Er was eens… Wat ik las Marieke’s leesweken 2019, week 7 en 8

Marieke’s leesweken 2019, week 7 en 8

De weken begonnen moeizaam. Eerst lag ik met migraine in bed, en in de week erna kregen we een vracht hout bezorgd. Een bouwpakket voor een blokhut in de achtertuin. Dus in plaats van in het zonnetje een boek lezen was ik aan het slepen met grote balken. Maar er bleef ook nog genoeg tijd over om te lezen. De spieren moesten tenslotte ook weer rust hebben.

e9da9f089a9099b8045e07f2ff79d354.jpg

Wat las ik uit deze twee weken?

(30)Het huis voor ongewenste meisjes – Joanna Goodman

Een boek voor een Hebban recensie en een vooruitleesexemplaar. Het boek komt in april uit. Wat een dramatisch stukje Canadese geschiedenis is daarin verwerkt. Als in de jaren 50 een wetswijziging wordt ingevoerd, waarbij alle weeshuizen veranderen in psychiatrische inrichtingen, zijn alle wezen ineens geestelijk gehandicapt en kunnen sadistische nonnen en broeders hun gang gaan. 
Moeders die hun kinderen na de geboorte hebben afgestaan hebben geen rechten meer. Er wordt alles aangedaan om te voorkomen dat moeder en kind elkaar ooit nog terugvinden. Het is het verhaal van Maggie en Elodie, beide slachtoffer van sociale druk en een wetswijziging enkel en alleen om aanzien, macht en geld.

 • Weeskinderen
 • Familie
 • Zaadhandel

(31) Laat maar! – Suzanne Peters

Een pdf voor een recensie. Een boek met bijzondere thema’s: rouwverwerking en biseksualiteit. Ik heb het boek in drie delen gelezen, omdat het deel over rouwverwerking een vrij groot deel van het boek is en ik daar door het lezen melancholisch en een beetje somber van werd. Het tweede deel van het boek krijgt naast rouwverwerking ook weer een zonniger kant doordat er weer ruimte is voor humor en een onverwachte liefde.

 • Rouw
 • Whiskey
 • Liefde

(32) Sprookjes bestaan niet – Jeske Meinema

Ebook, tijdelijk gratis via Kobo te lezen, over een danseres die via een verkeerde auditie wordt gecast als cos-player in een sprookjes thema park. Niet bepaald wat ze wilde, maar ze heeft een baan. Ze werkt zich wel constant in de problemen. Grappig, romantisch en met een kijkje achter de schermen van een themapark. Gecombineerd met de perikelen van een familie vol strijd is het leuk en afwisselend. Van mij had het wel wat meer mogen zijn, er had nog meer ingezeten maar ik heb het met plezier ingelezen.

 • Prinsen en prinsessen
 • Humor
 • Familie

(33) Gestrand – Lis Lucassen

Een ebook novelle als tussendeel bij de romans Grenzeloos en Genadeloos. Leuk en romantische, lekkere vlotte NA met leuke personages een hoop toeval, maar zeker de moeite van het lezen waard.

 • Cheescake
 • American football
 • Las Vegas

(34) Molly en het kattencafé – Melissa Daley

Een boek voor een Hebban recensie. Alleen de cover al is om te smelten en het verhaal, hoewel het flinterdun is, is schattig. Molly raakt haar baasje kwijt en gaat op zoek naar een nieuw thuis. Via een huis met drie honden en een lesje in straatkat zijn komt ze bij Debbie en haar dochter Sophie die een slechtlopend café runnen. Met de komst van Molly veranderd er een hoop. Poezelig en schattig, maar je bent zo door het boek heen en het blijft niet echt hangen.

 • Straatkatten
 • Grappig
 • Poezelig herkenbaar

(35) Vroeger was alles anders – Korneel de Rynk

Non-fictie boek voor Hebban recensie. Een boek vol nostalgie, maar het was nu wel de Vlaamse geschiedenis die werd beschreven. De schrijver, geïnspireerd door Annegreet van Bergen‘s Gouden jaren, koos voor België van de jaren 50. Grotendeels komt het overeen met de jaren 50 in Nederland, maar bepaalde dingen zijn wel specifieker voor België zoals het werken in de mijnen en de reisjes naar Lourdes. Het is een erg leuk boek om te lezen, met citaten uit interviews en veel mooie foto’s die het compleet maken. Mooi boek, met plezier en verwondering gelezen.

 • Jaren ’50
 • Eenvoudig leven
 • Nostalgisch

(36) Mijn moeder wil je graag ontmoeten – Martijn van der Kooij

Een klein blauw boekje wat er schattig uitziet, maar dat bij het lezen lastig is vast te houden. Gelukkig maakte de inhoud dat meer dan goed. Martijn van der Kooij is journalist en is gek op reizen. Hij kiest niet de voor de hand liggende reisbestemmingen. Hij komt in onveilige situaties terecht, maar weet overal wel vriendschappen te sluiten en ontdekt de gastvrijheid van mensen in het buitenland. In vijftien korte verhalen neemt hij je mee naar oa. Thailand, Laos, Beiroet en Tel Aviv en vertelt zijn ervaringen op een leuke en vlotte manier. Hij sluit af met vijftien reistips. Erg leuk om te lezen.

 • Vriendschappen
 • Eten
 • Avontuur

(37) Nicolas en de verdwijning van de wereld  – Anne Eekhout

Een leesclubboek (blind-date) met een bijzonder verhaal. Wat als je weet dat de wereld zal worden opgeslokt door een zwart gat? Voor de 8 jarige Nicolas en zijn familie is het een feit. Nog een paar maanden en het is afgelopen. Vanuit het perspectief van Nicolas wordt de situatie beschreven van het veranderen van mensen en de onzekerheid. Nicolas doet wat hij kan, maar dat is blijkbaar niet genoeg. Terwijl de superheld in de stripboeken de wereld redt, ziet Nicolas de wereld ten onder gaan.
Een vreemd boek, ik heb het uit en weet niet helemaal wat ik ervan moet denken. Hopelijk brengt de discussie nog wat licht in deze duisternis.

 • Zwart gat
 • Stripheld
 • Zelfmutulatie

(38) Meneer Kato speelt familie  – Milena Michiko Flasar

Een klein boekje van de bieb. Het verhaal sprak me enorm aan. Meneer Kato is met pensioen, maar loopt met zijn ziel onder zijn arm. Dan ontmoet hij Mie, zij neemt hem aan in haar bedrijfje waarbij mensen worden ingehuurd om voor een dag Baas, Man of Opa te spelen. Geweldig idee, maar wat een trage uitwerking. Het boek heeft 192 pagina’s maar de eerste 100 gaan alleen maar over het rondlopen van Kato en wat hij denkt en voelt. Dan komt Mie en wordt het even interessant. Helaas schiet vervolgens de uitwerking opnieuw in ellenlang saai proza. Ik ben drie keer bijna in slaap gevallen en heb tenslotte hele stukken tekst overgeslagen om te ontdekken dat ik niets gemist had…. Er zijn vast grote fans van deze wijze van schrijven, maar aan mij is het niet besteed.
2 **

 • Pensioen
 • Parijs
 • Traag verhaal

(39) Tussen licht en donker – Rian van Sevenhuijzen

Een luisterboek in feuilleton vorm. Elke dag komt er een stukje online op soundcloud en dat in 73 delen. Rian heeft haar boek zelf ingesproken. Amber krijgt van haar zus een reis naar Noorwegen cadeau. Op het vliegveld van Oslo blijkt er vertraging. Ze ontmoet hier het fotografen duo StormRaaf en zij nemen haar onder hun hoede. Na het oponthoud vervolgd ze haar reis, maar blijft contact houden met Raaf. Maar het loopt allemaal anders dan ze had verwacht. Met Noorderlicht, een theater, een blokhut, een avontuurlijke reis en plek voor romantiek is het een mooi verhaal geworden. Toch heb ik de indruk dat ik door het luisteren in stukjes toch af en toe wat miste. Het feit dat ik sommige podcasts dubbel heb geluisterd en nummer 47 en 46 omgedraaid heb en het me niet eens opviel, geeft toch aan dat luisteren van een boek anders is dan het lezen. Ik denk dat als het boek uitkomt het nogmaals lezen geen slecht idee is.
Sanne en ik schreven samen een luisterbuddy voor de feelgoodspot.

 • Noorderlicht
 • Tekentalent
 • Verwarring

(40) Zeven zussen – Schaduw – Lucinda Riley

Het derde deel van de zeven zussen. Samen met de feelgood club en de vrienden van gelezen in een read-a-long. ’s Avonds voor het slapen gaan steeds een stukje over Star en over haar achtergrond in de vorm van het verhaal van Flora. Fijn opzet, prettig te lezen en toch was dit niet mijn favoriete zus. Het was eigenlijk vrij weinig Star en het was niet zo spectaculair. Het verhaal van Flora kwam ook wat traag op gang. Wel met plezier gelezen, maar de magie van Storm heb ik in dit boek gemist.

 • Boekwinkel
 • Zwarte panter
 • Engeland
e9da9f089a9099b8045e07f2ff79d354.jpg

En daarmee sluit ik deze leesweken af. Weer een mooi lijstje. Nieuwe boeken liggen weer voor me klaar en daar zitten ook weer bijzondere tussen. Ik heb er nu alweer zin in, zeker nu we ook af en toe buiten kunnen zitten met een boek. Ik wens jullie allemaal veel mooie boeken en tot over twee weken.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Post