Er was eens… Wat ik las Marieke’s leesweken 2021 week 5 en 6

Marieke’s leesweken 2021 week 5 en 6

Februari is begonnen en hoewel we allemaal hoopten dat we nu weer terug zou kunnen naar ‘normaal’ is er in werkelijkheid niet veel veranderd. Nog steeds lockdown. Langzaamaan komt het besef dat we in een nieuw normaal zitten, waar we niet meer uit lijken te komen.

Het levert wel veel leestijd op, want binnen zitten is ineens heel gewoon. De ‘enorme verschrikkelijke‘ sneeuwstorm van 7 en 8 februari hielp ook nog een handje mee. De sneeuw bleef en het ijs kwam. Ineens had Nederland een klein feestje en daar was iedereen wel heel erg aan toe. De boeken bleven liggen en de ijzers gingen uit het vet. (Hier is alleen dochter met de schaatsen onder op het ijs geweest). Ik heb vooral gekeken en staan genieten.

Nieuwe aanwinsten

Solveigs belofte – Corina Bomann (boek, genummerd en gesigneerd)
Voor altijd mijn dochter – Rachel Hore (boek)
Six stories – Matt Wesolowski (ebook)

Wat las en luisterde ik uit deze twee weken?

21. Mission One – R. Wade

Proefleesexemplaar (alweer). Een jeugdboek van een auteursduo, vol spaning en humor dat een futuristisch trekje heeft doordat het speelt binnen de wereld van het internet. Leuk en origineel.

Challenge 2021Lees een jong boek (Jeugdboek), Boek uit de toekomst (futuristisch), Onbekend boek (komt nog uit in maart), Genummerd boek (one).

 • Jeugdboek
 • PDF
 • Proefleesexemplaar

22. In het duister – Tamara Arts

Proefleesexemplaar. Deze keer een spannende (horror) YA over vijf jongeren die denken een leuke vakantie te hebben in een geërfd huis, maar in een complete nachtmerrie terechtkomen. Spannend, goed uitgewerkte setting en personages en mooi afgerond op het einde.

Challenge 2021Lees een duister boek (en duister is het!), Waar je het koud van krijgt (kippenvel), Jong boek (YA), Boek van een beginner (debuut), Bewolkt boek (echt lekker weer is het niet), Goed boek (het is echt goed), Boek uit het verleden (Het verleden speelt een grote rol), Onbekend boek (komt uit in maart), Een hels boek (ja echt!).

 • YA thriller
 • PDF
 • Proefleesexemplaar

23. Vijf stappen van jou – Rachaell Lippincott

Een luisterboek van de onlinebieb. Omdat de Bookchoice app niet deed wat die moest doen, koos ik een luisterboek uit de catalogus van de onlinebieb. Deze stond nog op mijn wil-lijstje en leek me wel een goede keus. Het gaat over twee jonge mensen die beide in het ziekenhuis liggen met problemen door Cystic Fibrosis. Het meisje Stella is erg bezig met haar schema’s, tot ze Will leert kennen. Hij draagt een resistente bacterie bij zich en heeft het daardoor een beetje opgegeven. Ze worden verliefd, maar contact is onmogelijk, ze moeten altijd vijf stappen van elkaar verwijderd blijven.
Het is goed voorgelezen door Eva Damen (dacht ik), maar nu ik het opzoek staat overal Barbara Sloesen (het is echt Eva Damen). In ieder geval fijne stem, alleen is snelheid 1,0 veel te langzaam en is 1.5 goed te doen. Ik werd niet zo geraakt door het verhaal, wat ik wel had verwacht. Kennelijk is het toch intenser wanneer je het achter elkaar leest, ipv in delen luistert. En het niet consequente gebruik van vijf of zes stappen in het boek is hinderlijk. Het vertalen van 6 feet naar 5 stappen is kennelijk erg lastig. 3 sterren

Challenge 2021Lees een jong boek (YA), Een menselijk boek (Jonge zieke mensen en hun emoties), Genummerd boek (vijf in de titel).

 • 7:09 luistertijd
 • YA
 • Luisterboek
 • Online luisterbieb

24. Woestijndief – Emmelie Arents

YA fantasy proefleesboek en een hele fijne. Een verhaal dat vlot verloopt vanaf het begin en vol spanning zit. Verschillende perspectieven waardoor je de personages goed leert kennen. Goed beschreven wereld met mooie dosis fantasy en een paar verrassende twists.

Challenge 2021Licht boek (cover is gelig), Jong boek (YA), Beestachtig boek (bijzonderen beestjes), Menselijk boek (ja dat kan ook in een fantasy, er zijn veel ‘gewone’ mensen), Goed boek (ik vond het goed), Onbekend (komt uit in april).

 • 350 pgn
 • YA fantasy
 • PDF
 • Proefleesexemplaar

25. De onsterfelijken – Chloe Benjamin

Een boek dat me al intrigeerde toen het uitkwam. Een paar maanden geleden, toen de boekwinkel nog ‘gewoon’open was, nam ik een nice-price exemplaar meer na een bezoekje aan de tandarts. Vervolgens bleef het liggen, tot Maartje een leesbuddy zocht. In een paar dagen lazen we het uit. Het boek leent zich goed voor samenlezen, het is in vijf delen opgedeeld en zo konden we na elke deel even contact hebben. Het gaat over een Joods gezin met vier kinderen. De kinderen krijgen op jonge leeftijd hun sterfdatum te horen. Is dat van invloed op de keuzes die ze maken in hun leven? Aangrijpend en mooi uitgewerkt. Heeft zeker indruk op me gemaakt. 4 sterren

Challenge 2021Lees een duister boek (de invloed van waarzeggerij), Boek van een beginner (debuut), Een menselijk boek (Goed uitgewerkte personages), Goed boek (gewoon goed), Boek van mezelf (Uit eigen kast), Succesvol boek (Veel gelezen, goed beoordeeld en zeer succesvol in USA).

 • 368 pgn
 • Roman
 • Boek
 • Uit eigen kast

26. Vlucht naar Kos – Svea Ersson

Een klein boekje van 40 pagina’s dat ik kreeg bij de lezing van Marelle Boersma op de 50 plus beurs in Utrecht. Het bleef maar liggen, want ik dacht dat het een intro was van een heel boek. Niets is minder waar, het is een compleet Ik-vertrek verhaal in een notedop. Alles zit erin, de reden om te vertrekken, de reis, de aankomst, kennismaking met personages, een romance, problemen, een lijk, nog meer problemen, een vlucht en de redding (-_-) en o ja, ook nog heel veel katten. Knap om dat allemaal in 40 pagina’s te verwerken, langer had ook niet gehoeven. 3 sterren

Challenge 2021Lees een licht boek (Cover en zonnig Kos), Waar je het warm van krijgt (Zonnig Griekenland), Ver weg boek (Griekenland), Zonnig boek (zonnig eiland), Lees een klein boek (het is echt klein 10,5 x 15cm en 40 pgn), Een beestachtig boek (heel veel katten), Een behaard boek (alweer katten), Boek van mezelf (uit eigen kast).

 • 40 pgn
 • Thriller
 • Boek
 • Uit eigen kast

27. Droomvakantie – Sarah Morgenthaler

Een ebook die ik kocht tijdens een aanbieding. Het verhaal leek me vrij voorspelbaar, maar de setting van Alaska trok me toch aan. Wat was het een leuke verrassing en wat was het totaal niet voorspelbaar. De personages zijn niet standaard, de setting is origineel en er gaat veel mis. De dialogen zijn anders dan anders, en dat samen met een hitsigge eland, een blinde hond en rendierworstjes met gewei en gezichtjes is het een plezier om te lezen. Ik kijk uit naar de volgende twee delen! 4 sterren

Challenge 2021Lees een licht boek (Luchtig), Blauw boek (cover), Een sportief boek (veel extreme excursies), Boek waar je het koud van krijgt (Brr Alaska), Een nat boek (Er gaat nogal wat mis), Ver weg boek (NL – Alaska 6.893 km), Jong boek (Januari 2021), Bewolkt boek (Tijdens de quad tocht… oei oei oei), Beestachtig boek (Elanden en een hond), Behaard boek (mannen met baarden en Jake de blinde hond), Boek van mezelf (Slimme aankoop), Genummerd boek (serie deel 1).

 • 416 pgn
 • FG Roman
 • Ebook
 • Van eigen reader

Week 6

28. Een nobel streven – Julia Quinn

Bridgerton deel 4. Een deel waar ik erg naar uitkeek. Het gaat over Penelope en Colin. Ik begon er mee als boek voor het slapen gaan, maar las het vervolgens overdag achter elkaar uit, want het leest gewoon heel erg lekker. Toch wist dit deel me minder te verrassen dan deel 1 en deel 3. Wel weer heerlijke dialogen en ook nog een mooi einde, maar toch was het geheel een beetje saaier dan de voorgaande boeken. Wel alvast kunnen proeven van het verhaal van Eloïse, door de tweede epiloog die hierin is opgenomen (die na de serie van 8 is geschreven en extra info bevatte over hoe het verder ging.) 3 sterren voor Een Nobel streven.

Challenge 2021: Lees een licht boek (lekker luchtig), Een menselijk boek (leuke personages), Boek uit het verleden (speelt in 1824), Boek van mezelf (Van eigen reader), Genummerd boek (serie deel vier).

 • 462 pgn
 • Historische roman
 • Ebook
 • Van eigen reader

29. De dirigent – Marja Peters

Een boek dat me al aansprak toen het uitkwam en dat ik als Bookazine kocht, nog net voor de lockdown in december inging. Nu had ik tijd om het te lezen en ik schoot door het verhaal. Het is een combinatie van feit en fictie en beschrijft het verhaal van de pianiste en eerste vrouwelijke dirigente Antonia Brico. Het boek is geschreven na de film en dat merk je. Het gaat snel, er zijn veel scenewisselingen en het is goed te visualiseren. De snelheid gaat echter wel ten koste van de uitwerking van de personages, die hadden van mij wel meer aandacht morgen krijgen. Maar het verhaal is zeker bijzonder. 3 sterren

Challenge 2021Ver weg boek (Amerika), Dichtbij boek (speelt ook deels in Nederland), Boek van beginner (Debuut), Boek van veteraan (Op het gebied van film heeft ze heel veel gedaan), Menselijk boek (gaat veel over relaties en verhoudingen man/vrouw), Een waar en een onwaar boek (Feit en fictie gecombineerd), Moederboek/Vaderboek (verhouding met de ouders is moeizaam en daar zit meer achter), Boek uit het verleden (speelt 1920-1935), Boek van mezelf (gekocht).

 • 256 pgn (Bookazine 84 pgn)
 • Roman
 • Bookazine
 • Eigen boek

30. Heb jij misschien Olifant gezien? – David Barrow

De middelste zoon van mijn zus en zijn vrouw hebben een tweede zoontje gekregen. Als kraamkado wilde ik een leuk prentenboek of voorleesboek opsturen. En O wat miste ik nu het snuffelen in de boekhandel. Het was nu online rondkijken en een na beetje wilde gok werd het Heb jij misschien Olifant gezien? Natuurlijk bekeek ik het van voor tot achter. De tekeningen zijn geweldig, de tekst is zeer beperkt. Voorlezen zal het niet worden, maar samen een prentenboek bekijken, dat moet lukken. Het boek is verstuurd, maar ik zet het toch ook op mijn ‘gelezen’lijst.

 • Prentenboek
 • Kraamkado voor Oscar

31. Familiegeheimen – Monica McInerney

Mijn vergeten boek! Eindelijk is het uit, en daar heb ik best lang over gedaan voor mijn doen. Het boek leek niet zo dik toen ik het vond, maar schijn bedriegt, want het zijn dunne bladzijden en telt 510 pagina’s. En dan zijn de pagina’s ook nog eens flink gevuld. Weinig wit en heel veel tekst. Daarbij wilde het verhaal ook niet zo vlotten, het is zeer uitgebreid verteld, tegen het langdradige aan. Pas als het tweede deel begint wordt het iets interessanter. Het werd mijn dagelijkse portie familiegeheimen en ik was dus blij met mijn manier van lezen waarbij ik veel afwissel. Van alleen dit boek lezen was ik niet gelukkig geworden. Ik blijf dan ook steken op 2,5 sterren.

Challenge 2021Lees een groen boek (cover), Lees een sportief boek (een van de zussen is de Sporty zus), Ver weg boek (Australie, Amerika, Ierland en Singapore), Lees een oud boek (eerste druk 2008, tweede 2017, Boek is mijn vergeten boek), Groot boek (vooral veel pagina’s), Menselijk boek (veel familie, leugens en geheimen), Onwaar boek (fictie en niet altijd even geloofwaardig), Moederboek/Vaderboek (vader regelt de boel wel even en moeder is dood. Ze drukken een grote stempel op de familie), Boek van mezelf (en vergeten dat ik het had), Onbekend boek (zelfs ik kende het niet meer).

 • 510 pgn
 • Roman
 • Boek
 • Uit eigen kast (En gaat nu de minibieb in)

32. Een meesterstuk – Peter Romer

Een nieuw ebook, gelijk gekocht toen het uitkwam en er een ebook aanbieding van was. Een boek geschreven met -volgens mij- het oog op een verfilming, want het tempo ligt hoog en de perspectieven wisselen constant tussen alle personages. Daardoor leer je de personages niet heel goed kennen, hoewel snel duidelijk is wie goed en wie slecht is. Het is een leuk verhaal met een goede basis en originele setting van de kunstwereld en leest lekker, maar echt spannend wil het niet worden. 3 sterren

Challenge 2021Lees een duister boek (Bepaalde personages hebben duistere plannen), Lees een blauw boek (Cover), Een dichtbij boek (speelt deels in Nederland), Lees een ver weg boek (Speelt ook in Zwitserland en Frankrijk), Lees een jong boek (net uitgekomen), Boek van een veteraan (heeft al heel veel gedaan op gebied van acteren en schrijven), Vaderboek (vader speelt belangrijke rol), Boek van mezelf (gekocht).

 • 352 pgn
 • Thriller
 • Ebook
 • Van eigen reader

33. Toeval bestaat niet – Saskia M.N. Oudshoorn

Een boek dat begon als kort verhaal voor Fabulous Feelgood en toen een novelle werd en daarna als eerste deel van een trilogie werd uitgegeven door Z&K. Zowel het korte verhaal als de novelle had ik al gelezen, maar nu de trilogie op de online bieb als luisterboek was te vinden besloot ik deze te luisteren, zodat deel twee en drie er achteraan konden. Het is een origineel verhaal van een tinder-date die goed uitpakt me een reisje naar Milaan tot gevolg. Ik ben erg benieuwd hoe het verdergaat met Loes en Luca. 4 sterren

Challenge 2021Lees een licht boek (luchtig verhaal), Lees een klein boek (84 pgn), Menselijk boek (zowel leuke personages als minder leuke), Boek van een ander (Bibliotheek), Genummerd boek (deel 1 van een serie van 3).

 • Roman
 • Novelle
 • Luisterboek
 • Online bieb

34. De Nepvampier – Sophia Drenth

Proefleesexemplaar. Een jeugdboek, een beetje gruwelijk, maar vooral grappig. Komt uit in mei 2021

Challenge 2021Lees een duister boek (Vampieren, weerwolven en nachtmerries), Jong boek (jeugdboek), Beestachtig boek (Weerwolven en Yeti’s), Moederboek (Nood aan moederliefde), Lees een zoet boek (Volop bloederige lekkernijen), Een behaard boek (Weer die beesten, bijt maar eens in een weerwolf!), Boek van een ander (proeflezen), Onbekend boek (komt uit in mei 2021).

 • Jeugdboek
 • PDF
 • Proefleesexemplaar

Ik heb weer fijne leesweken achter de rug. Mooie boeken, geen enorme missers en vooral ontspannen kunnen lezen. Nu ligt er alweer genoeg moois voor me klaar. Ik ben begonnen in Solveigs belofte, en hoop nu eindelijk te kunnen beginnen in Het onzichtbare leven van Addie Larue. Ik ga meelezen bij Chicklit.nl met Meisje A en met Francisca nu eindelijk een buddy read doen met Koken voor meneer Cappucino. (Ik zag dat de eerste afspraak voor de buddyread februari 2020 was.. oeps). Op de reader ben ik begonnen met Six stories, een boek in de vorm van een postcast die volgens mij het beste tot zijn recht komt als luisterboek.

Ging bij jou het schaatsen voor het lezen? Of zat je binnen met een dekentje en een boek omdat het écht veel te koud was?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Post