Er was eens… Wat ik las Marieke’s leesweken 2019, week 37 en 38

Marieke’s leesweken 2019, week 37 en 38

Ineens lijkt alles tegelijk te komen. Het weekend van 14 en 15 september was al snel geboekt voor boeken, namelijk een live leesclub in Amsterdam op de zaterdag en boekenbeurs en Hebban live op zondag. Maar het was ook het weekend van Appelpop en Horse event en die evenementen schoten er dus bij in.

Week 38 was nog voller met de 50+ beurs en een high tea in Utrecht. En toch hield ik nog tijd over om te lezen. 

68e4dda3538a4eb20c1445f1e58540cc.jpg

Luisterboek

Ik begon ook aan een nieuw luisterboek en voor het eerst in tijden ben ik daar voortijdig mee gestopt. Het was een tweede deel in een thrillerserie en was niet te volgen. Ook de voorlezer was niet erg inspirerend. Helaas, een beejte zonde van de tijd.

#LUEK

Mijn boekenkast heb ik weer eens doorgelopen, want mijn dochter had een boek nodig voor literatuur. Gelukkig heb ik keus genoeg, want  wat staat er nog veel! En toch houd ik dagelijks de post in de gaten omdat die regelmatig voor nieuwe aanvoer zorgt. De september maand Lees uit eigen kast #LUEk helpt in ieder geval om toch wat schreeuwende boeken rustig te krijgen door ze te gaan lezen. #LUEK is daarom wederom een mengelmoesje geworden van oud en nieuw.

Kwijt

En ik was twee boeken ‘kwijt’ Boeken die ik graag wilde laten signeren, maar waar had ik ze toch opgeborgen? Gewoon een beetje te goed, ergens onder en ergens achter. Maar ze zijn boven water. De gesigneerde boeken passen inmiddels niet meer op een plankje.

68e4dda3538a4eb20c1445f1e58540cc.jpg

Wat las en luisterde ik uit deze twee weken

(190) Little shop of happy-ever-after  – Jenny Colgan

Toen ik mijn plannen maakte om Engels te gaan lezen, kocht ik dit ebook en liet het vervolgens op de ereader staan. Ik hou erg van de verhalen van Colgan, en deze gaat ook nog eens over boeken, toch kon ik me er niet toe zetten om te gaan lezen. Door NetGalley ging ik ineens toch Engels lezen, maar het vijfde boek wilde niet openen. En zo kwam dit boek ineens aan bod. Het is een lief verhaal. Nina werkt al heel lang in een bibliotheek, maar die moet sluiten. Veel boeken gaan naar de hoofdvestiging, maar er blijven ook veel achter en Nina neemt ze mee naar huis. Ze heeft een plan: Het kopen van een bus om een rijdende boekwinkel van te maken! En ze zet door, maar het loopt allemaal totaal anders dan ze verwacht. Zo komt ze terecht in Schotland, ontmoet een treinmachinist met wie ze een speciale relatie opbouwd en krijgt ze een heel nieuw leven. Voor drie-kwart met heel veel plezier gelezen, het einde was wat langdradig helaas. Toch 4 sterren.

 • Boeken-boom
 • Vintage bus
 • Kilts

(191) Zonder liefde – Stefan Brijs

Met de Club van echte lezers naar een live leesclub, dat kon met dit boek. Ik las het in delen, want ik had tijd genoeg. Tot ik deze week een scherpe email kreeg met de vraag waar mijn recensie bleef. Had ik een deadline gemist? (Dat overkomt me nooit), maar het was een reminder. Het boek dus maar snel uitgelezen. Het is mooi, maar niet overdonderend. Op zaterdag 15/9 was de leesclub. het was erg leuk om te horen wat de schrijver over het boek te vertellen had. En zo leuk: Er waren veel Hebbanners! en we zijn naderhand gezellig wezen lunchen. Het boek kreeg van mijn 3 sterren

 • Hond Fjodor
 • Contactadvertentie
 • Trein

(192) We doen wat we kunnen – Lykele Muus

Rond mijn verjaardaag deed ik op FB mee aan een winactie en ik won een exemplaar van We doen wat we kunnen. En toen er bij Hebban een meeleesclub werd georganiseerd, sloot ik me erbij aan. In vier weken het boek lezen in vier delen, dat beviel goed. Na elke deel op hebban discussiëren over wat we hadden gelezen. Het boek is oorspronkelijk geschreven als filmscript en dat is te merken. Het is dan ook geen verrassing dat het verfilmd gaat worden. Hinderlijk was het ontbreken van leestekens bij de dialogen. Het verhaal zelf is bijzonder en laat veel ruimte voor discussie. 3,5 sterren

 • Quad
 • Coma
 • Hart

(193) Follow – Gaby Rasters

Een boek van de bieb. Een eerste deel uit een serie die ik -ooit nog eens- wilde gaan lezen als ik tijd over had. Tijd over had ik niet, maar het boek koste me ook niet zoveel tijd. Het gaat over Mila die met man en kinderen naar Frankrijk ik verhuisd. Haar man is alleen maar bezig met zijn werk en zij verveelt zich. Via FB raakt ze aan de praat met een oude liefde en het geflirt begint. Ook in het Franse dorpje ontmoet ze een Nederlander en ook zij beginnen te flirten. Ik werd nogal moe van Mila die geen idee heeft wat ze aan het doen is. Maar het boek heeft ook emotionele delen, zoals de verwerking van het verlies van een kind en het verlies van een goede vriend. Vanalles wat dus en het eindigt met een cliffhanger, dus deel twee volgt binnenkort. 3 sterren

 • Frankrijk
 • Sieraad met as
 • Social media

(194) Het CARPA complot – Heleen van der Hoven

Gelezen voor #LUEK van eigen ereader, hoewel het er nog niet zo heel lang op stond. De aanleiding om het nu te gaan lezen was de komst van Heleen in het Meet & greet café (waarin ze heel veel vragen beantwoord!). Het boek was spannend en afwisselend en realistisch eng. Over hacken van waterkeringen met grote (natte) gevolgen. Origineel uitgewerkt met hoofdstukken die worden aangemerkt met visjes om te weten vanuit welk perspectief er wordt verteld. Met zeer veer plezier gelezen. 4 sterren.

 • Sluizen
 • Waterkering
 • Hackers

(195) Probably the best kiss in the world – Pernille Hughes

Eigenlijk was ik even klaar met de Engelse boeken, maar deze (ook weer via Netgalley) zou worden gearchiveerd. Dat betekent dat het niet meer vrij gelezen kan worden. En zo verdween ik in het leven van Jen, die alles volgens lijstjes doet, die een enorme saaie degelijke vriend heeft en een baan in promotie van inco-pads. Geen spannend leven dus, maar een weekendje Kopenhagen zet alles op z’n kop wanneer ze wordt gekust door een geweldige man. Een boek met een grote rol voor het brouwen van bier, en een sterke zus met een kunstbeen. Het komt wat traag op gang en Jen is in het begin verschrikkelijk, maar haar ontwikkeling is mooi om mee te maken en de wendingen in het verhaal zijn leuk en verassend. Goede en sterke dialogen, kortom een fijn boek. 4 sterren

 • Bier
 • Mumsy, de vreselijke schoonmoeder
 • Lijstjes, apps en excell sheets

(196) Geheim leven – Carla de Jong

Ook #LUEK, maar dan anders. Ik had het ebook gekocht (bon van bookstore day) om het boek vervolgens ook via Bookchoice te krijgen. Dat leverde ook een luisterboek op en dat bleek een schot in de roos. Wat een heerlijke familiekroniek om naar te luisteren. Drie generaties, en een geheim en het speelt grotendeels in Friesland. Carly Wijs leest het perfect voor, ik heb er werkelijk van genoten. 4 sterren

 • Spaanse griep
 • Buurvrouw
 • Brieven op zolder

(197) Een kwestie van chemie – Mai-Thi Nguyen Kim

Een non-fictie boek voor een Hebban recensie. De Duitse Mai-Thi, met Vietnamese roots is een wetenschapper, een scheikundige, maar bovenal een vlogster. Elke week plaatst ze een filmpje op You Tube waarin ze iets verteld over scheikunde. Zo probeert ze jongeren te overtuigen van het feit dat scheikunde leuk is door te laten zien dat scheikunde overal is. In haar boek doet ze hetzelfde. In een vlot verhaal waarin ze ook vertelt over haar leven en haar vrienden, past ze scheikunde overal toe. Het gaat over de fluoride in de tandpasta en het bakken van een eitje. Het gaat over molecuulstructuren, atomen en waterstofbruggen. Een zeer toegankelijke introductie in de scheikunde. Leuk om te lezen. 3 sterren

 • You Tube
 • Passie voor wetenschap
 • Passie voor scheikunde

(198) Nachtlied – Barbara J Taylor

Een boek voor een Hebban recensie en een die me niet erg bleek te liggen. Opnieuw een roman van een Christelijk schrijfster, gebaseerd op een waargebeurd verhaal uit haar eigen familie. Een boek met een enorme dosis drama en ook een enorme dosis geloof en aanverwante artikelen. Veel personages, maar slechts drie die ik bijzonder vond. Een van hen wist me op een moment te raken, maar verder wilde het niet echt goed met dit boek. Het schrijven van een recensie was een kleine worsteling, ik sloot het af met een magere 3 sterren.

 • Vuurwerk
 • Mijnen
 • Poppenhuisje
68e4dda3538a4eb20c1445f1e58540cc.jpg

En door het maken van twee blogs en twee recensies, bleef er na het hardlopen niet veel tijd meer over op de laatste zondag van deze twee weken. Het lezen van een boek bleef beperkt tot een luisterboek tijdens het lopen en het boodschappen doen. Het halen van mijn challenge (200 boeken) zal dus in de komende week plaatsvinden.

Het waren fijne weken, met toch weer veel boeken, maar ook veel nevenactiviteiten die met boeken te maken hadden en die minstens zo leuk waren als een goed boek! Mijn #LUEK schiet er af en toe bij in, maar als het lezen maar leuk is, is het toch goed.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Post