Er was eens… Boekenbloggerklus,Review Review: Koninklijk complot

Review: Koninklijk complot

Een koninklijk complot

Het mysterie rond de dood van Prinses Diana

In het lijstje met boeken voor de boekenblogklus kwam ik dit boek tegen. waarbij de omschrijving begint met:

Londen 1991 ´Wat ik je nu ga vertellen, is niet voor andermans oren bestemd. Onthoud dat goed,waarschuwt de man. Want het terrein waar we ons op gaan begeven, is dat van hoogverraad. Dit complot mag nooit worden ontdekt!

Mijn aandacht heeft het. De dood van prinses Diana kan ik me nog herinneren, een ongeluk in een tunnel. Opgejaagd door paparazzi. Het boek laat me niet los en ik meld me aan om het te lezen en te verwerken in een blog.

De cover

Het boek ziet er prachtig uit. Mooie koningsblauwe kleur, goudkleurige letters en een gedeeltelijk silhout van lady Di. Ook staat er bovenaan in kleine letters ‘roman’.

De schrijfstijl

Als ik begin met lezen, heb ik moeite met de vreemde schrijfstijl, het lijkt alsof de schrijfster niet heeft kunnen kiezen tussen informatief en romanvorm. De gebeurtenissen worden geschreven in derde persoon, terwijl de conversaties weer zo zijn geschreven alsof je erbij staat. Het ergert me, ik heb het boek even weggelegd en ben wat anders gaan lezen.

Maar het boekt trekt aan me en ik pak het weer op. Even doorzetten en paar hoofdstukken had ik het door, het lijkt op een documentaire, waarbij een voice-over verteld, afgewisseld met dialogen. Later in het boek komt het woord “reconstructie” ook voorbij.

Deze manier van schrijven went na een paar hoofdstukken. Nu moet ik wel zeggen dat dat ook door het boeiende verhaal komt. Linda Udo weet de situatie goed de schetsen waarin prinses Diana zich bevind, ze geeft aan hoe ze zich voelt, en al lezende leef je met haar mee.

Het boek beslaat een periode van 1991 tm het ongeluk in 1997 met aansluitend de begrafenis en de periode daarna. Tot slot volgen nog een paar hoofstukken: een half jaar later en 17 jaar later.

Het verhaal

Lady Di, ze had een ongelukkig huwelijk, in een gouden kooi. Nooit veilig voor de paparazzi. Prins Charles doet geen moeite meer om de relatie met Camilla te verbergen. Ook prins Philip doet geen moeite meer om zijn afkeer in te dammen. 
Lady Di heeft alleen nog haar kinderen en een paar vrienden.

Als prinses Diana besluit mee te werken aan een boek over haar leven, (Diana, haar eigen verhaal) waarin ze onverbloemd verteld over haar huwelijk en haar leven aan het hof, is dat de druppel voor het Britse koningshuis. Diana past niet meer in het hofleven. Eerst volgt een scheiding van tafel en bed, en in augustus 1996 ook nog eens een werkelijke scheiding. Voor Diana staat een leven in vrijheid open. Helaas laat de paparazzi haar nog steeds niet met rust.

Dan is daar een uitweg, Dodi Fayed doet haar een voorstel, ze twijfelt, maar ziet ook een toekomst, en ze zegt ja, ze zal verdwijnen.

Als in een reconstructie verteld Linda Udo chronologisch het leven van lady Di. Daarom heen loopt de verhaallijn van Dodi Fayet, die door prins Charles wordt ingeroepen om samen met Britse veiligheidsdiensten een plan te bedenken waarbij lady Di verdwijnt. Het is complex, zeer complex, en alles zeer geheim. Codetaal, geheim overleg en alles onder de naam “Mission Escape”.

Echt of fictie?

Voor mij als lezer is het moeilijk om de lijn tussen echt en fictie in dit boek te zien. Het boek is aangemerkt als roman, maar er zijn zoveel feiten in verwerkt. De scheidingslijn is erg dun. Ik vermoed dat dat bewust zo is gedaan, Linda Udo zet mij als lezer zelf aan het denken.

op de achterflap staat:

“Een spannende reconstructie van historische feiten, koninklijke dwaalsporen, intriges, verraad en romantiek op jetsetniveau”.

Linda Udo heeft na de dood van Diana 17 jaar onderzoek gedaan.
Ze verdiepte zich met uiterste gedrevenheid in het leven van prinses Diana.

Er zijn zoveel mysteriën en onduidelijkheden rond en na het ongeluk. Zaken die niet kloppen, gevonden brieven, vreemde uitspraken door Diana zelf, maar ook door prins Charles.

Er zijn vele vragen over de gang van zaken direct na het ongeluk, getuigen die niet zijn verhoord, bloedmonsters die weg zijn of van slechte kwaliteit.

Alles met elkaar heeft Linda Udo een goed lopend, spannend verhaal geschreven, gebaseerd op feiten en waargebeurde situaties, verweven tot een boeiende roman met een verrassend einde. De vraag wat is waar en wat is fictie blijft onbeantwoord.

Mijn ervaring

Afgezien van de eerste trubbels om te wennen aan de schrijfstijl, heb ik erg genoten van het verhaal. Soms kwamen er wel veel verschillende personen voorbij. Het maken van een spiekbriefje heeft enorm geholpen.

De uitvoering van het boek vind ik mooi. Elk hoofdstuk wordt met sierlijke letters genoemd, heeft een titel en een klein brits vlaggetje (bijzonder detail). De hoofdstukken zijn niet zo lang, soms zelfs zeer kort, wat het lezen zeer bevorderd.

Ik heb het hele verhaal enorm meegeleefd met lady Di en haar Dodi. Linda Udo heeft haar knap neergezet, precies zoals ze is. (Ook dat is fictief), maar haar strijd met de regels van het Britse Koninghuis, de huwelijksproblemen met Charles, de liefde voor haar kinderen en de constante stress over de paparazzi zijn zo helder verwerkt, dat ik als lezer blij voor haar was, dat ze kon ontsnappen aan haar leven.

Tot slot

Het boek sluit af met informatie over de research die Linda Udo heeft gedaan. En aanvullende informatie, een lijst met feiten achter het Diana mysterie en bronnen.

Voor meer informatie wordt verwezen naar www.langlevediana.nl

Candle in de wind, Elton John:

“And it seems to me you lived your life like a candle in de wind. Your  candle’s burned out long before your legend ever will.”

UPDATE 26-7-2016

Hollywood tekent voor filmrechten Koninklijk Complot

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Post