Er was eens… Wat ik las Marieke’s leesweken 2019, week 31 en 32

Marieke’s leesweken 2019, week 31 en 32

Het is augustus, dat is alweer maand 8! Ik vul mijn tijd grotendeels met boeken en geniet daarvan. Toch kom ik echt nog wel de deur uit. zo ging ik 31/7 naar Boekhandel Bilthoven voor een meet-up met Hebbanners en bezocht ik 7/8 het oudste boekmuseum van Nederland: Meermanno in Den Haag. Als het maar om boeken draait.

68e4dda3538a4eb20c1445f1e58540cc.jpg

Wat las en luisterde ik uit deze twee weken

(162) Bruid van de bergen – Kristen Heitzmann

Een boek voor een Hebban recensie. Deze stond op mijn NTL lijstje, maar pas toen ik deze binnenkreeg en informatie opzocht over de schrijfster, zag ik dat zij christelijke romans schreef. Daar moet ik altijd even aan wennen, maar deze keer ging dat wel heel makkelijk want de hoeveelheid religie beperkte zich tot een paar keer bidden als de personages flink in de problemen zaten. Daarbij past het bij de tijd waarin het speelt, Amerika, Colorado 1870. De burgeroorlog ligt nog vers in het geheugen en de vooruitgang van het land is in volle gang. De bewoners van het kleine plaatsje Colorado zijn gelovig, maar het beheerst niet hun hele leven.
Deze roman beschrijft oa. de conflicten met indianen, hoewel de grotere problemen bij de bandieten liggen. Daarnaast zijn eer, respect en beleefde omgangsnormen van groot belang. En ook de gevolgen van de burgeroorlog voor het Zuiden en de consequenties van het afschaffen van de slavernij zijn onderwerpen die aan bod komen.
Een boek met romantiek en avontuur en een eerste deel in een nieuwe serie. Ik heb ervan genoten. 4 sterren

 • Natuur
 • Burgeroorlog
 • Indianen

(163) Het boek van de vergeten artiesten – Vera Buck

Een lekkere dikke hardcover van 650 pagina’s. Aan het begin vraag je je af of je er wel op tijd doorheen komt, maar dat is toch weer gelukt. Het is het verhaal van Mathis Bohnsack, dertiende zoon van een boonteler en constant gepest en geslagen die zijn kans op ontsnappen aan zijn leven ziet op de jaarmarkt en mee mag als hulpje bij het röntgenapparaat. De tweede tijdlijn is 35 verder waar artiesten niet meer gewenst zijn en Hitler ongewenste individuen uit zijn rijk laat verwijderen, zo ook de artiesten. Het is absoluut een bijzonder verhaal over een groep die zorgvuldig verwijderd zijn uit de geschiedenis en nu toch daarin een plekje krijgen. Helaas is het verhaal nogal traag en worden vooral gebeurtenissen beschreven. De personages blijven helaas nogal oppervlakkig. 3 sterren.

 • Straling
 • Rondreizende bevolkingsgroepen
 • Theater

(164) Beste mevr Bird – AJ Pearce

Luisterboek van de bieb. Londen 1940, de oorlog is in volle gang. Emmy wil oorlogsjournaliste worden, maar belandt bij Vrouw en vriendin als assistente. Ze moet de lezersbrieven selecteren voor Mevr Bird, maar de meeste worden afgekeurd. Mevr Bird heeft een enorme lijst met verboden onderwerpen en dat zijn juist de brieven die interessant zijn en een antwoord nodig hebben. Dan gaat Emmy zelf maar aan de slag, met grote consequenties. Daarnaast heeft ze een beste vriendin. Maar wanneer ze zich teveel met haar verloofde bemoeit en er een luchtaanval volgt, staat ineens alles op zijn kop. Humor versus drama. Het pakt goed uit, maar de schrijver heeft de sfeer van die tijd aan proberen te vullen met popiejopie taalgebruik. Dat is een keer wel grappig, maar na de zoveelste Mieters, puik en fideel begint dat wel te irriteren, zeker in een luisterboek. Verder een leuk verhaal. 3 sterren.

 • Vragenrubriek
 • Luchtaanval
 • Vriendschap

(165) Vechten of vluchten – Els Hovinga

Een recensie boek dat ik na overleg met Tea toegestuurd kreeg. Het heeft een cover als een chicklit en het heeft ook alle ingrediënten van een chicklit: Een leuke jonge vrolijk meid met een arrogante vriend die op haar zak teert, een nicht/vriendin met een leuk gezin, ze heeft een leuke baan met een knappe zoon van de baas. Dan loopt alles in de soep als ze de schuld op zich neemt van een foutje van haar nicht. Tot zover prima.

Het boek zelf lijkt niet zo dik (240 pgn), maar het heeft echt super kleine letters waardoor er heel veel tekst op 1 pagina staat. Ook dat is nog te overzien, ware het niet dat het verhaal zo uitgebreid en gedetailleerd is dat er geen doorkomen aan is. Het lijkt wel of het op het gebied van tekst totaal niet is geredigeerd. Alles, maar dan ook werkelijk alles wordt beschreven. Over het afprijzen in de winkel, over het verkopen in de winkel, over merkkleding, over het opmaken van de kassa, over de lunch en mega veel keer over afwassen. Zelfs hoe moeder de gieter in de vensterbank zet wordt beschreven. Het principe van show don’t tell is nog niet bekend. Herhalingen zijn vaste kost. Hé Hugo (kriebels in de buik) en dat 20x, verder komt het personage niet en elke vorm van humor ontbreekt. Ook de keuze van het schrijven in derde persoon zorgt voor afstand. Renate voelt dit, Renate denkt dat.

Pas vanaf hoofdstuk 8 wordt het iets beter en dat heeft ermee te maken dat er eindelijk dialogen komen, en niet die van drie zinnen, maar echte gesprekken en dat is een verademing. Eindelijk krijgen de personages een beetje karakter, maar het kan het boek niet meer redden. 2 sterren.

 • Afwas
 • Kledingwinkel
 • Merken

(166) Stad van meisjes – Elizabeth Gilbert

O wat heb ik getwijfeld over dit Buzz boek. Ik las eerder Eten, bidden, beminnen en heb me daar doorheen geworsteld. Toch hiervoor ingeschreven en de coördinatie opgepakt. Wat dat laatste betreft was het nog even een gedoe, want al wat er met de post kwam, geen buzz boek. Het duurde uiteindelijk twee weken voor de boeken kwamen en zo werd de recensiedatum twee keer verplaatst.

Het boek zelf is best bijzonder. Het begint met een vraag van Angela aan personage Vivian, wat haar vader voor haar heeft betekent. Dan gaat Vivian vertellen over haar leven in New York. Het begin luchtig en frivool, maar het wordt steeds serieuzer. Het verhaal groeit met het personage mee en dat is heel mooi gedaan. Met plezier gelezen 4 sterren

 • Revue meisjes
 • Theater
 • Kostuums

(167) De stadstuin I/ Maud – Anne West

Over dit boek had ik al een aantal positieve reacties voorbij zien komen. Vorig jaar bij de Valentijnsprijs uitreiking kreeg iedereen een goodiebag en bij bijna iedereen zat dit boek in de tas. Bijna iedereen dus. ik kreeg een verhalenbundel (-_-). Maar nu was het boek Maud als Facebook Feuilleton te lezen op de pagina van Zomer en keuning. Ik ruilde het -voor het slapen boek- Dazzle in voor Maud en dat was lekker lezen. Het is een eerste deel over drie zussen die met de nodige troubles rondlopen en samen een tuin erven en dan ook weer samen moeten werken. Leuk om te lezen. 3 sterren.

 • Promotie
 • Tienermoeder
 • Commune

(168) De maneschijnsonate – Corina Bomann

Weer een boek uit eigen kast! Ik lees graag van Corina Bomann omdat ze vaak kiest voor twee verhaallijnen in heden en verleden. Dat is deze keer ook weer. Lily ontvangt een antieke viool en gaat op onderzoek uit naar de herkomst en de eerdere eigenaren ervan. Haar zoektocht brengt haar naar Engeland, Italië en Sumatra. De verhaallijn in het verleden is het verhaal van Rose en Helen en speelt zich grotendeels af op Sumatra. Het is zoals ik ken van Bomann een prachtige vertelling over bijzondere vrouwen en veel geheimen, maar het einde is wel allemaal erg toevallig. Het boek wist me helaas niet zo te raken als andere die ik van haar las en dus voor deze: 3 sterren

 • Viool
 • Muziek
 • Schimmenspel

(xx) Liefde in de lucht III / Ibiza – Petra Kruijt

Het derde deel in het ebook feuilleton waarin stewardess Hannah naar Ibiza vliegt samen met vriendin Myrthe. In het vliegtuig komt Hannah in contact met reiziger Paul die hen uitnodigt in zijn huis. De eerste van de twee avonden die ze hebben, belandden ze in een poolparty met bejaarden bij Paul zijn woning, wat best grappig is maar een beetje uit de toon valt. Verder is het zon zee en party wat de klokt slaat, waarmee maar weer bevestigd wordt dat Ibiza als party eiland nog altijd hip is. De terugreis in het vliegtuig is nog het meest interessant en daar heeft Hannah nog een goed gesprek. 3 sterren

(169) Finding Miranda – Iris Chacon

Een Engels boek, eindelijk! Van mijn challenge om elk kwartaal 1 boek in het Engels te lezen is in de afgelopen 7 maanden niets terecht gekomen. Ik was wel in 1 begonnen, maar die ligt nog steeds te wachten op de leuning van de bank. Maar ik heb een Engels boek van NetGalley gedownload en het was precies een boek voor mij. Een thriller met mysterie, humor en romantiek en het was heel goed te lezen. Leuk verhaal en grappig dialogen. Ik schreef erover in de Once upon a time rubriek. 4 sterren

 • Zonnebril
 • Bibliotheek
 • Fraude
68e4dda3538a4eb20c1445f1e58540cc.jpg

En zo ben ik weer aan het einde gekomen van mijn tweewekelijkse leesoverzicht. Een onvoldoende en geen uitschieters naar vijf sterren, maar wel fijne leesweken. Er is weer wat ruimte in de leesstapel en in plaats van de kast eens leeg te lezen, heb ik een paar boeken van de bieb gehaald. Makkelijk dat het kan, maar lastig omdat ze weer op tijd terug moeten. Maar als dat mijn enige problemen zijn, dan lijkt dat me dus geen probleem.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Post