Er was eens… Wat ik las Marieke’s leesweken 2019, week 9 en 10

Marieke’s leesweken 2019, week 9 en 10

O wat was het lekker hé, die paar zonnige dagen in februari. Moeten we ons nu grote zorgen gaan maken over het klimaat (ja), of mogen we ook genieten van deze meevaller (ja mag ook). Wij hebben in ieder geval de stoeltjes buiten gezet en hebben genoten van de eerste zonnestralen en de beginnende lente, ook al is het nog veel te vroeg. Mijn man was druk met dak van de blokhut en ik kon hem supporten vanuit een luie stoel met een goed boek op schoot.

e9da9f089a9099b8045e07f2ff79d354.jpg

Na die zonnige dagen herstelde maart zich weer met een paar flinke stormachtige dagen en een hoop regen. (Maar de blokhut was toen wel voorzien van een dak).

Mijn BMD stapel nam flinke hoogtes aan (BMD = boeken met deadline). Alles is strak in de planning, want deadlines missen dat wil ik voorkomen. Je maakt afspraken en daar moet je je ook aan houden. Het is vaak zo verleidelijk om ja te zeggen tegen een boek, maar dan moet het wel op tijd gelezen worden. Gelukkig lukt het tot nu toe allemaal, alleen schiet het lezen uit eigen kast er een beetje bij in.

Verder heb ik de stapels boeken die zich op de tafel opstapelden een beetje uitgezocht. Er staat nu een nieuwe stapel bij op mijn werkkamer. Maar daar staan ook dozen met boeken die binnenkort mijn huis verlaten, op weg naar nieuwe eigenaars. Dat geeft dan weer wat lucht.

e9da9f089a9099b8045e07f2ff79d354.jpg

Wat las en luisterde ik uit deze twee weken

(41) Parijs Berlijn Paul Jacobs en Erwin De Decker

Een reisgids en een geschiedenisboek ineen. Deze Vlamingen schrijven bijzondere reisboeken, waarbij ze recente geschiedenis als leidraad gebruiken. In Parijs Berlijn zijn ze op zoek gegaan naar sporen van de Grote Oorlog (1914-1918). Ze bezoeken België, Frankrijk, Nederland, Denemarken, Duitsland en Polen. Op een leesbare wijze vertellen ze de geschiedenis en bezoeken plaatsen en monumenten die te maken hebben met de Grote Oorlog. Zeer interessant om te lezen en dat ook met veel plezier gedaan (voor een Hebban recensie).
4 sterren

  • Grote oorlog
  • Geschiedenis
  • Reizen

(42) De kaart van zout en sterren  – Jennifer Zeynab Joukhadar

Een boek dat in maart uit zou komen, maar waar in februari al veel aandacht voor was in de social media. Het trok mijn aandacht en toen er vooruitlezers werden gevraagd melde ik me aan en mocht een ebook lezen. Een boek met twee verhaallijnen. Het verhaal in het heden vertelt de reis van Nour en haar familie. Oorspronkelijk komen ze uit Syrië, maar wonen al lang in New York. Als vader baba overlijdt, besluiten ze terug te gaan naar Homs in Syrië. Maar Syrië is in oorlog. Lang blijft de oorlog buiten Homs, maar als hun wijk wordt gebombardeerd zijn ze alles kwijt en moeten ze vluchten. Hun reis is vol ontberingen, maar ze gaan door, ook al raken ze elkaar onderweg kwijt.
Nour denkt veel aan het verhaal dat baba haar vaak vertelde. Over het meise Rawiya, die als jongen Rami leerling werd bij een kaartenmaker en met hem op reis ging en niet zonder gevaren was. Dat verhaal wisselt af met het verhaal van Nour.

Wat heel mooi is gedaan, is dat de reizen soort van synchroon lopen. Lastig zijn de vele Arabische namen die worden gebruikt en ook al zit voorin het boek een kaart, het is moeilijk te visualiseren waar ze precies zijn. Een boek met motieven als stenen, kleuren, sterren en zout. Een bijzonder boek, het is een soort sprookje met dan wel gespiegeld aan de harde realiteit van de oorlogsvluchteling.
4 sterren

  • Kleuren
  • Vogel ROC
  • Vluchteling

(43) Het dossier – Anya Niewierra

Een geleend boek, dat ik nog net in een gaatje kon proppen zodat ik de februari leeschallenge kon afstrepen. Lees een leesclubboek met een hoge waardering. En hoewel het een buzz boek was en niet in de Hall of fame staat, vink ik ‘m toch af.
Wat een geweldig boek. Spannend en met een flink stuk Oost Duitste DDR geschiedenis erin verwerkt. Ik schreef er een aparte blog over.
5 sterren

  • DDR
  • Kunstvervalsing
  • Gestolen nier

(44) De leesclub aan het einde van de wereld – Sophie Green

Een proefdruk exemplaar, A4 ingebonden. Reuze onhandig lezen, maar voor het verhaal maakt het niets uit. Wat een heerlijke roman. Het speelt in Australië eind jaren 70, grotendeels op een grote boerderij: Fairvale station. Eigenaresse Sybil zet een leesclubje op met vier andere vrouwen. Twee keer per jaar komen ze bij elkaar om een boek te bespreken, maar eigenlijk is het een groep vriendinnen die elkaar steunen in lief en leed. Elk hoofdstuk geeft een stukje informatie over het leven van een van de vijf vrouwen. En dat er lief en leed is dat blijkt. Er gebeurt ontzettend veel. De flying docters hebben ook nog een rol, voor diegene die de serie nog kennen van vroeger is het helemaal een boek vol herkenning. Af en toe wil de schrijfster net wat te veel in het boek stoppen, waardoor verhaallijnen wel worden opgestart met geen of minimale vervolg krijgen. Dat is jammer, maar O wat leest het boek heerlijk weg.
4 sterren

  • Rode stof
  • Lief en leed
  • Australië

(45) Arizona blues  – Elvin Post

Een luisterboek van Bookchoice. Het zal na uitkomen al vrij snel bij de maandselectie de de korte samenvatting trok me wel. Het was wel een lang luisterboek (12 uur) en ik luisterde tegelijk nog naar het luisterfeuilleton van Rian Sevenhuijzen. Het werd dus wat vertraagd, maar op de 1e van maart was het dan toch uit. Het heet een thriller, maar het is meer een spannende roman. De hoofdstukken zijn afwisselend uit verschillende perspectief van de hoofdpersonages verteld. Het was een verrassend verhaal over Ufo’s, een huurmoordenaar die nog bij zijn moeder woont, een automonteur, een journalist en een trailer bewoonster met haar criminele vriendje. Het was aangenaam om te luisteren en ook goed te volgen.
3 sterren

  • UFO
  • Boek vs film
  • Autopech

(46) Ik wist het al – Kristin Harmel

Een boek voor een Hebban recensie. Het kwam vorige week binnen en had geen prioriteit. Er waren een aantal andere boeken met kortere deadlines, maar op een of andere manier lag het toch bovenaan. Even een kort stukje lezen om te proeven leek me geen probleem, alleen werd die proef iets meer en voor ik het wist was het boek uit. Het was voor vooruitleesexemplaar. Het boek komt pas in mei in de boekhandel en is zeker de moeite waard. De schrijfster heeft een fijne schrijfstijl en zet een verhaal neer dat zowel informatief is, als wat nieuwsgierig maakt en boeiend blijft tot het einde. Met een kort kippenvelmoment op het einde sluit het boek mooi af. Een boek over rouw, doofheid, dromen, muziek en pleegzorg dat zorgt voor een verhaal dat anders is dan anders.
4 sterren

  • Dromen
  • Doof
  • Pleegzorg

(47) Het meisje en de geleerde – Gerdien Verschoor

De club van echte lezers stuurt elke maand een mail met daarin twee boeken waarop je als lezer mag inschrijven om te gaan lezen in ruil voor een recensie. Na diverse pogingen kreeg ik nu de kans om die boek over twee Rembrandt schilderijen te gaan lezen. Ik had hoge verwachtingen. Ik lees graag non-fictie en steek er meestal een hoop van op. Maar ik had grote moeite met dit boek. De schrijfster heeft ervoor gekozen om de historie van de schilderijen te achterhalen, wie kocht het wanneer en wat gebeurde er mee tijdens de oorlog. Dat deel wordt afgewisseld met het verhaal van de Poolse grafin Karolina Lankoronska, de laatste eigenaresse van de schilderijen die ze vlak voor haar dood schonk aan het Koninklijk paleis in Warshau. Er zijn delen van het boek die goed te lezen zijn en interessant, maar helaas zijn er andere stukken die taai zijn, vol namen en beschrijvingen die er ongetwijfeld toe doen, maar wat gewoon niet zo lekker las. 
3 sterren

  • Rembrandt
  • Oorlog
  • Polen

(48) Jij en ik – Jojo Moyes

Een klein schattig boekje van de bieb met toch 364 pagina’s. Met 9 korte verhalen en 2 wat langere was het echt heerlijk om te lezen. Elk verhaal is leuk, grappig en vol liefde. Ik heb echt elk verhaal met een grote glimlach gelezen. Aanrader.
4 sterren

  • Parijs
  • Kerst
  • Sukkels en goeie mannen

(49) Het Rosie resultaat – Grame Simsion

Het Rosie project vond ik geweldig en met de komst van Rosie resultaat, las ik onlangs ook Het Rosie effect nog. Lekker hilarisch en knap verweven al die verwikkelingen waar hoofdpersoon Don in terecht komt. Het derde deel Het Rosie resultaat speelt 11 jaar later. Ze gaan terug naar Australië. Zoon Hudson zit in de laatste van de basisschool, maar ondervind wat moeilijkheden. Genoeg aanleiding voor Don om alles in het werk te stellen om zijn zoon een betere schooltijd te laten doorlopen zijn eigen. Met behulp van de mensen om hem heen die hij inmiddels zijn vrienden mag noemen, de inzet van Rosie en van Hudson zelf is het weer een geweldig verhaal. Het is het meest serieuze deel van de drie, met veel informatie over autisme, maar er is ook nog genoeg ruimte voor geweldige ideeën die niet altijd het gewenste effect hebben maar wel heel bijzonder zijn. Maar problemen kan je oplossen toch? En dat is wat Don weer met groot succes weet te doen.
4 sterren

  • Geluidsarm cafe
  • Diagnostische tests
  • Autisme

(50) Crazy cat lady boek – Elke van Huffel

Wat een heerlijk grappig en herkenbaar boek. Vol katten weetjes, doe dingen, quotes en leuke tekeningen. Met plezier gelezen.

  • Katten
  • Spinnen
  • Minder stress

(51) Het schooltje van Auschwitz – Mario Escobar

Een luisterboek van Bookchoice dat in april pas in de winkels ligt. Het gaat over een Duitse vrouw die met een zigeuner is getrouwd en vijf kinderen heeft. Haar man en kinderen worden naar Auschwitz gestuurd, zij hoeft niet mee als Duitse maar laat haar kinderen niet in de steek. In Auschwitz krijgt ze de aandacht van Mengele. Als propaganda wil hij dat ze een crèche en een schooltje opzet in het zigeunerkamp. Dat geeft haar de mogelijkheid om de leesomstandigheden voor de kinderen iets te verbeteren. Maar uiteindelijk trekt ze aan het kortste eind en overleefd het kamp niet. Het is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en laat een ander deel van Auschwitz zien waar minder aandacht voor is geweest: Het kampdeel met de zigeuners. Heftig en indrukwekkend, maar net niet voldoende uitgewerkt en soms iets te geromantiseerd.
3 sterren

  • Zigeuners
  • Oorlog
  • School

(52) Wat ik van mijn moeder leerde  – Manon Duintjer

Een boekje van de bieb. Aan 20 bekende (en minder bekende) Nederlanders werd gevraagd om iets te vertellen over hun moeder en met name wat ze van haar hebben geleerd. Het levert een aangenaam boekje op met 20 zeer uiteenlopende verhalen met een rode draad: De liefde voor de moeder. Leuk om te lezen.
3 sterren

  • Moeders
  • Liefde
  • Humor

(53) De beer en de nachtegaal  – Katherine Arden

Gelezen als ebook en het is een beetje vroeg, maar ik las het voor de “Lees eens wat anders maand” april. Wat ik ervan vond is dan ook in april te lezen op de spot van de Feelgood Club.

  • Russisch sprookje
  • Paarden
  • Huisgeesten
e9da9f089a9099b8045e07f2ff79d354.jpg

Het waren weer fijne leesweken met mooie boeken. En voor de liefhebbers is er hier nog een foto van de blokhut die nu onze tuin vult. We hadden een grote tuin, we hebben nu een hofje (-_-).

1ceda86ee68487c063e0b7149f226d2c.jpg

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Post