Er was eens… Wat ik las 2021 De boeken van week 27 en 28

2021 De boeken van week 27 en 28

En toen liep mijn planning spaak. Want de datum van plaatsen van deze blog viel gelijk met een weekje in Athene. Dat laatste bleef spannend. Wel of niet gaan, wel of niet mogen reizen(C-delta hielp niet echt mee), maar het mag, we gaan en de blog komt nu gewoon een paar dagen eerder online.

Week 27 begon met Zomerlezen op Hebban, en met een zomer lezen challenge. Drie boeken gedurende de maand, voor sommige lezers een opgave (of uitdaging), voor mij een eitje. Gelukkig was er ook zomerlezen voor gevorderden. Er schoot me te binnen dat ik ooit een minichallenge heb gemaakt met boeken met nr. 13. Misschien kan ik die nieuw leven inblazen en daar drie boeken van lezen. Of als back-up plan het lezen van drie historische romans. Mogelijkheden zat. Toch is mijn zomerchallenge weer anders geworden: Drie boeken van de bibliotheek. En dat moet te doen zijn, want twee las ik al uit (die moesten ook retour). Nu liggen er nieuwe klaar, maar door de zomervakantie hebben die een lange leentijd.

Week 28 werd een week met veel wandelen en luisteren en voorbereidingen treffen voor een weekje weg. ook een week met nieuwe medicatie nadat onderzoeken geen resultaten opleverden. Een week waarin De Delta variant Nederland overnam en rood kleurde, Limburg, Duitsland en België te maken kregen met overstromende rivieren en de week waarin Peter R de Vries overleed. Het zal niet de boeken ingaan als beste week van het jaar.

433b841857af310c3d6951ba1474a78e.jpg

Nieuwe aanwinsten

Het Sanatorium –  Sarah Pearse (ebook vooruitleesexemplaar via FB, komt 9/8 uit)
De edele opdracht – Julia Quinn (ebook, Bridgerton deel 7)
Sophia’s Hoop – Corina Bomann (ebook)

433b841857af310c3d6951ba1474a78e.jpg

Wat las en luisterde ik uit deze twee weken?

142. De bewaarder van gevonden voorwerpen – Ruth Hogan

Een boek uit de bieb. Het is van 2017 en stond al lang op mijn leeslijst. Het thema van het boek sprak me aan: het bewaren van gevonden voorwerpen en het bedenken van de verhalen erbij, maar het boek heeft veel meer. Laura gaat werken bij Anthony Pearlew, een schrijver, die een groot verlies met zich meedraagt er ter compensatie allemaal verloren voorwerpen verzameld. Als hij overlijdt erft Laura het huis en krijgt de opdracht om de gevonden voorwerpen terug te brengen bij de eigenaar. Ze hoeft het niet alleen te doen, want ze krijgt hulp van tuinman Freddy en het bijzondere buurmeisje Sunshine. Het boek heeft nog een tweede verhaallijn die vanuit 1974 met jaren verspringt tot het heden en beide verhaallijnen samen komen. En dan zijn er ook nog intermezzo’s waar verhalen staan uitgeschreven over de gevonden voorwerpen. Ik vond het een mooi boek en had op het einde zelfs een moment een kippenvelmomentje.

Het is gelijk het eerste boek voor de zomerlezenchallenge: Drie boeken uit de bieb

Challenge 2021: Lees een onbekend boek

 • 286 pgn
 • Roman
 • Boek
 • Bibliotheek
 • 4 sterren

143. Nachtmerrie – Winchester McFly

Een eerste deel van een thrillerreeks van Nederandse bodem met een paranormaal randje. Ik was er al nieuwsgierig naar, maar toen twee van de schrijvers van dit schrijverscollectief er ook nog wat over vertelden op het Zin in thrillers-online event, wilde ik het zeker lezen. Bookchoice nam het op in de juli selectie en zo kon ik het luisteren tijdens het wandelen en dat is heel goed bevallen. Het is spannend en anders en is ook grappig. Het is voorgelezen door Marcel Hensema, die het niet schuwt om er af en toe een Gronings accent in te gooien, wat goed past bij het verhaal. Ik ben benieuwd naar het tweede deel.

Challenge 2021: Lees een LUI-sterboek

 • 4.25 luistertijd (en snelheid op 1.5)
 • Thriller
 • Luisterboek
 • Bookchoice selectie
 • 3.5 sterren

144. Zoek de zon op – Jenny Colgan

Wat heb ik zitten genieten van dit boek. De eerste helft was grappig en leuk en na de helft kwamen er ook serieuzere zaken aan bod en gaat het boek de diepte in. En dan gaat het ook nog over Schotland, Loch Nesse en boeken. Waar ik het eerste deel van deze Happy even after serie nog wat kritiek had, is dit weer een echte fijne Colgan.

Challenge 2021: Lees een nat boek

145. De moorden op Kingfisher hill – Sophie Hannah

Boek van de bieb. Sophie Hannah heeft Poirot nieuw leven ingeblazen en dit is het vierde boek van haar hand rondom dat personage. Waar ik deel 1 en deel 2 nog wel aardig vond, viel dit vierde deel me tegen. Ik viel de eerste helft al een paar keer in slaap en dat is geen goed teken. De opbouw is erg traag, de conversaties zijn echt te lang en de ontknoping is niet overtuigend. Geen succes, maar wel uitgelezen. Dit is het tweede boek van de drie biebboeken voor de zomerleeschallenge.

Challenge 2021: Lees een boek van een ander

 • 285 pgn
 • Thriller/detective
 • Boek
 • Bieb
 • 2 sterren

146. De Bannelingen – Christina Baker Kline

Toeval of niet, maar dit was in korte tijd het tweede boek over de deportatie van Engelse veroordeelde vrouwen naar Australië in 1840. Drie jonge vrouwen staan centraal in dit boek. Mathinna, een jonge aboriginal die als ‘leuk project’ wordt binnengehaald in het gouveneursgezin en moet leren zich gedragen zoals de stugge Engelsen dat doen. Het tweede verhaal is van Evangelina die vals wordt beschuldigd en dan iets doms doet. Ze wordt verhoordeeld tot 14 jaar verbanning. We volgen haar tijdens haar werk als gouvernante, tijdens haar opsluiting in Newgate en tijdens de reis naar Australië. Aan boord leert ze de jonge Hazel kennen, die voor de diefstal van een zilveren lepel voor 7 jaar is verbannen. De verweving van deze levens (en van nog enkele andere vrouwen) zorgt voor een mooi verhaal waar veel historsiche feiten in zijn verwerkt. De schrijfster heeft echt heel veel onderzoek gedaan naar dit stuk dramatische geschiedenis en is zeer interessant om te lezen.

Challenge 2021: Lees een boek uit het verleden

147. Tante Poldi en de Siciliaanse leeuwen – Mario Giordano

En toen viel er zomaar een boek op de mat. Gewonnen via FB superguide. Ik vul wel vaker wat in, maar meestal hoor ik daar nooit meer wat van. Deze keer had ik geluk. Het is een cosy crime met een apart hoofdpersonage. Tante Poldi zuipt en vloekt en is levensmoe, maar wanneer een jongeman verdwijnt en ze die later dood terugvindt besluit ze zelf op onderzoek uit te gaan. Het is ook een aparte vertelstijl, want Tante Poldi verteld haar verhaal aan haar neef en die schrijft het weer allemaal op. Even wennen dus, maar het werkt wel. 

Challenge 2021: Lees een boek uit het zuiden

 • 304 pgn
 • Cosy crime
 • Boek
 • Eigen boek (gewonnen)
 • 3 sterren
e405706a15d0f6e42870f38fb4dce843.jpg

Week 28

148. De Meesterdief – Emmelie Arents

Proefleesboek, komt 7 september uit en is het tweede deel in het YA tweeluik Woestijndief en Meesterdief. Deel 1 vond ik al erg goed, deze is net zo. Vol vaart, spanning, mysterie en fantasy. De moeite waard.

Challenge 2021: Lees een beestachtig boek

 • 300 pgn
 • YA fantasy
 • PDF
 • Proefleesexemplaar

149. Wie zonder zonde is – Bo Svernstrom

Een luisterboek via Bookchoice voorgelezen door Casper Grimbrère. Ik vond er in het begin niet zo veel aan, politiethrillers zijn niet mijn favoriet, maar deze werd naarmate het boek vorderde toch wel de moeite waard. Wel was ik weer eerder bij de dader dan de rechercheurs, maar ze hebben het goed gedaan (-_-). Op Luisterboekhoek komt in aug nog een verslag van dit luisterboek. 

Challenge 2021: Lees een LUI sterboek

 • 12:47 luistertijd (snelheid op 1.5 gezet, duurde dus minder lang)
 • Thriller
 • Luisterboek
 • Bookchoice
 • 4 sterren

150. De edele opdracht – Julia Quinn

Mijn guilty pleasure: De bridgerton serie. Dit is deel 7 en hoewel ik deel 2,5 en 6 nog moet lezen, kwam deze op mijn pad. Het is knap hoe deze schrijfster weer een origineel verhaal heeft geschreven wat speelt op dezelfde plaats als de andere zes en rond dezelfde familie, maar toch is het weer anders. Ik heb opnieuw genoten van de frisse, vlotte en scherpe dialogen, van de humor die in het vehaal zit, van de romantiek en de leuke personages en van het vleugje erotiek dat ook niet ontbreekt. Heerlijk om te lezen.

Challenge 2021: Lees een vurig boek

 • 280 pgn
 • Historische regency roman
 • Ebook
 • Voor lezersrecensie
4c81de4e92bda7d23c17d14cc180de31.jpg

Ik ga er een weekje tussenuit, maar de Ipad mag mee en er is wifi dus zal ik toch wel af en toe even rondkijken hier op Hebban. Een hele week zonder is net iets teveel van het goede (-_-). De ereader gaat natuurlijk ook mee en zolang die niet het loodje legt kan ik onbeperkt blijven lezen.

Voor wie ook op vakantie gaat: Fijne vakantie, voor wie thuisblijft maar vrij is: fijne dagen en voor wie gewoon moet werken: Werkze!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Post