Er was eens… Lees anders,Review Review: Cappuccino in Jordanië

Review: Cappuccino in Jordanië

Boek zoekt boekenblogger #2

Een tweede boek waarop ik reageerde bij boekblogger gezocht, was het boek van Anika Redhed. Ik was op Facebook al het een en ander tegengekomen over haar reisboek en ik had wel interesse.

750c9ea93236817b4e1c4930145997be.jpg

Anika redhed

Ze is schrijfster en reizigster en reisde al de hele wereld over. Op haar eigen site is alles over haar en haar reizen te lezen. Er zijn onder andere blogs, video’s en veel reisfoto’s te vinden.

Het is voor Anika Redhed haar tweede boek dat ze als selfpubber uitgeeft. Haar eerste boek – Een reisgids door haar stad Utrecht is van januari 2019.

Cappuccino in Jordanie

Korte samenvatting Cappuccino in Jordanië

Cappuccino in Jordanië is een waargebeurd verhaal over een reis door een land vol wonderen. Soms heb je er het gevoel dat je door de Bijbel rijdt, maar diezelfde middag kom je ineens in Indiana Jones terecht, of speel je de hoofdrol in een roman van Stephen King. Het is alsof je er zelf bij bent. Drijf mee op de Dode Zee, ga paardrijden door een Mars-landschap en overnacht onder de sterrenhemel in de woestijn. Wat ontdek jij in het wonderlijke Jordanië? Dit boek vol humor biedt je de kans vanuit je luie stoel een nieuw land te ontdekken. Het geeft een kleine inkijk in de geschiedenis, sleept je mee in emotionele ervaringen en toont de schokkende keerzijde van het toerisme. Kan jij daarna de verleiding nog weerstaan om niet te gaan?

750c9ea93236817b4e1c4930145997be.jpg

Het lezen

Cappuccino in Jordanië is het reisverslag van Anika en haar man over de reis die ze maakten naar Jordanië. Zij was er al eerder geweest en wilde graag die ervaring herhalen. De reis jaren later is anders. Het toerisme is enorm gegroeid, dat is te merken maar de omstandigheden zijn niet veel beter geworden. 

Openhartig, scherpzinnig en vol humor vertelt Anika over wat ze meemaken tijdens hun reis. Zo krijgen ze bij het ophalen van de huurauto een upgrade. Ja een upgrade! geweldig. Als dan blijk dat het Toyota Yaris is vragen ze zich toch af wat voor koekblik het was geweest zonder die ‘upgrade’. 
De avonturen op de wegen zijn ook bijzonder, want de regels op de weg worden niet nageleefd en de enige regel blijkt te zijn dat er geen regels zijn, alleen het recht van de sterkste en de brutaalste. Ook weet Anika de armzalige omstandigheden in de hotels die ze hebben geboekt realistisch en met de nodige humor te beschrijven. Deuren die niet dicht willen of niet meer open en bedden die scheef zakken. Echter is een kamer met een scheef bed altijd nog te prefereren boven die met een goed bed, maar voorzien van kakkerlakken. En als ze “Manuel” uit Falty Towers in het echt tegenkomen, als host in een hotel is de chaos compleet. Maar dat zijn slechts onderdelen van de reis die het maken tot wat het is: Een avontuur.

Het boek is een bundel met korte verhalen over de reis en de inwoners van Jordanië, de overweldigende schoonheid het land en van Petra en haar wereldwonderen, de prachtige uitzichten over bergen en groen, en evenzo de weidse ruimte van de woestijn waar zee gaan paardrijden, na compleet gebutst te zijn achterop een jeep en waar ze slapen onder de blote hemel.

Maar ook kritische punten gaat ze niet uit de weg. Over het werken van jonge kinderen die toeristen op ezels laten rijden. De kinderen verdienen liever wat geld dan dat ze naar school gaan (of is er geen keuze?). Dieren welzijn is ook een dingetje, er staan wel borden waar men alert wordt gemaakt op dierenmishandeling en de mogelijkheid om dat aan te kaarten, over kinderarbeid wordt niets vermeld. Ze raden dan ook af om gebruik te maken van de ezels en niets te kopen van kinderen, want zolang er gebruik van wordt gemaakt blijft de kinderarbeid doorgaan.

Mijn mening

Cappuccino in Jordanië is een heerlijk reisverslag om te lezen. Het voelt als een voorrecht om samen met haar en haar man deze reis mee te mogen beleven door middel van dit boek. De teksten worden afgewisseld met quotes, citaten en zwart/wit foto’s van de reis. Het zorgt voor een verzorgd en compleet geheel en is zeer ontspannen om te lezen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Post