Er was eens… Review,Wat ik las Review: Reken maar! en Laat maar!

Review: Reken maar! en Laat maar!

De Nederlandse schrijfster Suzanne Peters heeft diverse romans geschreven, waarbij elke keer diversiteit een belangrijke rol speelt. In 2017 kwam Reken maar! uit, waarin Jasmine en Quinten centraal stonden. Zij is een jonge Surinaamse vrouw en hij een jonge man met een dwangneurose. In dat boek maakte ook Rens, de broer van Quinten zijn opwachting. Nu is er een los te lezen vervolg: Laat maar! Over Nicole en Rens, met als thema’s rouwverwerking en biseksualiteit.

f89d4f8d9912360b660a1ac5fbedcdb6.jpg

Reken maar!

Reken maar! Is uitgegeven in 2017 en ik las heb boek van de bieb in april 2018. Ik schreef er geen recensie van, maar wel een kort stukje op mijn spot in mijn leesoverzicht:

Een boek van Suzanne Peters dat ik graag wilde lezen en tegenkwam in de bieb. Een verhaal over een jonge Surinaamse vrouw, die een vriendschap aangaat met haar nieuwe buurman. Deze buurman heeft echter een probleem, hij heeft een dwangneurose die zich grotendeels uit in cijfers. Maar de aantrekkingskracht tussen de personen is groot, gaan ze het samen redden?
Een thema dat goed is verwerkt in een luchtige roman die lekker leest. 

Laat maar!

Nu is er weer een nieuwe roman van haar uit en het is een (los te lezen) vervolg op Reken maar! Ik zag het boek  Laat maar! al liggen op het Valentijnsfestival. Zoals elke keer bij de romans van Suzanne, goed verzorgd met een opvallende cover. Toen ik een paar dagen later een oproepje zag op FB voor recensenten voor haar nieuwe boek, melde ik me aan en ontving ik een pdf. Even wat rommelen met de planning en het paste er precies tussen.

Ik las het niet in een keer uit. Reken maar! was een luchtige roman, maar Laat maar! heeft een zwaarder thema en dat merk je bij het lezen. Het verhaal is goed geschreven en komt binnen, maar het was ook heftig en maakte me somber zodat ik het weglegde en in drie delen las. Gelukkig krijgt de hoofdpersoon haar leven weer op de rails en krijgt het verhaal in het tweede deel weer lucht. Er is ruimte voor wat humor en er is weer ruimte voor een onverwachte liefde.

f89d4f8d9912360b660a1ac5fbedcdb6.jpg

Deze keer schreef ik wel een recensie:

De Nederlandse schrijfster Suzanne Peters heeft diverse romans geschreven, waarbij elke keer diversiteit een belangrijke rol speelt. In 2017 kwam Reken maar! uit, waarin Jasmine en Quinten centraal stonden. Zij is een jonge Surinaamse vrouw en hij een jonge man met een dwangneurose. In dat boek maakte ook Rens, de broer van Quinten zijn opwachting. Nu is er een los te lezen vervolg: Laat maar! Over Nicole en Rens, met als thema’s rouwverwerking en biseksualiteit. 

Het boek begint gelijk romantisch en idyllisch. Nicole en Rens zijn op een avontuurlijk vakantie in Amerika. Aan alles merk je dat ze er echt voor elkaar zijn. Als Rens Nicole dan onder de sterren ten huwelijk vraagt, staat niets hun geluk meer in de weg.
Terug in Nederlands beginnen de voorbereidingen voor hun bruiloft, maar hun geluk wordt ruw verstoord. 

Een belangrijk thema in dit nieuwe boek van Suzanne Peters is rouwverwerking. Het laat zien hoe moeilijk het is voor een persoon die plotseling alleen achterblijft en hoe die daar mee omgaat. De impact van het onverwachte overlijden van een dierbare is goed uitgewerkt en ook de reacties en invloeden van familie en vrienden komen aan bod. Dat het een lang proces is, is duidelijk, maar het maakt het eerste deel van het boek wel zwaar en melancholisch. Suzanne Peters is een schrijfster van feelgood romans en als lezer vraag je jezelf af in hoeverre deze roman nog onder die noemer valt te plaatsen. Maar over de helft van het boek wordt het minder somber. 

Hoofdpersoon Nicole pakt haar leven weer op, mede dankzij een baas die weet wat ze kan en vermoed dat een nieuwe opdracht haar aandacht zal afleiden van de situatie waarin ze is beland. En dat klopt. Haar opdrachtgever Lydia blijkt een open persoon te zijn en Nicole kan haar verhaal bij haar kwijt. De samenwerking loopt meer dan goed en er ontstaat een vriendschap. Door deze tweede verhaallijn heen blijft ook de rouwverwerking lopen en geeft zo een compleet beeld van een lange periode na een heftige gebeurtenis. Ook komt aan bod wat het doet voor anderen, familie en vrienden en hoe daarmee wordt omgegaan. 

De hoofdstukken van nu worden afgewisseld met het verhaal van Nicole en Rens van zes jaar geleden. Toen maakten ze ook al een moeilijke periode door. Het terugdenken aan die periode helpt Nicole om in het nu keuzes te maken over haar veranderende leven. 

Laat maar! is een bijzondere roman met een sterke boodschap, “Het leven gaat door” hoe moeilijk dat ook is en hoe onmogelijk dat ook lijkt. Gecombineerd met diversiteit in de vorm van biseksualiteit is het weer een roman zoals Suzanne Peters ze schrijft, een vlot te lezen roman met niet alledaagse onderwerpen maar dat je wel met een goed gevoel dichtslaat.

2e0e6926fe6ec4b12d3391ab3b90daf7.jpg

Nieuwsgierig geworden?

De boeken van Suzanne Peters staan op Hebban. Elke keer met een ander thema, waarbij ze taboes doorbreekt. Overgewicht, smetvrees, dwangneurose, zelfmutilatie en nu rouwverwerking en biseksualiteit, Suzanne Peters gaat niets uit de weg. Ze weet bijzondere thema’s te verwerken in boeken die onder feelgoodromans vallen die lekker lezen en leerzaam zijn zonder belerend randje.

Heb jij al eens een boek van haar gelezen?

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Post