Er was eens… Wat ik las Marieke’s leesweken 2021, week 7 en 8

Marieke’s leesweken 2021, week 7 en 8

De tweede helft van februari waarin we alle weersomstandigheden wel voorbij hebben zien komen is voorbij. Van sneeuw en ijspret, naar wind en regen, om vervolgens volledig in de lente te belanden met zon en hogere temperaturen. Is dat van belang voor een blog met een leesoverzicht van boeken? Nee totaal niet, maar wel leuk om later terug te lezen (-_-).

Mijn lezen ging lekker. Binnen op de bank met een dekentje en buiten met een luisterboek. De genres weer lekker uiteenlopend, met succesvolle leeservaringen en een enkele worsteling.

Verder bracht ik weer veel tijd door achter (voor?) de computer. Ik ben wat blogs aan het kopiëren van Hebban naar de WordPress Er was eens blog die al langer online staat, maar waar niets mee gebeurt. Het is een flinke klus, maar wel een hele leuke klus, want ik kom zo oudere blogs tegen en die zijn heel leuk om opnieuw te lezen. Ik blog nu al sinds 2016 en dat levert echt heel veel geschreven blogs op! 

433b841857af310c3d6951ba1474a78e.jpg

Nieuwe aanwinsten

Voor de De Vries en van Stockum leeschallenge die ze organiseren tijdens de in de Boekenweek-die-geen-boekenweek-is (8 – 12 maart), heb ik een pakketje boeken besteld. Welke? Geen idee. Ik heb ze laten inpakken en mag er per dag een openmaken. Het pakketje ligt te lonken, het ziet er heel mooi uit.

Op goed geluk – Jenny Colgan (epub – Hebban recensie)

Recensie-exemplaar dat ik toegestuurd kreeg na een oproep op FB
Terugkomst van de kraanvogels – Sandra Berg (boek)
Dinsdag – dagboek over mijn meissie – Willem Hekker en Janine van der Hulst-Veerman (ebook)

Meisje A – Abigail Dean (boek, leesclub Chicklit.nl)

In januari heb ik ontzettend veel boekentips beantwoord en ik kreeg daar nu een fijn boekenpakket voor als bedankje. Een feestje om uit te pakken.

De Speelgoedman – Heleen van den Hoven
Onder invloed – Marijke Verhoeven
Het tij hoog, de maan blauw – Jolien Janzing
Die vakantie in Frankrijk – Sue Moorcroft
De laatste toevlucht – Marissa Stapley

En er was mail: Ik lees mee met de jury voor de thrillerprijs. Welke boeken ik daarvoor ga lezen moet geheim blijven, maar ik ga proberen zoveel mogelijk boeken van de longlist te lezen. Ik las er al drie en er zijn een paar terug te vinden bij Bookchoice en in de onlinebieb. Leuk project voor de komende maand.

433b841857af310c3d6951ba1474a78e.jpg

Wat las en luisterde ik uit deze twee weken?

Week 7

35. Solveigs belofte – Corina Bomann

Het derde en laatste deel van de Leeuwenhof trilogie, dat speelt rondom een landgoed in Zweden. Het eerste en tweede deel las ik voor een Hebban recensie. Het derde deel ook, maar ik kocht het boek bij de plaatselijke boekhandel. Er waren ter promotie 1000 boeken genummerd en gesigneerd uitgezet bij de boekwinkels in Nederland en gelukkig ook een serie hier in mijn woonplaats. Ik reserveerde een exemplaar en die werd keurig thuisbezorgd. Ik was een beetje huiverig om te beginnen. Het eerste deel vond ik heel mooi, maar het tweede vond ik minder, wat zou dit deel brengen? Gelukkig was het weer net zo mooi als het eerste deel. De paarden van het landgoed spelen nu een grote rol en hoofdpersonage Solveig is een pittige tante en ondanks haar tegenslagen blijkt ze een aanwinst voor het landgoed te zijn. Ik heb het boek met veel plezier gelezen en er kwam geen enkel boek meer tussen. Over de 500 pagina’s en in twee dagen uit. Dat zegt denk ik wel genoeg. 4 – 4,5 sterren (Het is niet gauw perfect…)

Challenge 2021Lees een licht boek (Ondanks de zwaardere thema’s toch een heerlijk boek. Niet echt licht in gewicht, maar wel qua sfeer en verhaal), Lees een sportief boek (Paardensport speelt een rol), Ver weg boek (Zweden), Jong boek (net uitgegeven feb 2021), Boek van een veteraan (wat heeft ze al veel prachtige romans geschreven), Lees een zonnig boek (Solveig betekent o.a. Weg naar de zon), Een bewolkt boek (Er komt een flink buitje over het landgoed heen), Een groot boek (556 pgn), Beestachtig boek (Paarden!), Menselijk boek (over rouw, liefde en familie), Moederboek (moeders zijn belangrijk bij de Lejongards), Een goed boek (vond ik wel), Behaard boek (weer die paarden), Boek uit het verleden (speelt 1968-1972), Boek van mezelf (genummerd en gesigneerd), Genummerd boek (nr 161/1000),Boek uit het noorden (Zweden).

36. Noorderlicht – Mariska Overman

Ik hou wel van de thriller van deze schrijfster. Hoofdzaak en Voltooid luisterde ik al en het derde deel van die serie Verdoemd komt nog. Toen ik zag dat Thrillzone een leesclub organiseerde met de nieuwste thriller, schreef ik me in en mocht meedoen. De epub kwam al snel en zo kon ik beginnen. Ik wist dat de reis die de personages maken in Noorwegen op zoek naar walvissen en het Noorderlicht een reis is die Mariska Overman zelf ook heeft gemaakt. En dat is te merken, want de reis is levensecht. Daarbij is het geen standaard thriller en daar hou ik ook erg van. Alles behalve voorspelbaar. Een combinatie van de reis, aangevuld met chats en het verslag van een tv programma hield me als lezer lekker bezig, plus de vraag WIE? en WAAROM? Om aan het einde lekker verrast te worden. Ik heb het met zeer veel plezier gelezen en vond het jammer dat het uit was. De epiloog maakt het helemaal af. 4 sterren

Challenge 2021Lees een duisterboek (Duistere plannen en veel speelt in het donker als men wacht op het Noorderlicht), Lees een groen boek (cover), Boek waar je het koud van krijgt (vanwege de plannen die ze maken, maar het is er ook echt HEEL ERG KOUD), Lees een nat boek (Er spettert nogal wat water op het dek van het schip en niet iedereen houdt het droog), Ver weg boek (Noorden van Noorwegen), Lees een jong boek (uitgekomen in feb 2021), Boek van een veteraan (Aardig wat thrillers geschreven), Bewolkt boek (Het wil niet echt lukken met dat Noorderlicht), Beestachtig boek (Walvissen!), Menselijk boek (Waarom doet een mens wat die doet?, Interessante vraag), Een waar boek (Deels, de reis is echt), Lees een onwaar boek (Het is fictie… toch? of toch niet?), Lees een goed boek (Ja het is goed), Zoet boek (Koekjes), Gevederd boek (Ook met vogels), Boek van mezelf en een beetje van een ander (Lezen via leesclub), Boek uit het noorden (Noorwegen), Hels boek (helse plannen en helse omstandigheden).

 • 409 pgn
 • Thriller
 • Thrillzone leesclub

37. Hamley is jarig – Sandra J. Paul

Een jeugdboek over een kitten proeflezen is wel een klein feestje hoor. Wat een schattig katje en wat herkenbaar. Boek komt 4 mei uit. En omdat ik het zo leuk vond, las ik ook maar gelijk de korte verhalen:

38. Hamley op pompoenjacht en Jacht op de kerstman

Twee korte verhalen die gratis zijn te lezen op de site van Hamley books. Ook superschattig.

39. Six stories – Matt Wesolowski

Een thriller die lekker anders is. Ik zag het voorbij komen op Hebban en tegelijkertijd in een ebook aanbieding. Gelijk gekocht en gelezen op de reader voor het slapen gaan. Het is een verhaal dat wordt verteld in podcast vorm. De host, Scott King, neemt contact op met mensen die 20 jaar geleden aanwezig waren tijdens de verdwijning van een jonge jongen. Nu vertellen ze hun verhaal en door de ogen van zes verschillende mensen vormt zich een verhaal. En ook al denk je te weten wie het was, de ontknoping is bijzonder en verrassend. Ik heb de laatste twee hoofdstukken dan ook overdag gelezen om te willen weten hoe het zat. Ik denk dat dit boek nog leuker/beter is als luisterboek met 14 verschillende stemmen. Maar om te lezen was het ook zeer de moeite. 4 sterren

Challenge 2021Een duister boek (erg duister), Jong boek (jonge personages en pas uit – feb 2021), Boek van een beginner (Debutant), Beestachtig boek (De legende over ‘iets’ in de hooglanden), Menselijk boek (waarom deden ze wat de deden?), Een vaderboek (op een bijzondere manier verwerkt), Een goed boek (goed en origineel), Hoog boek (Speelt in de hooglanden), Boek uit het verleden (De personages kijken terug op gebeurtenissen van 20 jaar geleden), Boek van mezelf (gekocht ebook), Genummerd boek (Podcast met zes afleveringen, titel Six stories), Lees een hels boek (Want dat is het toch wel.).

 • 352 pgn
 • Thriller, maar dan anders
 • Ebook
 • Van eigen reader

40. Koken voor meneer Cappuccino – Amanda Hesser

Een boek waar ik lang naar had gezocht en het vond in een kringloopwinkel. Een boek waarvan ik in februari 2020 al een afspraak voor maakte om te lezen in een buddyread met Francisca en wat constant werd uitgesteld, tot nu dan. Een boek waar ik een compleet verkeerde voorstelling van had, ik dacht een leuke feelgood te lezen aangevuld met recepten. Helaas, het waren columns die eerder zijn gepubliceerd in het New York Times Magazine en daardoor erg Amerikaans. Het gaat over eten en over de restaurantjes die je zou moeten kennen. Een lunch van 100 dollar is helemaal niet raar. Daarnaast zijn er enkele persoonlijke columns, maar ze lijken niet af. Elke column sluit af met de genoemde gerechten en dat zijn er veel. Ik heb die pagina’s geskipt en raakte zo gelukkig redelijk snel door het boek. Het kon me niet bekoren en ik ga het snel vergeten. 2 (2,5) sterren.

Challenge 2021Lees een licht boek (Mooie lichte cover), Ver weg boek (America), Een oud boek (van de kringloop en al een jaar in de kast), Waar boek (columns over ware gebeurtenissen), Lees een slecht boek (vond ik wel), Onbekend boek (Inmiddels wel iets bekender, nu Francisca de buddyread heeft geplaatst).

 • 336 pgn
 • Non fictie
 • Boek
 • Uit eigen kast

4fb2cf0766ee8dedc263813a6be14fe6.jpg

Week 8

41. Loes, Luca en Liz – Saskia M.N. Oudshoorn

Het tweede deel van de Liefde in Milaan serie. Ook als luisterboek via de ebieb geluisterd. Het verhaal gaat verder, na de blinddate van Luca en Loes en hun reisje naar Milaan. Loes wil Luca, maar is niet overtuigd dat zij zal passen in zijn luxe leventje. Daarbij moet ze opboksen tegen een schim uit het verleden Liz. Is dat wel te doen? Het is weer een fijn verhaal om te luisteren, voorgelezen door Verona Stam. 3 sterren.

Challenge 2021Lees een licht boek (luchtig verhaal), Lees een groen boek (cover), Jong boek (in januari uitgegeven), Zonnig boek (Speelt o.a. in Milaan), Klein boek (novelle), Menselijk boek (rouw en nieuwe liefde), Boek van een ander (van de bieb), Genummerd boek (deel twee uit een serie).

 • Roman
 • Luisterboek
 • Luisterbieb

42. Sugar rush – Sandra J. Paul

Proefleesexemplaar. Komt als ebook kort verhaal/novelle uit bij Books & butterflies in maart.

Challenge 2021: Lees een licht boek (cover), Jong boek (maart 2021), Klein boek (niet zo heel veel pagina’s), Menselijk boek (leuke personages), Lees een zoet boek (roze donuts), Onbekend boek (is nieuw), Boek van een ander (proeflezen).

 • Roman
 • PDF novelle
 • Proeflezen

43. Geestenvanger – Latoya Morris

Nog een proefleesexemplaar. Deze keer een jeugdboek met een mysterieus tintje. Komt uit in mei.

Challenge 2021Lees een duister boek (Behoorlijk spannend), Jong boek (uit in mei 2021 en jonge personages), Oud boek (oude geesten), Beestachtig boek (veel grote enge dieren), Behaard, gevederd en geschubd boek (vol beessies), Boek van een ander (proeflezen), Onbekend boek (moet nog uitkomen).

 • 240 pgn
 • Jeugdroman
 • PDF
 • Proeflezen

44. Op goed geluk – Jenny Colgan

Altijd leuk om weer een boek van Jenny Colgan te mogen lezen voor een Hebban recensie. Ik las het al in eerder het Engels, maar daar is me toch wat ontgaan, want nu in het Nederlands kwam het veel beter tot z’n recht. Een heerlijke feelgoodroman over een bibliotheek medewerkster die haar baan kwijt raakt als het filiaal sluit. Ze weet een hoop boeken te redden en besluit in Schotland een bus te kopen waarin ze een rijdend boekwinkeltje begint. Heerlijk verhaal dus over boeken en met romantiek, prachtige natuur en leuke personages. 3 – 3,5 sterren

Challenge 2021Lees een licht boek (vrolijk verhaal, hoewel niet alles goed gaat), Ver weg boek (Schotland), Jong boek (net uit), Boek van veteraan (Colgan heeft al veel geschreven), Zonnig en bewolkt boek (komt beide voor), Beestachtig boek (veel dieren), Menselijk boek (herkenbare personages), Genummerd boek (deel 1 van 2).

 • 448 pgn
 • Roman
 • Ebook
 • Hebban recensie

45. Casa dell’Amore – Saskia M.N. Oudshoorn

Het derde deel van de Liefde in Milaan serie en ook als luisterboek via de luisterbieb. Leuk derde deel waarbij Luca en Loes in Milaan zijn en het heeft een zeer romantisch einde. 3 sterren

Challenge 2021: Lees een licht boek (luchtig verhaal), Lees een blauw boek (cover), Jong boek (in januari uitgegeven), Zonnig boek (Speelt in Italië), Klein boek (novelle), Menselijk boek (doen en denk van de personages zijn herkenbaar), Boek van een ander (van de bieb), Genummerd boek (deel drie uit een serie).

 • Roman
 • Luisterboek
 • Luisterbieb

46. Voor altijd mijn dochter – Rachel Hore

Een boek dat ik las voor de leestipestafette van Fabulous Feelgood. Het las niet zo vlot als ik had gehoopt. Een uitgebreid verslag komt 10 maart op de spot van Fab FG. 3 sterren

Challenge 2021Lees een jong boek (jong hoofdpersoon in tweede verhaallijn), Lees een oud boek (speelt in 1917-1940), Menselijk boek (over schuld en schaamte), Waar boek (Er is gebruik gemaakt van ware gebeurtenissen), Moederboek (Over adoptie en spijt), Vaderboek (in vele vormen), Boek uit het verleden (historische roman), Boek van mezelf (gekocht).

 • 414 pgn
 • Historische roman
 • Boek
 • Speciaal gekocht voor blog

47. Privacy live – Annet Hulst

Een originele roman en helemaal van deze tijd. Het gaat over Jente die meegaat doen aan een tv programma en daar auditie voor moet doen. Ze is ook vlogger. Haar vriendje Daniël is cameraman. Hij zegt dat hij bij het nieuws werkt, maar eigenlijk werkt hij mee met een nieuw opzienbarend real-live programma.
Dan blijkt dat wat je ziet op tv niet allemaal echt is, er wordt veel gemanipuleerd. Daniël verdwijnt en Jente doet er alles aan om hem te vinden. Een tikje spannend, maar het laat je in ieder geval realiseren dat je niet alles moet geloven wat je ziet op tv. 3,5 – 4 sterren

Challenge 2021Duister boek (niet iedereen heeft goed bedoelingen), Licht boek (cover), Nat boek (een ritje op een scooter), Dichtbij boek (Speelt in Nederland), Boek van een beginner (Debuut), Menselijk boek (emoties en wat zou jij doen als…?), Waar/onwaar (reality tv, waar ligt de grens?), Moeder-vaderboek (ouders spelen grote rol), Boek van mezelf (uit de Hebban adventskalender), Boek met plaatjes (op de cover).

 • 315 pgn
 • Roman
 • Ebook
 • Hebban adventskalender 2020
976149d479e3b08a2c13bb54299a6f20.jpg

En daarmee sluit ik de leesweken 7 en 8 en tevens de maand februari af. Voor maart liggen er genoeg leesplannen. Een buddy met Laurie: Het meisje in de witte kimono, twee recensieboeken en een leesclubboek via Facebook en twee thrillers voor de thrillerprijsjury. Verder ligt het nog helemaal open. 

Tot over twee weken!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Post