boek heeft het humor en leer je over de gedragingen van een neushoorn die vooral communiceert door veel plassen!

Conclusie
Een leuk boek, met humor en met leuke weetjes over de neushoorn, en door het te kopen steun je ook nog eens het WNF.

f5536750635c77d91c0443b15b4884c6.jpg

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Post