Er was eens… Lees anders,Review,Wat ik las Review: Victoria de jonge koningin

Review: Victoria de jonge koningin

Vorig jaar lag ik nog bij een Grieks zwembad te luisteren naar het boek van Daisy Goodwin, de roman over Victoria, de jonge koningin van Engeland, ik vond het een prachtig verhaal. Nu kreeg ik de kans om het boek van Helen Rappaport te lezen. Opnieuw een boek over Victoria, maar nu als non-fictie, vol met foto’s van de BBC dramaserie over deze jonge koningin.

b3524e261201d8c0356c86f1a53a7d68.jpg

Korte samenvatting

De laatste jaren is een stroom aan nieuwe boeken over de Engelse koningin Victoria verschenen, ook in Nederland. Maar echt bekend bij het grote publiek werd ze hier door de prachtige tv-serie met Jenna Coleman in de hoofdrol. 
Dit 300 pagina’s dikke boek is de officiële uitgave bij de tv-serie en gaat over de jeugd van Victoria tot haar eerste jaren als koningin en haar huwelijk met Albert. Het boek is geheel in full colour uitgevoerd en staat boordevol foto’s uit de serie, soms aangevuld met (echte) historische documenten, zoals brieffragmenten of de officiële uitnodiging voor het huwelijk van Victoria en Albert destijds. Veelvuldig wordt uit de dagboeken van de echte Victoria geciteerd, waardoor ze als mens dichterbij komt. Ze schreef verliefd over haar echtgenoot Albert, maar ook over haar bijzondere relatie met ‘Lord M’ of problemen waar ze tijdens haar lange leven tegenaan liep. 
De lezenswaardige teksten zijn geschreven door Helen Rappaport, historicus en gespecialiseerd in het Victoriaanse tijdperk. Daisy Goodwin, die het script schreef voor de tv-serie, leverde een voorwoord.  Achterin het boek krijgen we een glimp van de opnames van de serie, met ‘behind de scenes’ foto’s en lezenswaardige teksten waar de filmmakers tegenaan liepen. Seizoen drie wordt momenteel opgenomen en in het voorjaar van 2019 uitgezonden.

b3524e261201d8c0356c86f1a53a7d68.jpg

Het boek

Als het boek bij me binnenkomt ben ik gelijk onder de indruk van de uitvoering. Een prachtig boek met dikke pagina’s en in full-colour. Het staat vol foto’s met scènes uit de tv-serie, het is alleen al erg mooi om gewoon door te bladeren. Het voorwoord is geschreven door Daisy Goodwin. Zij is de schrijfster van het script van de tv serie en schreef ook de roman over de jonge koningin. Een uniek uitgangspunt, want het beeld wat mensen hebben koningin Victoria is zoals Goodwin schrijft “Een oude, wat gezette vrouw, met een kanten mutsje, geheel in het zwart gekleed”. Maar ze is toch ook jong geweest? 

Het is ook nogal wat waar de 18 jarige jongedame mee werd opgezadeld. Al heel jong was ze bestemd voor de troon en leidde een afgezonderd leven op Kensington Palace, zich voorbereidend op de taak die op haar wachtte. In 1837 werd ze gekroond en regeerde tot haar dood in 1901. Ze heeft altijd een dagboeken bijgehouden, welke na haar dood door haar jongste dochter zijn geredigeerd. Die dagboeken zijn het uitgangspunt geweest voor een verhaal over haar leven als kind en de voorbereiding op de troon en de eerste jaren dat ze regeerde.

Opbouw

Het boek is verdeeld in 10 hoofdstukken. Vanaf de tijd dat ze nog de kleine Drina was tot en met haar huwelijk is uitgewerkt in dit boek. De kroning wordt besproken en ook de regering komt aan bod evenals haar nauwe contact met de eerste minister Lord Melbourne, het kiezen van een huwelijkspartner, de contacten met haar lievelingsoom Leopold. Maar ook haar fouten die ze maakt en de veerkracht die ze heeft net als het doorzettingsvermogen en haar pit, het is allemaal van toepassing op de jonge koningin. Politiek en de toestanden rondom Tory’s en Conservatieven en de opstanden van mijnwerkers in het land krijgen ook nog een plek. Het boek sluit af met het hoofdstuk ‘Achter de schermen“, waar uitleg wordt gegeven over het maken van de serie, het vinden van de locaties, het maken van de kostuums en de rekwisieten. Een compleet verhaal dus.

Bijzonder is ook dat er (vertaalde) stukken uit de dagboeken van koningin Victoria zijn opgenomen, evenals delen uit brieven die ze schreef en ontving. En alle mensen die belangrijk voor Victoria waren, of die een rol speelden in haar jonge leven worden uitgelicht, gecombineerd met een foto van het personage dat in de tv serie die rol speelt.

De schrijfstijl

Het is non-fictie en er wordt een hoop informatie gegeven over de begin jaren van de jonge koningin, maar het leest erg fijn. Het is geschreven in een makkelijke en  toegankelijke schrijfstijl en leest daardoor vlot. Door de afwisseling van foto’s, dagboekverslagen en het verhaal over Victoria is het een prachtig en informatief leesboek geworden.

b3524e261201d8c0356c86f1a53a7d68.jpg

Conclusie

Het boek Victoria, de jonge koningin is het boek bij de BBC dramaserie, maar kan ook heel goed worden gelezen zonder dat de serie is bekeken. Het geeft een prachtig beeld van de jonge jaren van deze Britse koningin, mede door de toevoeging van brieven en delen uit haar dagboeken. De foto’s met scènes uit de serie die veelvuldig zijn opgenomen maken het compleet. Het boek nodigt uit om na het lezen zeker de serie (opnieuw) te bekijken, waarin alles is gedaan om het zo dicht mogelijk bij het werkelijke verhaal te brengen.

Victoria, de jonge koningin is een prachtig en zeer geslaagd boek, waarvan het de moeite is om het na het lezen nog regelmatig door te bladeren vanwege de prachtige foto’s die het boek rijk is.

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Post