Er was eens… Wat ik las Challenge 2016, week 50 en 51

Challenge 2016, week 50 en 51

Het jaar loopt naar het einde, lijstjes komen links en rechts voorbijschieten, boekentop 5 of 10 van lezers over het afgelopen jaar. Erg leuk om te lezen en te vergelijken.

Ook veel berichten over de Challenge van 2016, gaat iedereen het halen? Zijn alle leescategorieën ingevuld? De mijne niet, maar ik heb nog een weekje en het “favoriete jeugdboek” heb ik bijna uit.

Maar naast de “gewone” Challenge, had ik voor mezelf de lat toch nog even wat hoger gelegd. Het lezen ging dit jaar als een speer, en van de verwachte hoeveelheid boeken was ik de 200% voorbij, dus leek het me een uitdaging om het aantal nog maar een keer op te hogen en boek nr 200 dit jaar uit te kunnen lezen.

Ik heb de afgelopen twee weken heerlijk gelezen, deze keer gekozen voor boeken die nog lagen te wachten (om maar alvast een voorproefje te nemen op mijn goede voornemen: “boeken lezen die ik nog heb liggen, ipv alsmaar nieuwe te kopen en niet lezen). Het resultaat is:

193 boek van 2016
De wraak van Vondel – Frank van Pamelen

Uit mijn grote voorraad boeken van het ebook abonnement was dit een boek dat ik graag wilde lezen.
Als een dichter, samen met een paar dichtregels, dood wordt gevonden in een kerk, is dat het begin van een spannende speurtocht door Amsterdam vol gedicht regels en geschiedenis.
Ik denk dat het heel leuk is als je als lezer Amsterdam en de genoemde locaties goed kent. Ook helpt het enorm als de Nederlandse geschiedenis als kennis paraat is, ander ontgaat er een heleboel essentiële informatie aan de lezer.
Ik vond het een vlot geschreven verhaal, maar kon weinig met de plaatsen en de geschiedenis. Ook blijft lang onduidelijk wie nou precies wie is, wie is de goeie, wie is de slechte?
Het einde is dan wel weer verrassend, maar na eerder “Arjan Lubachs IV” te hebben gelezen, kwam dit een beetje dubbel over.

194 Verrassend boek
Dood van een thrillerschrijfster – Pauline Slot

Een boek wat al een tijdje klaar ligt om te lezen. Het kwam eens met de post, en ik kon me niet meer herinneren waarvandaan. Er zat ook geen brief bij. Waarschijnlijk een actie van de krant waar ik iets kon invullen.
Erg leuk verhaal. Op een Grieks eiland heeft Selma een paradijselijk oord waar ze woont en waar ze een paar weken per jaar een cursus “schrijven” geeft. Diverse kleurrijke personen komen bij haar logeren, ook de thrillerschrijfster Esther Noordvlucht. (Het boek zit vol grappige verwijzingen naar literaire thrillers!)
Het is geen thriller, al doet de titel het wel zo vermoeden, maar een leuke roman over schrijven, en met een verrassend einde is het verhaal helemaal rond.

195 Feuilleton
Het Achtste leven (voor Brilka) – Nino Haratischwili

Eén boek dat als feuilleton werd aangeboden in een hele speciale leesclub. Er was plek voor 200 lezers, maar dat niet iedereen zo’n leesproject zag zitten blijkt uit het uiteindelijke aantal van 80 lezers die zich verbonden aan het lezen dan dit boek.
Vanaf 10 oktober tm 14 december, elke week een deel (150-300 pagina’s) van een familie epos, welke zich afspeelt in Georgië en Rusland vanaf 1900 tot nu, met geschiedenis en het wel en wee van verschillende generaties. Prachtig boek, zeer levendige leesclub en een bijzondere leeservaring!

196 Non fictie
De wereld volgens Bob – James Bowen

Uit mijn ebook abonnement, het vervolg op “Bob de straatkat” (welke is verfilmd en deze week in de bioscoop gaat draaien!), waarin James Bowen verteld over hoe het verder ging met de bekendheid van de kat Bob en zijn eigen leven. Kort geeft hij nog wat uitleg over hun kennismaking en begin situatie, maar daarna verteld hij verder over hun leven en de totstandkoming van het boek en het succes ervan, waar hij zich nog steeds over verbaasd.
Leuk boekje voor tussendoor.
++ Ik ben fan van Bob! ++

197 YA
Did I Mention I loved you – Estelle Maskame

Kwam ook uit het ebook abonnement en had positieve reviews. En hoewel het overduidelijk YA is, en er niet zo heel veel gebeurt, behalve veel feesten en drinken, wist het toch mijn aandacht vast te houden en heb ik het vrij snel uitgelezen.
Het gaat over een meisje dat naar LA vertrekt om de zomer bij haar vader door te brengen. Haar oudste stiefbroer is een badboy, hopeloos geval. Maar gaandeweg ontdekt ze dat er meer achter zijn gedrag zit. En dan vallen ze ook nog eens als een blok voor elkaar met een hoop gedoe tot gevolg.
Het is een eerste deel uit drie, maar de andere twee delen hoeven wat mij betreft niet.

198 Halucinerend boek (-_-)
Juffrouw Holle – Fleur Brockhus , Karima O’Flynn

Gekocht als vierde ebook bij een bestelling. De cover zag er aantrekkelijk uit en ook het verhaal leek me wel grappig.
Liv, een party-ganger die het niet zo nauw neemt met afspraken, en Rikka, een jonge vrouw die perfectionistisch is en gebukt gaat onder de meningen van haar moeder, gaan samen op “Stage” bij Juffrouw Holle in Alpania. Een biologische boerderij, waar in projecten aan mindfulness wordt gewerkt. Dat je daarbij niet direct aan varkens masseren en koe-hoefjes lakken denkt, mag duidelijk zijn. Het boek is dan ook af en toe net een “trip op paddo’s”, maar ook wel vermakelijk, hoewel de vele herhalingen en de irritante gewoontes van de dames soms hinderlijk zijn. Toch wist het me te boeien en was het lekker snel uit.

199 Trilogie, deel twee
De Twaalf, Justin Cronin

Als vervolg op “de Oversteek” heb ik deze gelezen voor de Justin Cronin Challenge, 3 maanden, 3 boeken en 3 leesclubs. Deel 1 en 2 had ik al gekocht toen ze uitkwamen. Deel 1 had veel indruk op me gemaakt, maar deel 2 ging moeizamer en heb ik niet uitgelezen. Nu voor de challenge wel. En hoewel het opnieuw minder indruk maakte als het eerste deel (dat ik ook opnieuw heb gelezen), was het weer een zeer boeiend boek, spannend, verrassend, vernieuwend en met een bruggetje naar de avonturen van deel 3, die in januari uitkomt.

**********************************************************************************

En zo sluit ik deze blog af met 199 gelezen boeken en met nog 1 week te gaan in 2016 (een vrije week) kan het niet anders dan dat ik mijn uitdaging van 200 boeken ga halen en zelfs overschrijden (wat bijna jammer is, want 200 is wel een mooi rond getal.)

Fijne Feestdagen !

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Post