In april 2019 kwam er een boek uit van Anika Redhed: Cappuccino in Jordanië. Een reisverslag dat ik las voor een blog en een recensie. Nu is er een tweede deel uit: Cappuccino in het Midden-Oosten, waarin het vervolg van de reis is beschreven. Deze keer door Iran, Dubai en Oman.
Anika redhed
Ze is schrijfster en reizigster en reisde al de hele wereld over. Op haar eigen site is alles over haar en haar reizen te lezen. Er zijn onder andere blogs, video’s en veel reisfoto’s te vinden.
Cappuccino in het Midden-Oosten is het derde boek dat ze als selfpubber uitgeeft. Haar eerste boek – Een reisgids door haar stad Utrecht is van januari 2019. Cappuccino in Jodanië is van april 2019.
Korte samenvatting Cappuccino in het Midden-Oosten
Iran is bijna dagelijks in het nieuws en ook de rest van het Midden-Oosten vult regelmatig de krantenpagina’s. Hoe is het om daar te reizen? Wat vinden de mensen zelf van hun regering? Hoe zien Iran, Dubai en Oman eruit achter het nieuws?
Reis mee door het Midden-Oosten. Proef yoghurtsnacks op een plein in Shiraz, voel de hoofddoek jeuken op je hoofd in Iran, verbaas je over alle records in Dubai en bezoek de paradijsjes in Oman. Deze waargebeurde reisroman, waarin de humor niet ontbreekt, shockeert en amuseert en neemt je vanuit je luie stoel mee op een reis die je nooit zult vergeten.
‘Cappuccino in het Midden-Oosten’ van Anika Redhed is de goedkoopste en duurzaamste manier om het Midden-Oosten zelf te ervaren!’
Recensie
Wereldreiziger en selfpubber Anika Redhed heeft na Cappuccino in Jordanië nu haar tweede reisboek uitgegeven: Cappuccino in het Midden-Oosten.
De reis die Anika en haar man Harrie deze keer maakten en beschrijven in dit boek begon in Iran, daarna reisden ze verder naar Dubai om het laatste deel in Oman door te brengen. Er ging een gedegen voorbereiding aan vooraf: regelen van visa en overnachtingen en het uitstippelen van de route en de bezienswaardigheden. De belangrijkste voorbereiding was al in Jordanië gedaan, de aanschaf van een hoofddoek, want in Iran moeten vrouwen hun haren bedekken (en vaak nog meer).
Anika neemt de lezer op een leuke ontspannen manier mee op reis en dat is bijzonder. Ze vertelt het verhaal van haar reis en leidt de lezer langs moskeeën met veel glas in lood. Ook blijkt dat de vooruitgang dmv VR brillen niet aan het Midden-Oosten voorbij gaat en in ruïnes het verleden terughaalt. Het idee van een compleet gebouw ipv een ruïne is ineens visueel gemaakt. Neemt niet weg dat afdingen nog heel normaal is, ook op de huur van een VR bril! Tot zover de vooruitgang.
Het eten is elke keer weer een uitdaging. Een kip-curry die Anika mocht proeven en die zo heet was, zorgt bij de gedachte eraan nog steeds voor tranen in de ogen, net als het verleidelijke witte schuimbolletje dat ze zag liggen en dat werd verkocht als kindersnoep. Het bleek zo zuur dat elke verdere behoeft aan snoep de kop werd ingedrukt. Brood met dip was wel een succes en werd snel favoriet. Jammer dat het met de cappuccino niet zo wilde lukken in deze landen.
Ook de accommodaties zijn een ervaring op zich, een douche die boven een wc hangt is helemaal niet gek (maar wel onhandig als je enkel naar de wc wilt, en de douche blijft druppelen). Een van de geboekte slaapplaatsen is zo smerig en zonder schone handdoeken dat ze acuut een andere plek gaan zoeken. Ze reizen met taxi, metro en bus, maar hebben voor Oman een four-wheel drive geboekt. Geen overbodige luxe, want straten houden zomaar op en off the road is een nieuw avontuur.
Reizen is niet alleen het land leren kennen, maar vooral ook de mensen. De bewoners van Iran blijken uiterst vriendelijk en behulpzaam en zij doen er alles aan om van hun land een ander beeld te laten zien dan die door de media wordt verspreid. De inwoners van Oman zijn weer het andere uiterste en zijn vaak hooghartig, arrogant en ronduit onbeleefd. Dubai daar tussenin is uiterst commercieel. Het is een reis van uitersten.
Het zijn een aantal voorbeelden van wat Anika meemaakte op haar reis, het boek beschrijft nog veel meer. Het is een compleet verslag dat een goed beeld geeft van reizen in het Midden-Oosten. En voor de reiziger die van plan is een van deze landen te bezoeken is er achterin een handige reisgids bijlage met aantal tips per land.
Anika Redhed heeft met Cappucino in het Midden-Oosten opnieuw een bijzonder leuk boek geschreven over haar reizen. Met humor geschreven en vol kunst moskeeën en mooie mensen is het een heerlijk ontspannen reisverslag om te lezen.
Leuk om te weten
Naast de boeken met haar eigen reisverslagen heeft Anika Redhed nu ook bijpassende reisdagboeken uitgegeven, waarin de reiziger zijn/haar eigen verhaal kan bijhouden.
Conclusie
Opnieuw heb ik genoten van dit reisverslag. Bij de korte samenvatting staat de tekst
‘Cappuccino in het Midden-Oosten’ van Anika Redhed is de goedkoopste en duurzaamste manier om het Midden-Oosten zelf te ervaren!‘
Het is absoluut waar. Ik reisde mee en genoot. Ik heb gelachen en gehuiverd (oa bij de curry). Ik heb me afgevraagd hoe ik me zou voelen met een hoofddoek om en alles bedekt en kan het me niet voorstellen. Door het lezen erover weet ik meer. Afreizen naar het Midden-Oosten zie ik mezelf niet snel doen, maar met een reisverslag als dit kan ik toch meegenieten van een mooie reis in deze bijzondere landen.
Ik kijk dan ook erg uit naar een volgend deel van Cappuccino in.. van Anika Redhed.