Er was eens… Boekenuitjes Marieke was op Bookstore day

Marieke was op Bookstore day

Zaterdag 25 mei, een dag die al bijna een jaar in de agenda stond geblokkeerd. Geen andere afspraken maken, want het is Bookstore day 2019! Een dag bij boekhandel Broese in Utrecht doorbrengen stond op de planning en het werd een heerlijke dag.

4dbc3d12e6fef6bf28dbf81d0e7cc1ee.jpg

Bookstore day, wie dat bedacht heeft mag van mij een lintje krijgen. Wij als boekenliefhebbers verdienen een dag die in het teken staat van boeken! Ongegeneerd een hele dag in een boekwinkel doorbrengen, hoe fijn wil je het hebben. 

544710401398852eff258c90a1f6fb0d.jpg

Het fenomeen Bookstore day is over komen waaien vanuit Amerika en is voor de derde keer in Nederland georganiseerd. Onafhankelijke boekhandels doen mee en er zijn diverse speciale dagaanbiedingen.

Waar ik vorig jaar nog drie boekwinkels afging, kon ik dit jaar maar 1 bezoeken. De boekhandel in mijn woonplaats is over gegaan in andere handen en deed niet mee, en de Literaire boekhandel in Utrecht stond ook niet meer in het lijstje met deelnemende boekwinkels. Die boekhandel moet helaas sluiten omdat het pand is verkocht. Zo jammer.
Voor mij bleef Broese over en dat was eigenlijk wel heel lekker, geen geren tussen verschillende plekken, maar alles onder één dak.

Ik was weer eens te vroeg, wat wel als voordeel had dat ik buiten wat foto’s kon maken zonder tig mensen erop. Om tien uur gingen de deuren open en ontstond er een sprintje naar de Bookstore day specials. Genoeg keus en aanbod, dus ik kon kiezen wat ik wilde. Nou ja deels. Drie boeken die ik online had gezien, waren niet bij Broese terecht gekomen helaas. Maar ik heb wel drie andere mooie boeken uitgekozen:

– Verhalen uit ‘t gekkenhuis – Maarten Biesheuvel
– Facade (gesigneerd) – Esther Verhoef
– The train to impossible places, met goodie bag – PG Bells

Pas na het afrekenen ben ik de rest van de winkel gaan bekijken, met als gevolg dat ik nog een keer bij de kassa terecht kwam met:

– Woeste hoogten – Emily Bronte
– Het nichtje van de poppenspeler – Angela Carter

Die tweede was een leuke verrassing. Zo kan ik de Hebban challenge van twee jaar geleden nog completeren, haha. Het is namelijk een Schwob boek. Ik heb me destijds verdiept in een aantal titels die onder Schwob vielen en dit was een die ik wel zou willen lezen. Dat is er nooit van gekomen en nu lag het op een tafel voor een aangenaam prijsje. Zo zie je maar waar Bookstore day nog meer goed voor is.

Lezingen

Om 11 uur was de eerste lezing (noem je dat zo als het over een boek gaat?). Het was Wilma de Rek die vertelde over haar boek Leef als een beest. Dat klinkt best leuk, maar is anders bedoelt. We moeten juist bewuster gaan leven en niet instinctief (eten als het kan enz. Met welvaartsziekten tot gevolg). Het was echt superleuk, over de evolutie van de mens en de stressfactoren. Voor Wilma wel jammer dat de opkomst niet zo geweldig was. Ik zat er samen met twee andere dames die eigenlijk voor het debat van 12 uur kwamen en de leidster van het debat Jaël Vinckx was ook vroeg en sloot aan. Een soort privé lezing dus en daardoor erg knus.

92abf99785b2c4dc65a71c5d5fde3efa.jpg

9936bc305a1231dedb6c9a2df9a2616c.jpg


Om 12 uur was er een debat over Lezen in tijden van Netflix, over het probleem dat jongeren moeilijk aan het lezen te krijgen zijn. Met zoals al gezegd Jaël Vinckx als debat leidster de debat deelnemers: De Beste Leraar Nederlands van 2018 Mathijs Lips, NRC readacteur Rosan Hollak, Schrijver Alex Boogers en schrijfster Jet Steinz, wat een ideale mix bleek te zijn voor een levendig, interessant, leerzaam en ook bij vlagen grappig debat. Waar ik me van te voren afvroeg of het echt twee uur moest duren, was het voorbij voor ik er erg in had.

4dbc3d12e6fef6bf28dbf81d0e7cc1ee.jpg

Het zat er toen op voor mij. Ik slingerde mijn rugzak over mijn schouder, deed mijn oortjes in om verder te luisteren in mijn luisterboek en verliet Broese. Ik scoorde nog een broodje onderweg en dacht op het station precies de trein van 14.22 te kunnen halen, om er vervolgens achter te komen dat ik in de verkeerde was gestapt die pas 20 minuten later ging vertrekken (wel 20 minuten extra kunnen luisteren!).

b1bdb8bdf6ba16b3de50554ec677b3a5.jpg

Thuis gekomen de tas op de bank gezet om even wat orde te moeten scheppen in de chaos die was ontstaan tijdens mijn afwezigheid (de keuken wordt geverfd, met alle gevolgen van dien), met als gevolg dat ik de boeken niet gelijk uitpakte. “Heb je geen boeken gekocht?” , vroeg mijn man vol verbazing. Haha, die was echt grappig, ik zonder boeken een boekwinkel uit? dacht het niet. Hij dacht het ook niet, vandaar zijn vraag vol verbazing.

Ik ga ze nu maar verlossen uit de tas en ze welkom heten in mijn huis. Wat zullen we samen gelukkig worden.

4dbc3d12e6fef6bf28dbf81d0e7cc1ee.jpg

Bookstoreday was weer een feestje. Zodra de datum voor 2020 bekend wordt, zal ik die weer direct blokkeren in mijn agenda.

Wat hebben jullie gedaan op Bookstoreday?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Post