Review: The big year

Als iemand mij had verteld dat ik ooit nog eens boeken over vogel spotten zou gaan lezen en er vervolgens een blog over zou gaan schrijven, dan had ik dat echt niet geloofd. Maar het kan dus heel vreemd lopen in boekenland.

85018826c429428373bbb4f57f2db218.jpg

Inmiddels is wel bekend dat ik geen tv meer kijk en zo veel tijd overhoud voor het lezen van boeken. Dat neemt niet weg dat mijn man nog regelmatig iets kijkt op tv en zo krijg ik toch het een en ander mee. Hoor ik iemand iets zeggen over een netflix serie, grote kans dat ik toch mee kan praten, ook al heb ik de serie niet gevolgd en alleen flarden gezien.

Maar ik zat dus met een oog in mijn boek en een half oog richting tv, toen er iets op was over een Nederlandse vogelaar die op zoek was naar vogels. Hij was bezig met zijn Big year. In een jaar de wereld rond en zoveel mogelijk verschillende vogels spotten en hij ging voor het record. Het was maar een kort fragment, maar wel aanstekelijk. Na wat zoekwerk op internet bleek het te gaan om Arjan Dwarshuis. Hij schreef er ook een boek over en dat maakte het interessant.

De bieb had het boek nog niet in de uitleen, maar ik kreeg van de bieb wel een ander boek als alternatief: Grenzeloos vogels kijken van Noah Strycker. Ook een verhaal over een Big year. Ik reserveerde het boek van Dwarshuis en nam het boek van Strycker mee naar huis om te lezen. Er ging een hele nieuwe wereld voor me open.

85018826c429428373bbb4f57f2db218.jpg

Grenzeloos vogels kijken

Het boek Grenzeloos vogels kijken is geschreven door de Amerikaan Noah Strycker die in 2015 zijn Big year beleefde. Zijn doel was het spotten van 5000 unieke exemplaren en hij vond binnen zijn big year meer dan 6000 verschillende vogels. Hij bezocht meer dan 40 landen, een knotsgekke race met weinig slaap, maar met veel nieuwe vriendschappen en een recordpoging op zak. Alles heeft hij beschreven in zijn boek Grenzeloos vogels kijken. En dat was leuk om te lezen.

Naast de vele vogelnamen en beschrijvingen (waarvan ik ook een aantal opzocht op google, bijzondere vogels zijn er!), besteed hij ook aandacht aan de geschiedenis van het vogel spotten en tipt hij terzijde het verval van de natuur aan door extreme boskap en palmolieplantages. Leuk is ook dat de naam Arjan Dwarshuis valt, die zijn reis aan het voorbereiden is. om op 1 januari 2016 van start te gaan.

85018826c429428373bbb4f57f2db218.jpg

Een week geleden kreeg ik bericht dat het boek van Dwarshuis voor me klaarlag in de bieb. Zo heerlijk om als eerste een nieuw bieb boek te mogen lezen en als snel verloor ik mezelf in het verhaal over het avontuurlijke Big Year van Dwarshuis.

Een bevlogen jaar

Arjan Dwarshuis ging 1 januari 2016 van start met zijn big year. Zijn streven was het verbreken van het record van Noah Strycker, maar belangrijke nog: Het genieten van het vogelspotten.
Dwarshuis had het voordeel dat Strycker hem voor was gegaan en kon zijn reis daarop aanpassen. Waar Strycker starte in Antarctica, sloeg Dwarshuis dat land bewust over omdat het niet voldoende diversiteit zou bieden.

Het boek van Dwarshuis is geen kopie van die van Noah Strycker. De verhalen over het vogel spotten zijn anders. Waar Strycker veel over de reis, de gidsen en de vogels verteld, is het bij Dwarshuis meer over de ervaringen die hij heeft tijdens zijn reizen en het vogel spotten. Daarbij wisselt Dwarshuis zijn reisverslagen af met verhalen over zijn jeugd en het ontstaan van zijn liefde voor vogelspotten. Verhalen die minstens zo de moeite waard zijn als die van zijn big year.

Ook in dit boek wordt weer veel aandacht besteed aan de natuur, de schade die de mens toebrengt aan de natuur en het behoud van vogels die met uitsterven worden bedreigt. De boskap is een enorm probleem dat helaas nog geen halt is toegeroepen. Maar de druk op de landen rondom de Amazone om deze te behouden wordt steeds groter. Door educatie worden mensen (en kinderen) in die gebieden nu wijzer gemaakt over natuur behoud en op vele plekken worden (en zijn) vogelbeschermingsprogramma’s opgezet. Ook de wetenschap dat natuurbehoud geld op kan leveren door ecotoerisme lijkt natuurbehoud in de hand te werken.

Dwarshuis behaald zijn record en spotte 6852 vogelsoorten in 1 jaar. Hij reisde door 40 landen en beleefde het mooiste jaar van zijn leven. Hij haalde met zijn reis en blog geld op voor het Birdlife Preventing Extinctions Programme ter compensatie van zijn vervuilende reizen per vliegtuig.

Meer weten over Arjan Dwarshuis, check zijn site.

85018826c429428373bbb4f57f2db218.jpg

Met veel plezier las ik achter elkaar twee boeken over vogel spotten. De volgende keer dat ik ergens ga wandelen, kijk ik niet meer naar de grond maar naar boven. Want het wonderlijke vogelleven speelt zich grotendeels daarboven af. Er is een hele nieuwe wereld voor me open gegaan.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Post