Week 35 begint lekker, regen en grijze wolken. Wat een verschil met de afgelopen weken. Ik zit toch grotendeels binnen, droog en warm en laat de plantjes en het gras genieten van deze omschakeling. Ook week 36 was ok, lekker wisselvallig. De scholen begonnen ook weer in het midden van het land en het leven gaat steeds meer z’n normale gangetje.
Mijn nieuwe aanwinsten:
Recensie ebook: Verloren familie – Lisa Wingate
Recensie boek: Op weg naar Harry Cook – Charlotte Nash
Aanbieding aankopen:
Verlies me. Niet – Laura Kneidl
Raak me. Niet – Laura Kneidl
Een pakketje met vier boeken:
Een glimp van jou – Holly Miller
Dansen op de piazza Navona – Kate Eberlen
Een klein geluk – Kristen Heitzman
Fatale erfenis – Rachel Rhys
Wat las en luisterde ik uit deze twee weken:
185. De verborgen kinderen – Elizbeht Byler Younts
Een Hebban recensieboek over de psychiatrie in de jaren ’40 in Amerika. Waar vele misstanden door verkeerde wetgeving kon plaatsvinden. Gewone vrouwen die niet in de maatschappij pasten konden door mannen in een inrichting worden achtergelaten, waar ze langzaamaan echt gek werden door de barbaarse “behandelingen”. Het is een meeslepend en soms schokkend verhaal, maar wel erg geromantiseerd en daardoor goed te lezen zonder erg aangrijpend te zijn. Helaas waren sommige delen niet echt geloofwaardig en hing het van toeval aan elkaar. Wel met plezier gelezen (en bijna in een ruk uit), maar door de minpuntjes geen 4 maar 3 sterren.
- 384 pgn
- Vrouwelijke auteur
- Historische roman
- Boek
- Hebban recensieboek
186. Harland awards – winnende verhalen – diverse auteurs
Een Ebook van Hebban met zeven fantastische verhalen die in de afgelopen jaren de Harland award hebben gewonnen. Een leuke kennismaking met magisch realisme en fantasy. Het eerste verhaal koste me vrij veel moeite om te lezen, maar de andere zes verhalen waren interessant, boeiend en vooral anders dan ik gewend ben.
Met plezier gelezen 4 sterren
- Diverse auteurs
- Fantasy
- Ebook
187. Alleen – Barbara de Smedt
Proefleesboek. Goede spanningsopbouw, wisselend perspectief, onverwacht einde.
- 340 pgn
- Vrouwelijke auteur
- Thriller
- Proefleesexemplaar
188. Verkikkerd – Lisette Jonkman
Mijn boeken bestonden ineens uit een serie boeken vol drama en ik zocht een luchtige tegenhanger voor wat ontspanning. De boeken van Lisette Jonkman staat al zolang op mijn leeslijstje, zodat ik daar een van wilde gaan lezen. Verkikkerd stond op de Ipad na de adventsactie van 2018 en leek met het perfectie boek om mee af te wisselen. In eerste instantie vond ik het helemaal niks. Het gaat over een jonge vrouw die gaat studeren in Enschede en in een smerig studentenhuis op de campus terechtkomt. Ze is een glamourtype en voelt zich veel te goed. Het was zover van mij vandaag (geen studentenleven meegemaakt) en vond Lucy een vreselijk type. Maar de schrijfstijl van Lisette Jonkman is werkelijk heerlijk en voor ik het wist was ik op de helft en las het voor het gemak gister ook maar even uit….
Eh afwisseling met dramatische boeken?? Dat was toch de bedoeling… oja, dat was ik even vergeten omdat ik werd meegesleept door Lucy en de problemen die ze veroorzaakt. Goed boek dus (-_-). En er zijn nog twee delen, dus ik kan nog genoeg ‘afwisselen’. 4 sterren
- 480 pgn
- Vrouwelijke auteur
- Roman / feelgood
- Ebook
- Van eigen reader
189. Kom Atir, kom! – Agnita de Ranitz
Een boek dat ik graag wilde lezen en vervolgens won bij Bazarow. Helaas is mijn boek onderweg ergens kwijtgeraakt en dat was jammer, want het was een gesigneerd exemplaar. Bazarow deed niet moeilijk en bestelde een nieuwe en die kwam wel netjes mee met de post. Ik heb het boek in delen gelezen. Niet met een bepaalde reden, maar het was gewoon een fijn boek om steeds een stukje uit te lezen. Het is het waargebeurde verhaal van de giraf Zarafa, die door de pasja cadeau was gegeven aan de koning van Frankrijk. Zarafa kwam in Marseille van boord en liep in 42 dagen naar Parijs onder begeleiding van de wetenschapper Etienne Saint Hilaire en de Soedanese verzorger Atir. Het is een combinatie van feiten en fictie. Agnita de Ranitz heeft veel onderzoek gedaan naar deze reis en heeft het ook zelf afgelegd (per auto). Het is een goed leesbaar verhaal geworden en het is bijna jammer om te lezen dat Atir fictief is. Zarafa heeft haar hele leven in de Parijse dierentuin doorgebraacht en werd 21 jaar oud. 4 sterren
- 348 pgn
- Vrouwelijke auteur
- Roman
- Boek
- Win exemplaar
Week 35 sloot ik af met hele andere boeken dan verwacht. Er staat helemaal niet zoveel op de planning en daardoor worden de lijstjes best verrassend (zelfs voor mij). Zo kwamen de Verborgen kinderen onverwacht op mijn leesplank en ook Verkikkerd kwam spontaan uit de lucht vallen. Maar beide zijn me goed bevallen en de andere (iets meer geplande boeken) ook.
Voor week 36 ga ik wel bewuster lezen, want het is de eerste week van #LUEK, de lees uit eigen kast maand. Ik heb een (voor mijn doen) bescheiden stapeltje uit de kast getrokken en een paar titels van Bookchoice opgeschreven.
190. Zij die geliefd zijn – Victoria Hislop
Dit boek stond bij de bieb op de plank en ook op mijn leeslijstje. Al eerder las ik de prachtige roman Het eiland van deze schrijfster over het Lepra eiland Spinalonga in Griekenland. Nu heeft ze weer een mooie familieroman geschreven, waarbij de Tweede Wereldoorlog een rol speelt, maar ook de periode daarna. En dat was in Griekenland geen pretje. Er ontstond een burgeroorlog van communistische aanhangers tegen de regeringstroepen. Het gaat er af en toe best heftig aan toe in het boek en toch is het in het geheel prachtig om te lezen. 4 sterren
- 447 pgn
- Vrouwelijke auteur
- Roman
- Boek
- Bibliotheek
191. Verloren familie – Lisa Wingate
Na Kinderen van de rivier, wilde ik ook graag deze lezen en dat mocht voor een Hebban recensie. De korte samenvatting benoemd alleen de verhaallijn van Hannie in 1857, maar het boek blijkt een tweede verhaallijn te hebben van lerares Benny in 1987. De hoofdstukken wisselen elkaar af. Benny gaat graven in de geschiedenis van een stadje in het zuiden van Amerika. Hannie gaat op zoek naar verloren familieleden op een bijzondere roadtrip die niet zonder gevaar is. Het verhaal van Hannie is spannend en meeslepend, het verhaal van Benny gaat wat trager maar is minstens zo interessant. Veel geleerd en met plezier gelezen. Enkele losse eindjes niet afgerond, daarom 4 sterren
388 pgn
Vrouwelijke auteur
Roman
Ebook
Hebban recensie
192. Stranddagboek – Emily Henry
Een gehypet boek? Ik was erg gelijk door gecharmeerd. De cover en de korte samenvatting lieten me geen keus, ik kocht het ebook. Ook de Hebban recensie viel heel positief uit. Ik las het op de e-reader voor het slapen gaan, en dat was misschien niet zo’n goed idee. Ik viel geregeld in slaap en kon maar slecht in het verhaal komen. Ik vond het dan ook geen sterk verhaal en ben niet heel erg enthousiast, eerder nogal teleurgesteld. Het verhaal is rommelig ondanks (of wellicht) de vele thema’s die erin zijn verwerkt en ik kon me slecht inleven in de personages. Ik kom dan ook niet verder dan 3 sterren.
- 368 pgn
- Vrouwelijke auteur
- Roman
- Ebook
- Van eigen reader
193. Rood, wit & koningsblauw – Casey McQuiston
En nog een hype-boek. Deze zag ik veelvuldig voorbij komen en was te luisteren in de luisterbieb. 11 uur lang geluisterd naar een zeer origineel verhaal over de prins van Engeland en de first-son van Amerika. Absoluut origineel en een dik compliment voor de keuze om nu eens niet een meisje/jongen relatie in een boek te verwerken maar jongen/jongen. En toch was het maar een flinterdun verhaaltje en ben ik niet heel erg enthousiast. Het is YA/NA en vaak vind ik die boeken leuk, maar dit was het niet voor mij. Het is niet slecht, maar ik vond het ook niet supergoed. 3 sterren
- 11 uur luistertijd
- Vrouwelijke auteur
- Roman YA/NA
- Luisterboek
- Luisterbieb
194. Het boek van gevonden voorwerpen – Lucy Foley
Een bekende naam, maar niet van feelgoodboeken. Ze schreef in 2019 De Jachtpartij en dat boek kreeg veel aandacht. Dit boek zag ik voorbij komen op FB, waar iemand het tipte. Ik ben snel getriggerd als er ‘boek’in de titel staat, maar dat wil niet zeggen dat het ook werkelijk over een boek zal gaan. Klopt, het is een liefdesverhaal en pas op het einde van het boek wordt de titel verklaard en niet op de manier zoals je zou denken.
Het boek is een debuut en heeft een bijzondere opbouw. Het gaat over Kate die haar moeder Julie Darling heeft verloren en nog alleen is met haar stief-oma Evie. Evie laat op het einde van haar leven weten dat de echte moeder van Julie ooit contact heeft gezocht, maar daar heeft ze nooit op gereageerd. Het is nu aan Kate om haar te vinden. Het leidt haar naar Corsica, Frankrijk en New York. De hoofdstukken zijn geschreven vanuit Kate, maar worden afgewisseld door hoofdstukken met een alwetende verteller die het verhaal van de ouders van Julie vertelt, En dan zijn er ook nog beschouwingen van kunstenaar Thomas. Het zit goed in elkaar, leest vlot en is een verhaal vol liefde, maar het is ook wat melancholisch. Weer eens wat anders, 4 sterren
- 397 pgn
- Vrouwelijke auteur
- Roman
- Boek
- Bibliotheek
En daarmee sloot ik week 36 af. Ik ben begonnen in De val van Thomas G voor een leesclub. Een klein leven ligt al een paar dagen onaangeroerd op de bank, dat is een lange termijn project. Dansen op de piazza Navona neemt me af en toe mee naar Itraliƫ en ik ben in Amerika op een roadtrip in Op weg naar Harry Cook. Van Netgalley heb ik een mooi boek dat volgend haar pas uitkomt: The Paris Library. Leesvoer en afwisseling genoeg voor de komende weken.
Het begin van #LUEK is nog niet zo goed, slechts 1 ‘van eigen reader’…
Lees jij wel eens een boek waar je hoge verwachtingen van hebt omdat het zo goed wordt beoordeeld en dat het dan toch een beetje tegenvalt?