Onlangs las ik een boek over (tv)reclames vol opmerkelijke tunes, personages en slagzinnen. Een van die zinnen die is opgeslagen in het collectief geheugen is: Hallo, waar zijn wij nu helemaal mee bezig? (Have a break, have a kitkat). Het is een zin die bij mij weer helemaal up to date is, want waar ben ik nu helemaal mee bezig?
Virtuele Boekenplankjes
Hebban is zo leuk, je ziet een nieuw (of ouder) boek voorbij komen dat je graag wilt lezen en met 1 klik op de knop staat het op je-wil ik lezen– boekenplankje. Dat die plank niet is gezwicht onder het gewicht van die enorme stapel is de kracht van de vituele wereld. Met hetzelfde gemak klik je op –gelezen– als het boek uit is, of – in bezit – wanneer je net weer terug komt van het boodschappen doen en toch weer ergens 1 of 2 nieuwe boeken vandaan hebt getoverd.
Daarnaast kan je zelf een oneindige hoeveelheid boekenplankjes aanmaken. Bij mij heten ze bijvoorbeeld: –gelezen in (jaartal) -, – boeken over boeken-, en – luisterboeken – enz.
Maar waar ik me nu dus een beetje ongerust over maak is mijn plankje – aan het lezen -.
Aan het lezen
Voor mij is het niet zo raar dat ik in verschillende boeken tegelijk aan het lezen ben. Ik heb altijd een luisterboek op de telefoon staan, voor tijdens het sporten en hardlopen. Het duurt dus altijd een week of twee voordat die uit is. Daarnaast heb ik een e-reader voor in bed waarin ik lees voor het slapen gaan. Meestal heb ik daar 1 boek actief op dat ik lees, maar soms wissel ik ’s avonds ook nog wel van boek. Ik lees verder overdag op de tablet en er ligt een stapel boeken op de bank.
Ik kan best achter elkaar een boek uitlezen, zo zijn er boeken waarin ik echt verdwijn en lees dan achter elkaar door. Maar dat komt toch niet heel vaak voor. Vaker is het zo dat ik een boek lees en er op een gegeven moment even klaar mee ben. Dat kan komen omdat de personages stomme dingen doen, of omdat het gewoon niet zo boeit, of juist omdat het zo heftig is dat ik er even afstand van moet nemen. Dan kan ik vervolgens opstaan en bijvoorbeeld gaan strijken….. Maar ik pak liever een ander boek op om daar in te beginnen of verder te lezen.
Dat systeem werkte tot nu toe prima. Er stonden soms vier boeken op mijn – aan het lezen – lijstje. Dat liep soms uit tot acht, maar de teller staat de laatste tijd op 15 boeken die ik –aan het lezen– ben. En dat is toch best wel veel. Vandaar mijn vraag:
Waar ben je nu helemaal mee bezig Marieke?
Een kleine analyse
Vijftien boeken –aan het lezen-. Ik bekijk het lijstje eens wat nader en zie dat er acht te zijn, waaraan ik eens vol enthousiasme ben begonnen, maar die zijn verdrongen door andere boeken die beter/mooier/urgenter/dwingender waren dat die waar ik in begonnen was.
Tom Hanks – Uncommon type
Een boek dat ik uitkoos omdat ik graag in het Engels wilde gaan lezen. Dit boek had ik eigenlijk gewonnen, maar het kwam nooit aan. Toen zelf maar gekocht. Het lezen in het Engels viel zwaar tegen en een van de verhalen ging over de oorlog en was zo langdradig, dat ik het aan de kant heb gelegd en nooit meer heb opgepakt. Misschien binnenkort maar weer eens proberen.
Victoria Udall – Duizend papieren vogels
Dit is heel erg. Vorig jaar kreeg ik dit boek als leestip (Hebban boekentipper) en kocht het als ebook zodra het in het Nederlands vertaald was. Het zag er prachtig uit (ook al was het in zwart/wit op de reader) en het verhaal trok me ook. Toch kwam ik niet lekker in het verhaal en werd het boek al snel verdrongen door andere ebooks. De hoogste tijd om het alsnog (opnieuw) te gaan lezen, want het is van de januari challenge!
Lucia Berlin – Handleiding voor poetsvrouwen
Een boek dat ik in 2017 (!) kocht op bookstoreday. Een boek met echt mooie korte verhalen. Ik heb zelfs naar aanleiding van dit boek ook haar boek Welkom thuis gelezen en gerecenseerd. Ik ben denk ik op de helft ervan gestopt en het boek ligt maar te wachten tot ik er verder in ga…. En korte verhalen, elke dag één is toch niet teveel gevraagd?
P.G.Bell – Train to impossible places
Nog een gevalletje bookstoreday en ‘kom laat ik eens wat Engels gaan lezen’. Start met een jeugdboek dacht ik, hoe moelijk kan het zijn? Nou best lastig dus. Wel begonnen, niet afgemaakt. De goodiebag die erbij zat is zelfs niet eens helemaal uitgepakt. Het t-shirt dat erbij zat wel, het is XL en blijkt heerlijk te zijn om in te slapen. Misschien inspireert dat om deze binnenkort wel uit te gaan lezen.
Lionel Shriver – We moeten het over Kevin hebben
Een e-book op de reader (met hier op Hebban de titel Waar is het fout gegaan) dat mij ooit werd aangeraden om te lezen. Het bleek niet het meest inspirerende boek en ik viel er erg snel bij in slaap. En hoewel ik heel graag wil weten wat er nu precies is gebeurd, heb ik het al tijden niet meer opgepakt en andere ebooks namen de plek in van deze. Ik verwacht het niet voor eind 2019 uit te lezen en zal dus nog een tijdje op dit plankje blijven staan.
Judith Kranz – Dazzle
Zo een leuk idee, toen Feelgood café nog Feelgood club was, om met een hele groep volgers een boek van Judith Kranz te gaan lezen. Ik koos voor Dazzle, maar ik kwam er niet doorheen. Uitgebreide vertellingen van werkelijk alles en iedereen, ik werd er doodmoe van. En ja inderdaad, dit was een –voor het slapen gaan ebook– en ik sliep er heerlijk van (en snel). Mislukt projectje dus, maar wie weet pak ik het nog eens op, want het is ook zonde om het niet uit te lezen. Ik ben toch vrij ver geomen. (30% ofzo).
Diverse auteurs – Onze dieren
Vorig jaar (!) dierendag, was dit ebook een dagaanbieding. O leuk, bekende schrijvers die vertellen over hun dieren. Opnieuw een boek met korte verhalen, allen zo’n, 12-14 pagina’s. Eitje toch? Nou dat viel een beetje tegen. Het voordeel van dit boek -door diverse auteurs- is gelijk een nadeel, want niet ieder verhaal is even leuk/goed/leesbaar. Het was af en toe worstelen om vervolgens weer verrast te worden door iets wat wel erg leuk was. Het bleef dus op de achtergrond, tot ik het onlangs (bij dierendag) weer een kans gaf. Elke avond 1 of 2 verhaaltjes en daarna een stukje in een ander boek. Het bleek een goede strategie, want het is bijna uit en kan binnenkort van deze plank af.
Matthew Skelton – Endymion spring
Ik ben gek op boeken over boeken (zie ook spot boeken over boeken) en als ik een boek ontdek dat over boeken gaat, dan wil ik dat ook lezen. Deze ontdekte ik in de Amsterdamse boekhandel Schelteman bij de ramsh. En thuis bleef het een hele tijd liggen. Voor de leest uit eigen kast maand #LUEK september 2019 lag het op de stapel. En ik ben erin begonnen. Het is een jeugdboek met twee tijdlijnen en is best spannend, maar toch lukt het niet om het elke dag op te pakken en uit te lezen. Ik hoop nog wel voor het einde van het jaar, want ik wil wel weten hoe het afloopt.
De actieve rest
Nu ik even in kaart heb gebracht wat er op het –aan het lezen– lijstje staat, wat niet actief is, valt de rest ineens wel mee. Een luisterboek: Maria – Suzanne Wouda, (ik ben op de helft), een boek voor de literatuurclub uitdaging: Lees een boek van een Nobelprijs winnaar (heeft geen haast en zijn korte verhalen) een boek voor het FB selfpubcafé (op de helft) en wat recensie boeken die ik onderling afwissel.
De vraag: Waar ben je nu helemaal mee bezig Marieke? Is dan ook beantwoord: Lekker lezen in een aantal boeken, met een serie boeken die ook wat aandacht nodig hebben en nu weer onder de aandacht zijn gebracht. Geen paniek dus, have a break, have a new book!