Er was eens… Overig,Wat ik las Statistieken en taartdiagrammen

Statistieken en taartdiagrammen

Statistieken, ze zijn zo leuk, want in 1 oogopslag zie je de gegevens die zijn verzameld in een mooi diagram. Geweldig, ik geniet elke keer als ik ze bij andere voorbij zie komen en denk dan: Dat zou ik ook eens moeten doen, om vervolgens de moed in de schoenen te laten zakken en maar weer eens met mijn neus in de boeken te duiken. Ook niets mis mee, maar waarom verzamel ik dan toch al die gegevens?

68e4dda3538a4eb20c1445f1e58540cc.jpg

Elk jaar start ik braaf een excell sheet op, titel, naam auteur, gegeven sterren, aantal pagina’s en genre boek. Gegevens heb ik dus voldoende, maar de grote truc is: Hoe maak ik daar leuke statistiekjes van. 

Eitje, hoor ik enkele van jullie roepen. Alles staat al in excell, die doet dat gewoon voor je. Jaja. eitje, maar het ene eitje is het andere niet. Toch heb ik eerder iets met statistieken gedaan, maar was ik daar toen niet heel lang mee bezig geweest? Die kans is vrij groot, maar ik laat me niet kennen en dompel me onder in de geheimen van excell. Zie daar een hulpknop…

Aantal boeken per maand

Dan komt de volgende stap. Wat wil ik in een tabel of diagram terug zien? Tijd om keuzes te maken. Ik besluit te beginnen met het aantal boeken dat ik per maand lees. Het lukt, maar terwijl ik bezig ben lijken mijn gegevens niet te kloppen, met andere woorden ik maak er een potje van. Plaatje erin, plaatje eruit en opnieuw. (ik wist wel dat het bewerkelijk zou zijn). 
Maar hier is dan toch het eerste diagram: mijn gelezen aantal boeken per maand:

208c8590dff86f7a9913340688ca6a30.jpg

Gelukt, het eerste diagram was inderdaad een soort van roerbak-eitje. Wat lezen betref ben ik vrij constant en lees per maand een aardige stapel weg.

Op naar grafiek nummer twee, aantal pagina’s dan maar?

Aantal pagina’s

Het waren gedurende de eerste zes maanden 138 lees en luisterboeken (+ 3 manuscripten en 1 nieuw luisterboek welke niet zijn meegenomen in de berekeningen) die ik afvinkte, met een totaal aantal van 43972 pagina’s, wat een gemiddelde oplevert van 318.6 pagina’s per boek.

86768d2d4cc305f65f57df0c5e592dae.jpg

En het tweede diagram staat. Ik zie dat de meeste boeken tussen de 300 en 399 pagina’s zitten, wat netjes overeenkomt met mijn gemiddelde. De twee kleppers vallen niet op, maar die waren er echt.

Verhouding auteurs m/v

Tijd voor de derde: de verhouding van mannelijke, vrouwelijke auteurs en duo’s of meerdere auteurs. Ik denk dat het komt omdat ik toch voornamelijk romans lees, want het grootste deel van mijn gelezen boeken zijn geschreven door vrouwen!

8632d7d63bff8e95a8b092247a759668.jpg

Verhouding genres

Ik ben dit jaar meer non-fictie gaan lezen, en heb naast de roman ook weer wat vaker een thriller of een young-adult opgepakt. Eigenlijk ben ik zelf ook wel nieuwsgierig naar het diagram dat hieruit komt. Wat betreft de roman heb ik geen onderscheid gemaakt tussen feelgood of literatuur. Alle romans liggen bij mij op een grote hoop.

5fed5ea4aaebf3036d5ec987835f3b9f.jpg

Wel leuk om te zien dat er meer non-fictie boeken doorheen zijn gegaan dan thrillers. Ik dacht dat ik er daar veel meer van las of luisterde. Andere kleine taartpuntjes zijn jeugdboek (1) en gedichten (2).

Verhouding boek/ebook/luisterboek

Ook naar deze verhouding ben ik wel nieuwsgierig. Na ooit al mijn fysieke boeken de deur uit te hebben gedaan, staat mijn huis weer vol en lees ik weer veel ‘gewone’ boeken. De ereader is voornamelijk mijn -voor het slapen- leesboek en daarnaast lees ik ook boeken op de Ipad. En ik startte veel luisterboeken op voor op de fiets of tijdens het strijken.

9f99ad0f9470187727c2ebd1d5a50940.jpg

Opvallend vind ik de vrij grote hoeveelheid luisterboeken, veel meer dan ik dacht. En het kleine staafje met overige bevat een vooruitleesexemplaar en een pdf boek.

De sterren

Zuinig ben ik met vijf sterren, en royaal met drie en vier. Ook twee gaat er nog wel eens uit, maar een? Ik geloof niet dat ik dit jaar al zoiets slechts heb hoeven lezen. Vaak is een twee sterren beoordeling al ‘straf’ genoeg.

c1f78bae64fb70bc863cd9db40c5f32d.jpg

Geen verrassingen, hoewel het percentage 4 sterren best hoog ligt. Ik had verwacht dat 3 en 4 sterren meer in evenwicht zouden zijn. Veel goede boeken gelezen dus!

Na een paar uur achter de computer ben ik er wel klaar mee, maar mijn blog met statistieken toch mooi afgekomen. Aan het einde van het jaar nog maar een keer, hopelijk gaat het dan wat makkelijker.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Post