Er was eens… Wat ik las Marieke’s leesweken 2021 week 1 en 2 (en 53/2020)

Marieke’s leesweken 2021 week 1 en 2 (en 53/2020)

Een nieuw jaar, een nieuw begin, nieuwe kansen en ook nieuwe (en oude) boeken. 2020 laten we achter ons, een jaar dat vreemd was, maar dat evengoed mooie dingen bracht. 2021 is vers als een onbeschreven blad, laten we die mooi in gaan vullen.

Het afgelopen jaar ging het lezen als een speer. Binnen no-time was de ‘heb ik gelezen’ boekenplank flink gevuld. Dat was fijn, maar ik weet niet of ik dat tempo vol wil blijven houden. Het leven bestaat niet alleen uit boeken lezen, maar biedt ook meer. Ik wil daar in 2021 ook meer aandacht aan gaan besteden. Hoe en wat, dat weet ik nog niet, maar ik zal de twee wekelijkse blogs voortzetten en daarin ook mijn (boek)belevenissen delen.

Voor wie de berichten heeft gevolgd over mijn vader heb ik goed nieuws. Hij is weer thuis uit het revalidatiecentrum. Nu met thuishulp en een rolstoel kan hij weer verder. Mijn grote zorgen van december zijn nu kleinere zorgen en dat is wel heel erg fijn. Het lezen gaat ook weer met meer plezier en met betere concentratie.

Nieuwe aanwinsten (ebooks)

De ongetrouwde hertog – Julia Quinn
Een vorstelijk aanbod – Julia Quinn
Een nobel streven – Julia Quinn
De IJzige verloofde – Christella Dabos
Vrij uitzicht – Anya Niewierra
De beschermheilige van zwangere meisjes – Ursula Hegi

De grote grap van Norman Foreman – Julietta Henderson

Horoscoop

Hebban begon het jaar alweer goed en origineel met een speciale Hebban edititie jaarhoroscoop. Nu ben ik daar normaal nooit in geinteresseerd, maar ik besloot deze toch maar eens goed te bekijken. 

De Kreeft is een emotioneel wezen en dat is soms best wel een lastige eigenschap. Alles wat je overkomt blijft lang hangen in je hoofd en is voer om herkauwd te worden. Zo start jij je jaar, met romans vol verdriet, literatuur vol pijn, levens die je, eenmaal uitgelezen, maar moeilijk los kunt laten. Je creeërt niet de leukste leesmaand voor jezelf en we adviseren je een beetje lucht en afwisseling aan te brengen in je leeskeuzes.

Emotioneel wezen? Ja dat klopt wel. Ik kan inderdaad met dingen in mijn hoofd blijven zitten. Maar of ik het jaar start met romans vol verdriet en literatuur vol pijn? Dat is niet echt mijn ding. Ik ben vorig jaar gestart in Een klein leven, maar dat is niet echt opgeschoten. Moet ik daar nu dan in verder gaan? Nee. Ik neem het advies ter harte: Lucht en afwisseling in mijn leeskeuzes! En ik pak het gelijk voortvarend aan met De ongetrouwde hertog (-_-).

Wat me meer vertontrust in de horoscoop is deze regel:

In 2021 zul je ook nieuwe lezers vinden om te volgen en het contact met anderen verliezen. Je bent gegroeid als lezer dit jaar en dit is een gevolg daarvan.

Dat er nieuwe contacten zullen volgen, dat vind ik fijn, maar het doet me pijn om te zien dat ik ook contacten met lezers en ga verliezen. Tot nu toe groeit het aantal lezers die mij en mijn blog volgen nog steeds. Ik denk dat het wel goed gaat komen. Eind 2021 zal ik de balans opmaken.

Wat las en luisterde ik uit deze twee weken?

1. Ik heb een slimme droger – Tex de Wit

Mijn plan was om uit te lezen waar ik nog in bezig was en mijn eerste boek zou De jongen, de mol, de vos en het paard zijn. Maar plannen zijn er om geheel om te gooien. Ineens kwam er een totaal ander boek in mijn hoofd op, het was te lezen via de online bieb en het was grappig, las lekker en was erg snel uit en werd daarmee het eerste boek van 2021. 

Challenge 2021Lees een rood boek (Het is rood, duh), Lees een droog boek (Droger, je snapt ‘m wel)

 • 224 pgn
 • Non fictie
 • Ebook
 • Ebieb

2. Angstige mensen – Fredrik Backman

Wat keek ik uit naar het nieuwe boek van Backman. Ik kreeg van Bol een bon van 5 euro en besloot direct het ebook te kopen. Toch duurde het even voor ik er aan begon. Ik las het voor het slapen op de ereader en -ik durf het bijna niet te zeggen- wat viel het in het begin tegen… Een altwetende verteller was zo verschrikkelijk irritant en het verhaal ging alle kanten uit. Ik ging recensies doorlezen en ging bij Greet langs om te vragen of het nog wat zou worden. Ik heb doorgezet en ben daar toch wel blij mee. Het verhaal is heel knap opgebouwd, alles begint langzaam in elkaar te vallen en alles heeft onderling verband. De personages hebben diepe lagen, net als het verhaal. Niets is wat het lijkt en alles klopt op het einde. De tweede helft van het boek beviel me veel betere en ik durf het nu ook af en toe te tippen in de boekentipper. Toch bleef het qua sterren hangen op 3, of 3,5… Het is niet mijn favoriete Backman, maar wel bijzonder.

Challenge 2021Een boek van een veteraan (De schrijver is een veteraan op zijn gebied), Een menselijk boek (personages zijn zeer menselijk), Een moederboek (een moeder speelt een grote rol), Een hoog boek (het speelt in een appartement en ook op een brug), Waar je het koud van krijgt (Het tocht in de kast), Boek van mezelf (gekocht).

 • 352 pgn
 • Roman
 • Ebook
 • Eigen

3. De Ierse erfenis – Karen Swan

Buzz boek, lekker dik en fijn om te lezen. Over haar eerste roman was ik niet zo enthousiast, maar haar tweede kreeg goeie recensies. Deze buzz was een mooie kans om de schrijfster een tweede kans te geven. En dit boek is me veel beter bevallen, lekker dik, veel verwikkelingen, geen grote verrassingen, maar wel een mooi verhaal en mooie setting. Ik heb het met veel plezier gelezen. 3 sterren

Challenge 2021: Boek waar je het koud van krijgt (Ierland in de winter), Lees een nat boek (regen, lekkage en een zwempartij in ijzig water), Ver weg boek (Ierland), Bewolkt boek (Ierland), Groot boek (480 pgn), Menselijk boek (realistische personages), Moederboek (moeder heeft het zwaar), Vaderboek (Laat een ongemakkelijk testament achter).

 • 480 pgn
 • Roman
 • Boek
 • Hebban buzz

4. Unsinkable – Lotte van den Noord

Een proefleesexemplaar van een boek dat in april uitkomt. Het gaat over de jonge Kitty die gaat werken als kamermeisje op de Titanic. Haar broer probeert haar ervan te weerhouden om aan boord te gaan. Hij weet namelijk iets over de eigenaar van de werf en de plannen om het schip bewust te laten zinken. Het is over de helft erg spannend en realistisch beschreven, ik werd geraakt door het verhaal, hoewel dat door de film welbekend is. Mooie YA.

Challenge 2021: Lees een duister boek (duistere plannen. donker water), Lees een blauw boek (cover), Waar je het koud van krijgt (Atlantische oceaan en ijsbergen), Lees een nat boek (en nat wordt het!), Ver weg boek (Amerika, Atlantische oceaan), Boek van een beginner (debuut), Menselijk boek (realistische personages), Een waar boek (gebaseerd op ware gebeurtenissen), Lees een diep boek (Schip gaat erg diep), Boek uit het verleden (1911/1912), Hels boek (Een helse reis).

 • 220 pgn
 • YA roman
 • PDF
 • Vooruitleesexemplaar

5. Het dorpje Happiness – Holly Martin

Een luisterboek van Bookchoice. Over een dorpje met de naam Happiness. Het dorpje staat bijna lees en veel huizen zijn vervallen. Aan de nieuwe kasteel en dorp eigenaren de taak om het weer te renoveren. Gelukkig is daar Willow die er een jaar komt wonen en een kaarsenwinkeltje begint. Ze heeft geweldige ideeen om de saamhorigheid in het dorp te verhogen en het dorpje aantrekklijker te maken. Samen met Andrew die veel van de renovatiewerkzaamheden uitvoert lukt het ze ook. Vrolijk boek, leuk voorgelezen door Liss Walravens3 sterren.

Challenge 2021: Lees een zonnig boek (zonnig verhaal), Lees een zoet boek (regelmatig taart), 

 • 320pgn/ 10:26 luistertijd
 • FG roman
 • Luisterboek
 • Bookchoice

6. Hemelse modder – Gaby Rasters

Een boek waarmee ik al in de december kerstboeken meeleesmaand was begonnen, maar dat op een gegeven moment bleef liggen. Nu in januari weer opgepakt en vlot uitgelezen. Het was een beetje dubbel om te lezen, want ik had al meegelezen met het ontstaan van het verhaal. Elke paar dagen kregen we een hoofdstuk in Messenger om te lezen. Nu het eindresultaat lezen was best gek. Bepaalde stukken tekst zijn gesneuveld en een personage heeft het juist overleefd. Het verhaal is grotendeels intakt gebleven. Een mooi verhaal over vriendschappen, familiebanden, lekker eten en zoektocht naar liefde. Met plezier gelezen. 3 sterren

Challenge 2021Lees een sportief boek (sportschool scènes), Een zoet boek (Hemelse modder), Boek met plaatjes (de zijkant van het boek staat vol met hartjes, zo mooi!), Lees een hemels boek (Hemelse modder!).

 • 301 pgn
 • Roman/FG/Kerst
 • Boek
 • Eigen boek

En dat was week 1 (met een restje week 53). Niet verwacht, maar toch zes titels op het lijstje. Het lezen gaat namelijk nogal rommelig. De concentratie is nog niet optimaal en ik ben ook veel met andere dingen bezig. Vraag me niet wat, want ik heb geen idee. Ik ben wel aan het opruimen in huis (een beetje) en ben weer met hardlopen begonnen (meer joggen). Het voordeel daarvan is in ieder geval dat de luisterboeken weer opschieten.

Week 2

7. Mitford moorden deel 3 Diana – Jessica Fellowes

Het was een boek dat ik leende bij de bieb. Ik moest het reserveren en het kwam in november denk ik. Vervolgens kwam ik niet aan lezen toe. Terwijl ik een paar dagen bij mijn ouders was, verliep de leestermijn. Verlengen ging niet, want het boek was alweer opmieuw gereserveeerd. Ik instrueerde het thuisfront om het boek terug te brengen, om een dag later bericht te krijgen dat het boek automatisch was verlengd tot eind januari ivm de lockdown. Gelukkig volgt mijn achterban mijn opdrachten niet zo vlot uit en lag het boek er nog. Het gaf me de ruimte om het in januari alsnog te lezen en dat is gelukt. Opnieuwe een cozy crime in een historische setting rondom een van de Mitford zussen. De schrijfster verwerkt een hoop ware gebeurtenissen in haar verhalen en dat maakt het realisctisch. Ik heb het dan ook weer met plezier gelezen. 4 sterren

Challenge 2021Lees een blauw boek (zie cover –> blauw), Lees een lui boek (Cozy crime), Lees een oud boek (speelt begin 20e eeuw), Lees een waar boek (achterin staan de gebeurtenissen die zijn gebruikt in het boek en die waar zijn gebeurd), Lees een boek uit het verleden (speelt net voor de oorlog), Lees een boek van een ander (bieb boek), Lees een genummerd boek (Deel drie uit de serie).

 • 318 pgn
 • Thriller/Cozy crime
 • Boek
 • Bibliotheek

8. Vanaf de vluchtstrook – divers

Een tweede biebboek, dat ook langer mocht blijven. Deze keer een verhalenbundel met verhalen van bekende schrijvers over rijlessen, rijexamens en het bijrider zijn. Was best leuk, het ene verhaal sprak meer aan dan het ander. 3 sterren

Challenge 2021Lees een waar boek (ervaringsverhalen), Boek van een ander (bibliotheek).

 • 208 pgn
 • Verhalenbundel
 • Boek
 • Bibliotheek

9. De Lockdown – Noortje Brink

Een luisterboek van de onlinebieb. Mijn telefoon heeft nogal eens kuren. Vooral met geheugen is het wel een dingetje. Dan wil ik een luisterboek downloaden en dan is er ineens niet genoeg geheugen, ook al heb ik net een gelijksoortig luisterboek eraf gegooid. Het kost me dan de nodige tijd om foto’s en/of filmpjes te verwijderen. Een noodoplossing kwam met het korte luisterboek van Noortje Brink. Geen unieke thriller, want het verhaal – verliefd worden op een foute man, moeten vluchten, spannende confrontatie, happy end- is nu niet echt vernieuwend, maar dat het speelt tijdens de eerste lockdown is dat wel. Met de snelheid op 1,5 en de stem van Christel Schimmel, was ook dit luisterboek snel ‘uitgelezen’. 2,5 sterren

Challenge 2021: Boek uit het Zuiden (speelt in Frankrijk).

 • 3:30 luistertijd
 • Thriller
 • Luisterboek
 • Bibliotheek

10. De ongetrouwde hertog – Julia Quinn

O wat een heerlijke guilty pleasure. Een regency roman over een familie met acht kinderen die allen aan de man/vrouw moeten. Ik zag ’toevallig’ op Netflix een aflevering van de serie en die smaakte naar meer. Toen het ebook maar gekocht en gelezen voor het slapen gaan. Wat een heerlijke liefdesverhaal dat speelt tussen de high society -de ton- van Londen, met humor, pittige dialogen en leuke personages. 4 sterren.
Deel 3 en 4 ook gekocht, deel 2 was niet in de aanbieding helaas.

Challenge 2021Lees een licht boek (lichtvoetige guilty pleasure), Waar je het warm van krijgt (steamy hot),  Oud boek/Boek uit het verleden (18 nogwat.. lekker lang geleden), Menselijk boek (goed uitgewerkte personages), Een moederboek (moeder moet acht kinderen aan de man/vrouw helpen. En er is een kinderwens..), Boek van mezelf (net gekocht), Succesvol boek (heeft een eigen serie op Netflix!), Genummerd boek (serie boek 1),  Een vurig boek (Open haarden en berenvellen.. vul verder maar in).

 • 432 pgn
 • Roman
 • Ebook
 • Eigen

11. De beschermheilige van zwangere meisjes – Ursula Hegi

Een boek voor een Hebban recensie. Ik las het gister uit en zit nu na te denken over wat ik er eigenlijk van vond. Het is een vreemd boek in een ongebruikelijk schrijfstijl. Het is fragmentarish, met regelmatig korte scherpe dialogen, vaak door groepen waarbij niet duidelijk is wie wat zegt en wat er ook niet toe doet. Erg veel personages, met één die in de ik-persoon vertelt, terwijl verder alles in de derde persoon is. Dan gaat het over rouw en acceptatie en verlies en elkaar helpen, maar er is ook een legende doorheen verweven, en kunst, en bijen, een imker, een dokter en een visser en een circus…. Ik ben het spoor een beetje kwijt. Recensie volgt (hopelijk), 2,5/3 sterren.

Challenge 2021Lees een duister boek (niet helemaal duister, maar vreemd wel), Lees een nat boek (grote golf/Noordzee), Menselijk boek (gaat zeker over mensen en wat ze voelen en denken), Beestachtig boek (bijen, circusdieren), Moederboek/vaderboek (spelen grote rol), Boek uit het verleden (1878), Uit het oosten (duitsland).

 • 352 pgn
 • Roman
 • Ebook
 • Hebban recensie

Na dit laatste boek begon ik dapper in wat nieuws en ik was al begonnen in twee vergeten boeken. Alles raakte echter in de vergetelheid toen ik verder ging met Netflix Bridgerton. Nooit begreep ik het bingewatchen, ik heb me er jaren van af kunnen keren. Helaas, een serie en ik ben verkocht… Nog anderhalve aflevering en dan ben ik weer even los van Netflix.

Kijk jij na een boek weleens een film of een serie die erop is gebaseerd? Of lees je weleens een boek nadat je een serie of een film zag?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Post