Er was eens… Wat ik las Marieke’s leesweken 2019, week 17 en 18

Marieke’s leesweken 2019, week 17 en 18

Wat zitten er heerlijke boekige dingen aan te komen, ik kijk altijd uit naar boekenmarkten of leuke uitjes die met boeken te maken hebben ook al staat mijn huis al vol, er is altijd ruimte voor meer. Zo is er de vrijmarkt, bookstore day, Amnesty boekenmarkt en de boekenverkoop van de Lions in Utrecht. Ik kan weer helemaal los.

68e4dda3538a4eb20c1445f1e58540cc.jpg

Tot die tijd is het wijs om ook weer wat uit de boekenkast te lezen, zodat ik weer ruimte kan maken voor nieuwe aanvoer. Toe nu toe wint de nieuwe aanvoer het van het weglezen van boeken uit eigen kast, maar hé, zolang ik er niemand kwaad mee doe ga ik lekker door.

De vrijmarkt viel hier nogal in het water, tjee wat een berg regen kwam er naar beneden. Ik heb nog 1 boek weten te redden: Het moordenaarsspel. Die verkoopster was zo wanhopig dat alles weg mocht voor 10 cent per boek! Helaas zat er verder niet zoveel tussen.

Maar het lezen en luisteren ging weer heerlijk. Er staan weer een hoop titels in de lijst, maar twee van de luisterjury die ik al eerder uitluisterde en een van een feuilleton dat al vijf weken liep. Ik zit op dit moment vooral met veel boeken waarin ik op de helft ben met lezen, waarvan een dikke met 900 pagina’s.

68e4dda3538a4eb20c1445f1e58540cc.jpg

Wat las en luisterde ik uit de afgelopen weken?

(82) De stad uit – Petra Possel

Een bundel met columns waarvan een deel eerder zijn verschenen in NRC Handelsblad. De columns vertellen het verhaal van Petra die de grote stad ontvluchtte en rust reinheid en regelmaat vond ik een klein Fries dorpje aan de rand van het IJsselmeer. Omdat mijn roots in Friesland liggen vond ik het een heerlijke bundel met herkenbare verhalen. Ze weet de dingen die ze meemaakt scherp en met humor neer te zetten. Ik heb het dan ook met plezier gelezen en het was voor een Hebban recensie. 4 sterren

 • Friesland
 • Rood dijkhuisje
 • ‘Mienskip’

(83) Jels De Wichelroede – Jane Trapman

Op hebben zocht een boek een boekblogger. Dit boek sprak me aan en ik ontving het ebook. Het is een YA-fantasie verhaal. Ik was niet echt enthousiast, maar dat lag niet aan het verhaal, maar wel aan de grote hoeveelheid fouten. Ik heb daarover contact gehad met de schrijfster en het gaat aangepast worden. Maar ik kon niet anders dan het afsluiten met 2 sterren.

 • Dimensies
 • Boek de Bron
 • Vriendschap en anders zijn

(84) Veranderingen – Elizabeth Howard

De Cazalets, deel vijf en opnieuw te lezen in een leesclub in feuilletonvorm van vijf weken. Zo leuk dat ook die vijfde deel op deze wijze werd aangeboden en ik ben blij dat ik met alle vijf mee mocht doen. Het is een hele speciale leesclub met een groep, inmiddels goed bekenden, want allen lazen ook mee in de vorige delen. Deze Cazalet is 20 jaar later geschreven, dat is te merken aan de schrijfstijl Howard had toen al een hoge leeftijd bereikt. Bijna alle personages komen weer aan bod en zo weet je hoe het hun is vergaan in hun verdere leven. Door de korte hoofdstukken zit er een flinke vaart in. Af en toe vliegt de schrijfster uit de bocht met onderwerpen die zo in een verschrikkelijke soap passen. Maar ze maakt alles goed met het afsluitende kerstfeest op Home Place. 3 sterren

 • Familie
 • Geldzorgen
 • Afscheid

(85) Zomervacht – Jaap Robben

Een van de genomineerde titels van de Luisterboek award 2019 die ik mocht luisteren. Ik was niet echt blij met deze toewijzing, want Birk had ik gelezen en die was maar matig bevallen. Toch wist dit boek me wel te verrassen. De liefde van Bryan voor zijn gehandicapte broer was erg mooi verwerkt in dit boek, maar de ontluikende seksualiteit van Bryan en de wijze waarop kon ik niet zo waarderen. Als luisterboek is het best geschikt, ware het niet dat er ontzettend veel in werd gevloekt wat me nogal tegen ging staan, maar een goed gekozen voorleesstem van Lykele Muus. Minnen en plussen dus, ik sloot af met 3 sterren. De top 3 heeft het niet gehaald.

 • Broederliefde
 • Ontwricht gezin
 • Honden

(86) De acht bergen – Paolo Cognetti

Ook deze zat in mijn pakketje om te luisteren voor de Luisterboek-award. Een waar ik wel naar uit keek. Ik had veel over het boek gehoord en het leek me een mooi verhaal. Maar het is meer een boek om te lezen denk ik. Er gebeurt niet zoveel, de hoofdpersoon vertelt zijn levensverhaal en over langdurige vriendschap en er zijn een hoop bergen. Ik heb op het laatst het voorleestempo maar flink opgeschroefd, anders had ik het einde waarschijnlijk niet gehaald. Ook deze kreeg 3 sterren en is niet op de shortlist top 3 gekomen.

 • Vriendschap
 • Bergen
 • Hut

(87) Cappuccino in Jordanië – Anika Redhed

Met een boek die een boekblogger zocht reisde ik met Anika Redhed en haar man vanuit mijn luie stoel mee naar Jordanië, vol wereldwonderen, oude meuk en oude schatten, hopen plastic en matig eten tot een onwerkelijke ervaring van slapen onder de sterren in de woestijn. Een reisverhaal met ups en downs en met humor beschreven. Erg leuk om te lezen. 4 sterren

 • Petra
 • Moskee
 • Water: dood, zout, koud, warm, wel of niet

(88) Zomer in het Duincafe – Debbie Johnson

Buiten in de zon zitten met een zomer boek, hoe lekker wil je het hebben. En dan blijk het Duincafé ook nog boordevol gebeurtenissen te zitten omtrent vriendschap en liefde, maar ook over afscheid nemen en rouw. Met mooie personages die elk hun rugzakje van het leven dragen, wat in het Duincafé even niet zo zwaar meer weegt. Een geweldige plek, ik zou er zo naar toe willen. Heerlijk boek, ik las het voor een Hebban recensie 4 sterren

 • Lieve labrador
 • Songtitels
 • Heerlijke hapjes

(89) Oplossingen – Marja Pruis

Ook een boek voor een Hebban recensie, maar een die niet zo gemakkelijk uit mijn pen rolde. Oplossingen is namelijk een essaybundel, korte verhalen met beschouwingen van de schrijfster. Ik vond het erg leuk om te lezen, hoewel niet alle verhaaltjes me aanspraken, was het grootste deel erg leuk om te lezen. Maar een rode lijn is niet te vinden. Als iemand te vraagt: Wat heb je nu gelezen? Dan zal ik antwoorden: Ik heb geen idee, maar het was wel leuk. Toch is het gelukt, de recensie staat online en het boek kreeg 4 sterren.

 • Essays
 • Verwijzingen naar boeken
 • Doodgewone kat

(90) Ik wil met je mee – Jill Mansell

De nieuwste Jill! We mochten deze lezen voor een groepsread op de Feelgood spot. In twee dagen was het uit. Een echte Mansell met veel leuke personages, een hoop verwikkelingen en misverstanden en een happy end. Met veel plezier gelezen. 3,5 sterren

 • Autorally
 • Diversiteit
 • Dorpje vs grote stad

(91) 26 woorden voor schoonheid – Nafiss Nia

Het leek best een goed idee om weer eens een poëziebundel op te pakken. De cover en de titel haalden me over, maar ik realiseerde me niet hoe moeilijk het is om een Hebban recensie te schrijven voor poëzie. Maar het is gelukt. De bundel kreeg van mij 4 sterren.

 • Poëzie
 • schoonheid
 • diverse ondewerpen

(92) Hitte – Lis Lucassen

Een New Adult uit een serie van drie die onlangs in een nieuw jasje zijn gestoken. De hoogste tijd om deze nu eindelijk te gaan lezen, en wat een mooi verhaal over twee jonge mensen die elkaar vinden, maar die beiden een rugzakje dragen. Wat zijn hun geheimen en weten ze er mee om te gaan en weer een toekomst te hebben? Mooie opgebouwde roman, met wisselend perspectief vanuit Lynn en Daan. Met plezier gelezen. 4 sterren

 • vakantie
 • verleden
 • basketbal

(93) Onder de Paramariboom – Johan Fretz

Een luisterboek uit de lijst met genomineerde boeken. Sanne had deze geluisterd en was aangenaam verrast. Omdat de lijst nog actief was heb ik het boek in een paar dagen uitgeluisterd (al mijn strijkwerk is weggewerkt!). Ik wilde het graag uitluisteren voor die leeslijst weer verdwenen is. Het is voorgelezen door de schrijver zelf die zijn familie geweldig laat klinken met onvervalst Surinaams accent en net zo makkelijk het Hagenees van zijn vader gebruikt. En het is nog een leuk verhaal ook. Een erg fijn luisterboek. 4 sterren.

 • Suriname
 • Navelstreng
 • Familie
68e4dda3538a4eb20c1445f1e58540cc.jpg

De wakkere bloglezer zal het misschien zijn opgevallen dat ik maar twee luisterboeken heb genoemd voor de luisterjury. Dat klopt, want de derde was Daphne Deckers boek Dubbel zes. Dat boek heb ik zowel geluisterd als gelezen, omdat ik tegelijkertijd een exemplaar won bij een Bol actie. Die staat dan ook al beschreven in een vorige blog. Ook geen top 3 luisterboek, maar ik vond het wel prettig luisteren, omdat de schrijfster het zelf voorlas en zo precies de juiste toon wist over te brengen bij haar eigen bedachte grapjes.

En zo sluit ik week 17 en 18 af met toch weer een hele lijst gelezen boeken. Komende week zullen wel veel van de reeds half gelezen en geluisterde boeken uit raken en dan mag en kan ik weer nieuwe kiezen. Want ook dat vind ik heerlijk, een nieuw boek openslaan en me laten verrassen door een nieuw verhaal.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Post