Er was eens… Wat ik las Marieke’s leesweken 2019, week 29 en 30

Marieke’s leesweken 2019, week 29 en 30

Het tweede deel van juli zullen we blijven herinneren vanwege die hele hete week, waarbij de warmte records sneuvelden. Stil zitten was nog net te doen, verder was alles te veel, zelfs lezen was een uitdaging. Wij waren vrij en konden ons eraan over geven, respect voor allen die gewoon moesten werken. (We zijn evengoed even langs de kringloop geweest, om de voorraad boeken aan te vullen).

Maar de hitte is weer achter de rug. Mijn boeken zijn niet gesmolten en ik ook niet en wat hoeveelheid betreft is er weer een aardige stapel weggelezen.  Ik wisselde non-fictie af met romantiek en thrillers en maakte er weer een overzichtje van.

68e4dda3538a4eb20c1445f1e58540cc.jpg

Wat las en luisterde ik uit deze weken?

(153) Grenzeloos vogels kijken – Noah Strycker

Een boek van de bieb over de Amerikaan Noah Strycker die zijn ‘Big year’ deed, een jaar lang de wereld rondreizen en overal vogel spotten. Hij ging voor een aantal van 5000, maar vond meer dan 6000 verschillende vogels. Het is een heerlijk boek om te lezen en nog leerzaam ook, ik heb heel wat vogels op google bekeken en ook nog iets opgezocht over een bijzondere brug in Mexico.

 • Vogels
 • Big year
 • De wereld rond

(154) Zomerwind – Nina George

Een boek voor een Hebban recensie. Niet een heel makkelijk boek om te lezen, maar wel met hele meeslepende delen. De cover en de titel doen een zomerse feelgood vermoeden, zomers is het wel en het heeft romantiek, maar het is ook poëtisch en filosofisch en het lezen vergt enige concentratie. 3 sterren.

 • Bretagne
 • Zee
 • Tango

(155) De Lavendeltuin – Lucinda Riley

Ja ik las weer eens een boek uit eigen kast! Het boek is lekker dik (489 pgn), maar ik vloog er doorheen en kon het niet wegleggen. Ik die altijd rond 11 uur ga slapen omdat ik anders gewoon omval, heb liggen lezen tot 1 uur ’s nachts want het moest uit! Prachtige roman (met oa. verhaallijn over verzet van de Fransen tijdens WOII) en een mooie setting (landhuizen in Engeland en Frankrijk, met een geweldige bibliotheek vol speciale boeken!). Ik vond het nog beter dan de Zeven zussen (tenminste tm deel 3 die ik las) Een boek wat mij zo pakt en boeit krijgt dan ook 5 sterren.

 • Bibliotheek
 • Erfenis
 • Frans Verzet in WO II

(156) Ik mis je – Gillian King

Een boek voor een Hebban leesclub dat even op zich liet wachten, maar toen het er was wel heel snel uit was. Ik had me zo voorgenomen om rustig aan te doen, maar het verhaal pakte me en voor ik het wist was ik al over de helft. Een boek met veel afwisseling door een sterke verhaallijn in het heden en veel flashbacks naar het verleden. Schuldgevoel en een foute man zijn voor het hoofdpersoon een reden om te nooit meer terug te willen naar haar geboortestad Wassenaar, maar soms heeft het lot het anders voorzien. Heerlijk boek om te lezen. 4 sterren.

 • Drank en drugs
 • Ongeluk
 • Schuld

(xx) Liefde in de lucht deel 2 Rome – Petra Kruijt

Het tweede deel van het maandelijkse feuilleton. Deze keer hangt Hannah niet veel in de lucht, want ze zit in een toestel dat vertraging heeft en in Rome maar aan de grond blijft staan. Het vergt veel van haar geduld met een van de reizigers, en daarna moet ze ook nog een andere reiziger adviseren op het gebied van liefde. Het geeft Hannah wel de kans om eens terug te kijken op haar (niet echt bestaande) liefdesleven en zo krijgen we als lezer wat meer te weten over de achtergrond van Hannah.

(157) Ster van het noorden – DB John

Het was een leesclubboek met hoge waarderingen en toen er een ebook aanbieding voorbij kwam heb ik het gekocht. Daarna bleef het een tijdje op de reader staan om het vervolgens voor het slapen gaan te lezen. Het heeft een goede opbouw met drie verhaallijnen die elkaar afwisselen. Het geeft een beeld van hoe het leven in Noord Korea is. De verhaallijnen lijken eerst niets met elkaar te maken hebben, maar alles past naadloos in elkaar. Naarmate het boek vordert wordt het spannender en de ontknoping zorgt voor een verrassing. 4 sterren

 • Raket
 • Tweeling
 • Drugs

(158) Wrede onschuld – Marianne Swinkels

Een boek van een indie schrijfster dat via het Seflpub-cafe (FB) rondgaat naar lezers die er daarna iets over schrijven. Win-win, de lezers krijgen de kans om een nieuwe schrijver te ontdekken en de schrijver krijgt aandacht voor zijn/haar boek. Wrede onschuld is niet zo dik, maar het weet de lezer wel constant bezig te houden. Het is niet superspannend. maar er gebeurt genoeg en het heeft een mysterieus randje. De ontknoping is nog een verrassing en hoewel er nog wat vragen overblijven heb ik het met plezier gelezen, 3 sterren.

 • Vriendschap
 • Gave
 • Media

(159) Nerds! – Emilio Guzman en Thijs van Domburg

Een luisterboek van de luisterbieb over, eh, ja, Nerds. Het is voorgelezen door Thijs zelf en dat is prettig, want hij kan precies aangeven wat ze bedoelen en zijn stem is fijn om naar te luisteren en past bij het boek. Het boek gaat over oa over nerds, games, comics, films, merchandising, comic-cons enz enz enz Het is een overdosis nerdgebeuren. Het luisterboek weet je 10 uur bezig te houden en dat is best lang, omdat er niet heel veel afwisseling is. Maar ik heb volgehouden en doorgezet en het was af en toe best grappig en daarom 3 sterren.

 • Games
 • Comics
 • Nerds

(160) Leven met een leugen – Wendy Brokers

En toen had ik mazzel om deze leesclub te mogen coördineren. Het eerste (los te lezen deel) Baguette met jam voor twee, had ik al met Marleen gelezen voor een buddyread. We hadden Wendy Brokers toen ook ontmoet bij de Boekerij. Nu kreeg ik dus de kans om ook het tweede deel te lezen. In het eerste deel draait het om Lize en Nate. Sofie en Nate’s beste vriend Jelle spelen daar al een kleine rol. Nu draait het om Jelle en Sofie, die beide verbonden zijn door een heftige gebeurtenis uit het verleden. Nu komen ze elkaar weer tegen en gaan eindelijk praten over toen. Dan blijkt dat hoeveel ze voor elkaar voelen en willen samen verder, maar dat blijkt niet zo makkelijk te gaan. Tussen deze verhaallijn door krijgen ook Nate en Lize de kans om nog iets uit het verleden te verwerken, wat zorgt voor afwisseling in het verhaal. Het boek staat bol van de emoties en is af en toe behoorlijk heftig, maar uiteindelijk gewoon heel mooi en heel goed geschreven. Een heel bijzonder boek en daarom 5 sterren.

 • Skihut
 • Ongeluk
 • Emotioneel

(161) Dan trouwen we toch een week later – Jan van der Leij

Een boekje met een bijzondere titel, het trok direct mijn aandacht. Jan van der Leij is getrouwd met Afke en samen hebben ze een grote B&B in een boerderij: Gastopstal in Wyns (Friesland). Ze hebben er heel wat meegemaakt, leuke en minder leuke dingen (oa een grote brand), en werken met hart en ziel voor hun bedrijf. Ze hebben meegedaan met het tv programma waarin B&B eigenaren elkaars accommodaties bezoeken en beoordelen. Er gebeurt dan veel meer dan wat er op tv te zien is, en Jan vertelt daar ook over in dit boek.  

Jan heeft anekdotes bijgehouden over hun B&B en die zijn nu gebundeld in dit boekje. Korte verhaaltjes over gasten en gebeurtenissen, soms grappig, soms tenenkrommend, maar in ieder geval met humor beschreven, zo ook de problemen waar ze tegen aan liepen wat betreft regelgeving. Het is een plezier om dit boekje te lezen. 3 sterren.

 • Haan
 • Strowagen
 • Dicht bij Amsterdam (??)
68e4dda3538a4eb20c1445f1e58540cc.jpg

Ik heb twee keer vijf sterren uitgedeeld, de wonderen zijn de wereld nog niet uit, en geen onvoldoendes deze keer. Hoewel ik mijn best deed om nog een boek uit te lezen, bleef die op de tafel liggen en verdween ik in een ander verhaal over het wilde westen van 1870. Beide verhalen zijn nu wel bijna uit, maar gaan mee naar het overzicht van over twee weken.

Augustus lijkt een maand te worden met minder leesafspraken en ik hoop dan ook flink wat uit eigen kast te kunnen gaan lezen.

Om af te sluiten nog een blokje met statistieken over deze twee leesweken:

1bed2d3eb535c99a8b96cc024e349c1c.jpg

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Post