Er was eens… Boekenbloggerklus,Review,Wat ik las Review: Weinachtsoratorium

Review: Weinachtsoratorium

Weihnachtsoratorium is het vijfde boekje uitgegeven in de serie “Nova Novelle”.
Al eerder werden de eerste vier delen gelezen en beschreven in boekenblogklussen, en nu is er voor het vijfde deel een leesclub opgezet.

Wat is een Novelle
Een novelle is een prozaverhaal van beperkte omvang. Het woord novelle is afgeleid van het Latijnse novus (nieuw) en het Italiaanse novella (nieuwtje)

Tegenwoordig bedoelt men met novelle een prozaverhaal dat wat de omvang betreft tussen de roman en het korte verhaal geplaatst wordt. De lengte is typisch tussen de 50 en 100 pagina’s, maar hierover bestaat geen consensus. Een novelle bezit een eenvoudige structuur en een klein aantal personages. Meestal omvat een novelle een bijzondere gebeurtenis en toont ze de hoofdpersonages op een beslissend moment in hun leven. (wikipedia)

Verschillen Novelle en een roman

Alle zijn terug te voeren zijn op het verschil in omvang: (uit boek Fernand Lodewick)
– De novelle toont de hoofdpersoon direct op een beslissend moment van zijn leven, de roman beschrijft ook de ontwikkeling naar de crisis.
-De novelle kent een enkelvoudige intrige, waar de roman meerdere conflicten beschrijft, ook die tussen minder belangrijke personages.
– De novelle kent geen ontwikkeling van karakters, de roman wel: soms is die ontwikkeling zelfs het thema van de roman.
– De novelle kent doorgaans minder personages dan de roman.
(wikipedia)

Weihnachtsoratorium – Anne Kranendonk

Het leven van Helle is aan het veranderen. Ze is pas verhuisd, ze wordt ouder, haar kinderen zijn bijna allemaal het huis uit. Ze moet haar leven opnieuw invulling geven en meldt zich aan bij een koor. Veel contact maakt ze (nog) niet, maar in het zingen kan ze alles kwijt.

Met de nieuwe dirigent zijn ze bezig met het “Weihnachtsoratorium”, een lang klassiek stuk in zes delen, en zij, Helle, zal het zingen, speciaal voor haar man!
Als hij dan wegloopt tijdens de voorstelling, is ze boos, heel boos.
Haar man is zich van geen kwaad bewust. De irritaties blijven doorsudderen om pas bij Kerst tot een verrassende einde te komen.

Mijn Mening

Het is een prachtig boekje (91 pag.)en leest makkelijk weg. Op de mooie cover staan 2 solmuzieksleutels als yin en yang, hoewel de harmonie ver te zoeken is in het boekje.
Als lezer volg je de hoofdpersoon Helle, met haar strubbels en haar gedachten. Het verhaal heeft humor en de vele kleine details in het boekje geven het verhaal net wat meer om over na te denken (want waarom lag er een grote stoel achter in de auto?)

Leuk detail is ook dat “het Weihnachtsoratorium” (het zangstuk) uit zes delen bestaat, en dat het boekje ook in zes delen is verdeeld.

Terwijl het boekje in de leesclub werd besproken, liep ik er nog een beetje over na te denken. In de korte omschrijving staat nl

Tijdens de kerstdagen komt het huwelijk zwaar onder druk te staan, maar door creatief ingrijpen weet Helle de situatie een onverwachte draai te geven.

Ik kwam daar niet helemaal uit, en met mij ook andere leesclublezers niet, maar ineens viel er een kwartje over een ander deeltje in het plot, namelijk een naamwisseling. En dat is eigenlijk zo goed bedacht, dat ik het stom vond van mezelf dat ik het niet gelijk had begrepen (zelfs niet na 2 x lezen), dat maakte voor mij het boekje helemaal af.

Conclusie
Met plezier gelezen en een aanwinst voor mijn boekenkast.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Post