Er was eens… Overig,Review Review: Eric of het klein insectenboek

Review: Eric of het klein insectenboek

Eric of het klein insectenboek

Om de lees Challenge in 50 categorieën af te kunnen maken heb ik nog een paar open staan.
Zo ook “de jeugdklassieker”. Daarvoor wilde ik eigenlijk “Kruistocht in Spijkerbroek” herlezen. Maar ineens viel mijn ook op een stapeltje boeken in het kastje naast mijn bureau: De “Nederland Leest”- serie van de Bibliotheek.

Ik ben al heel lang lid, en ook al leen ik niet meer zoveel, eenmaal per jaar ga ik er blij naar toe om het “Nederland Leest” boekje te halen. Grappig om te weten is, dat de boekjes (op 2 na), ongelezen zijn opgestapeld. (dat was toch niet de bedoeling van Nederland Leest???)  De korte verhalen van 2016 heb ik gelezen (Voor de Challenge), en  “de Gelukkige klas, van Theo Thijssen.). Maar dit terzijde.

Waar mijn oog op viel was het boekje: “Eric of het klein insectenboek” van Gofried Bomans, en terwijl ik het pakte viel er een vergrootglas uit, speciaal voor deze uitgave toegevoegd. Op een aantal pagina’s staan namelijk insecten afgebeeld, met kleine tekstjes, dus dat vergrootglas is geen overbodige luxe.

55706dbc93e40b4d278395320e9f9d84.jpg

Het voorwoord is geschreven door Philips Freriks met daarna een lofrede door Midas Dekkers. Die twee las ik eerst en werd daardoor meteen enthousiast en besloot het verhaal te gaan lezen. Het boekje is dun, maar de pagina’s zijn ook van heel dun papier en het lettertype is klein. De tekst is een beetje ouderwets, maar dat heeft ook z’n charme, en zo zat ik samen met Eric Pinksterblom in de Wollewei!

Het verhaal/korte samenvatting
Het verschil tussen mensen en insecten is niet zo groot. Dat ontdekt Erik Pinksterblom als hij op een nacht het schilderij Wollewei boven zijn bed binnenstapt. Hij komt terecht in een avontuurlijke, magische wereld van insecten die zich net als mensen gedragen. Op hun beurt willen alle insecten meer weten over de rare tweevoeter die ineens uit de lucht komt vallen en alles over hun gewoontes lijkt te weten.

Eric of het klein insectenboek
Dit is het meest bekende boek van Godfried Bomans (1913-1971).
Het bevat bevat 13 hoofdstukken en is in Nijmegen geschreven tussen 29 oktober 1939 en 25 januari 1940 met een onderbreking van twee weken verblijf in Zeeuws Vlaanderen.
Ten gevolge van de in mei 1940 uitgebroken oorlog verscheen het pas in december 1940 en bleek al spoedig een verkoopsucces. Niet als kinderboek maar aangeschaft als leesboek door volwassenen. Binnen een jaar kwamen al 9 herdrukken uit. In 1943 stagneerde de uitgave vanwege een toenemend gebrek aan papier. 

56 drukken! of 59 of inmiddels meer?
Tot op heden verschenen 56 drukken, naast diverse vertalingen. 
De auteur schreef tijdens zijn leven 6 verschillende voorwoorden:
– De vierde druk met ondertekening ‘Berkenrode’, Heemstede, 13 maart 1941
– De achtste druk is gedateerd; 15 september 1941; de 11e: Zonnelaan 17, Haarlem, – 11e druk 21 december 1946,
– 12e druk (=13e druk) Haarlem, 5 december 1947, 
– de 14e  druk Haarlem, 17 augustus 1951 en
– de 26e: Bloemendaal 10 januari 1963.
(bron: https://ilibrariana.wordpress.com/2013/11/18/godfried-bomans-erik-of-het-klein-insectenboek-actie-nederland-leest-2013/)

de informatie over “56 drukken” komt van die internetpagina, maar verder naar onder scrollend vond ik ook een luxe editie uit 2013, 59e druk!
Leuk om te weten: alle zes verschillende voorwoorden zijn opgenomen in de uitgave van 2013 “Nederland leest”.

Kaften/voorkant
Met zoveel uitgaven zijn er ook minstens zoveel nieuwe kaften ontworpen en uitgegeven. Een zoektocht op Google leverde me een hele serie op. Die heb ik samengevoegd als plaatje voor mijn blog. Ongetwijfeld heb ik er een aantal over het hoofd gezien, maar het gaat om het idee.

09b254af26e3b493a65f4f0346286c59.jpg

Film
Het boek is niet alleen verwerkt tot luisterboeken en toneeluitvoeringen, het verhaal is ook verfilmd in 2004 door regisseur Gidi van Liempd met rollen van oa Georgina Verbaan, Johnny de Mol, Alfred van den Heuvel en Jörgen Raymann. Fantastisch weergegeven, vol kleur.
De speelfilm is ten slotte als serie in 6 afleveringen van 20 minuten elk (met wat extra materiaal ten opzichte van de film) in 2007 uitgezonden door de AVRO-televisie. (bron: Wikipedia)

Markthal
Dat het verhaal nog steeds mensen inspireert tot fantasieën blijkt wel uit de afbeeldingen de zijn gemaakt op de wanden van de nieuwe Markthallen in Rotterdam.

De binnen gevel van de in 2014 geopende Rotterdamse Markthal is bekleed met een 11.000 vierkante meter groot kunstwerk van Arno Coenen, getiteld ‘Hoorn des overvloeds’ . Het kunstwerk toont o.a. groenten, bloemen en insecten. Coenen probeerde hiermee ‘dat kinderlijke gevoel van verwondering dat je had als je vroeger ‘Erik of het klein insectenboek’ las of ‘Alice in wonderland’ op te roepen’ (Wikipedia).

da4a91f6f3d098f626175cdea5089dbd.jpg

Mijn mening
Het is een leuk boekje voor tussendoor. Het verhaal is tijdloos, de kleine jongen die in een schilderij kruipt en zo de insectenwereld van heel dichtbij leert kennen. Dat allemaal omdat hij voor school moest leren uit een boek “Solms beknopte natuurlijke Historie”. De menselijke eigenschappen die de dieren meekrijgen zijn herkenbaar en dat maakt het een plezierig verhaal om te lezen. Maar heel erg boeiend is het niet.

Het meeste plezier heb ik eigenlijk beleefd door het zoeken van de achtergrond informatie voor deze blog.

Loading

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Post