Er was eens… Wat ik las Marieke’s leesweken 2019, week 15 en 16

Marieke’s leesweken 2019, week 15 en 16

Het is alweer de tweede dag van het stralende zonnige paasweekend. Het is heerlijk om zo buiten in de tuin te kunnen zitten met een stapel boeken. Wel onder een zonnedoek, want anders ben ik binnen de kortste keren zo rood als een kreeftje.

April is de maand van Lees eens wat anders en daar heb ik me dan ook aardig aan gehouden en heb dus een zeer gevarieerd lijstje met boeken.

020c644505ae13e5b8388d8550cd3958.jpg

Wat las en luister ik uit deze weken?

(73) De perfecte moeder – Esther Boek

Een uitstapje naar thrillzone, omdat daar De perfecte moeder in een leesclub werd aangeboden. Na het lezen van Geen kind meer, was ik daar erg nieuwsgierig naar en was ook blij verrast toen ik daar mee mocht lezen met een ebook. Het verhaal heeft een bijzondere opbouw. 90 korte hoofdstukken die constant verspringen in tijd en tussen twee personages. Eerst lijkt er geen touw aan vast te knopen, maar toen ik de titels en data op ging schrijven kwam er een logische lijn in. Esther Boek besteed aandacht aan kinderen die thuis problemen hebben. Verwaarlozing en mishandeling door ouders die zelf problemen hebben, mede ontstaan door hun eigen jeugd en/of door drankmisbruik. Het is een heftig verhaal, maar door de constante afwisseling en de gedoseerde wijze waarop de informatie wordt gegeven is het een meeslepend verhaal. Geen thriller, maar wel met een verrassend einde. Bijzonder boek 4 sterren.
Elk kind zou een Juf van Dijk moeten hebben.

 • Drankmisbruik
 • Mishandeling
 • Verlatingsangst

(74) Doodzonde – Tieme Woldman

In het kader van lees een wat anders, ging ik voor een Coördineer eens wat anders boek Een leesclub met een thriller deed ik nog niet eerder. En hoewel mijn leesplanning nogal aan de volle kant was, liet ik deze kans niet schieten. De grootste uitdaging zat ‘m in het het ontvangen van het boek, want Sandd heeft niet zoveel haast mijn boeken te brengen. Ik verdenk hem er sterk van deze eerste zelf te lezen. Maar ik had niet te klagen, want een ander boek dat al twee weken onderweg was werd bezorgd en deze kwam tegelijk mee.

Doorzonde is een detective die zich afspeelt in Drenthe. Het gaat lekker vlot en de dader was toch nog onverwacht en ook het pakken van de dader gaat hier iets anders dan dat je verwacht. Met plezier gelezen. 3.5 sterren

 • Klootschieten
 • Camping
 • Liefde voor motoren

(75) Vier de liefde – Lars van der Werf

Het andere boekje waar ik zolang op moest wachten, was deze met lieve versjes over de liefde voor een Hebban recensie. En daar word je blij van want alleen de cover al met de hartjes en ballonnetjes is echt heel vrolijk en dan zijn de versjes ook nog eens erg leuk.
4 sterren

 • Poëzie
 • Typemachine
 • Liefde

(76) Dubbel zes – Daphne Deckers

Soms val je weer eens met de neus in de boter. Deze keer won ik een boek bij Bol. Ik kreeg op mijn app bericht dat er een pakje onderweg was en had geen idee wat dat zou kunnen zijn, want ik had niets besteld (toch?). Had ik mijn gmail maar eerder geopend, want daarin zat de mail dat ik een boek had gewonnen, nu zat ik de hele dag in de stress voor die postbode. (Leuke stress).
Leuke verrassing dus. Het boek gaat snel, erg snel, er gebeurt zoveel dat ik er zelfs moe van werd. Halverwege was ik er even helemaal klaar mee en heb het aan de kant gelegd. Maar het ‘moest’ uit, en toen ik het oppakte bleek ik het precies op het kantelpunt van het boek weggelegd te hebben. Nog steeds gebeurt er veel te veel in een enorm tempo, maar de tweede verhaallijn was wel verfrissend. Nog genoeg tenenkrommende momentjes, maar ook wel veel leuke momenten. Uiteindelijk wel met plezier uitgelezen.
3,5 sterren

 • Dierenarts
 • Mond op hond
 • Hollywoodster

(77) De schaduw van mijn moeder – Nikola Scott

Een ebook van Bookchoice waar ik erg naar uit keek. Grotendeels gelezen op de ereader voor het slapen gaan, waardoor het lang duurde voor het uit was.

Het begin is erg wennen, zeker de verhaallijn in het heden waar een familie een bijeenkomst heeft op de sterfdag van moeder. Dan komt er onverwacht een vrouw die meldt hun zus te zijn. Vanaf dat moment is het een speurtocht naar de geheimen van moeder uit het verleden. Tussendoor zijn dagboek verslagen opgenomen van Lizzy (moeder) en die lichten zo kleine tipjes van de sluier op.
De meeste moeite had ik met de zussen. Venetia is een enorm uitvergroot verwend nest. Addy is de onzekere en talentvolle zus die in een bakkerij werkt en Georgia is de ondernemende verloren zus die ineens op de stoep staat. In eerste instantie dacht ik dat ze rond de 20 waren, ze gedragen zich kinderachtige en reageren zo raar op elkaar. Dan blijkt dat ze al begin 40 zijn en dat klopt gewoon niet.
Maar eenmaal daaroverheen gezet is het best een mooi verhaal en zit de opbouw ook redelijk goed in elkaar. Maar verder dan 3 sterren kom ik niet. Het boek is wel beter dan de tweede roman van Scott die ik voor een Hebban recensie mocht lezen.

 • Taartjes en gebak
 • Illegale adoptie
 • Zoektocht

(78) De Mitford moorden – Jessica Fellowes

Een nieuwe cosy crime dat zich afspeelt in 1920. De oorlogsjaren zijn net achter de rug, maar de gevolgen zijn nog dagelijks voelbaar. De oorlogs verpleegster Florence wordt in de trein vermoord. In diezelfde trein zit Louisa, meegenomen door haar oom die haar wil gebruiken om zijn schulden te vereffenen. Ze smeert ‘m en wordt opgevangen door spoorwegagent Guy. Louisa krijgt een baantje als kindermeisje bij de familie Mitford. Met de oudste dochter Nancy en met Guy gaat ze op onderzoek uit naar de dader van de moord. 

Het is een lekker verhaal en je wordt als in een vrij hoog tempo door het verhaal geleid. Van het rustige tempo van 1920 is dus geen sprake, maar de sfeer is er wel. Het is gebaseerd op ware gebeurtenissen, waarbij de dader nooit is gepakt, Fellowes heeft daar een heel eigen draai aan gegeven en nu is er wel een dader. Helaas wist ik alweer heel snel wie de werkelijke dader was, hoewel de schrijfster er alles aan doet omdat te voorkomen.
Met plezier gelezen, 3,5 sterren

 • Moord
 • Liefde
 • Landhuis

(79) Grijsgedraaid – Ann Peuteman

Een non-fictie boek voor een Hebban recensie met als ondertitel Waarom we bang moeten zijn om oud te worden. Het is een Vlaams boek en dus gericht op de bejaardenzorg in België. Het is een boek met interviews met een vijftal bejaarden en aansluitend info omtrent geldzaken, wonen en isolatie, reizen, seksualiteit en eten en drinken. Helaas zijn de teksten vrij zakelijk, maar het geeft wel aan dat we nu actie moeten ondernemen voor de toekomst van de ouderen, waar we zelf als nieuwe generatie ouderen ook onderdeel van zullen zijn.
2,5 sterren

 • Onder bewind gesteld
 • Privacy
 • Isolatie

(80) Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen meneer? De weg naar Voorgoed – Harrie Geelen

Een boek uit de bieb met de eerste 99 hoofdstukken van een geweldige sprookjesachtige en fantasievolle trilogie. Het verhaal van Hamelen is gebaseerd op een Duits sprookje en in de jaren 70 verwerkt tot een tv serie en in 2003 tot een musical. Maar de fantasie was nog niet op bij Harrie Geelen, de geestelijk vader van de Hamelen tv serie en zo ontstond een trilogie. Aangezien de dikke pil deel 2/3 hier ligt voor een recensie en het begint met hoofdstuk 100, was het handig om toch ook de eerste 99 hoofdstukken te lezen. En daar heb ik geen spijt van gehad. Vol taalgrapjes ben ik beland in een hele nieuwe wereld waar hele gewone uitdrukkingen ineens letterlijk worden genomen en langzaamaan worden alle vreemde dingen gewoon. Klinkklare onzin zinnen las ik op het einde en begreep ze volkomen en vond alles doodnormaal.
4 sterren

 • Vliegend tapijt
 • Rattenvanger
 • Prinsen en prinsessen en nog veel meer

(81) Pemberley – PD James

Een boek uit eigen kast, waarin PD James (auteur van Dalgliesh serie) zich waagde aan een vervolg op Jane Austens Trots en Vooroordeel. Het verhaal van Austen gaat verder. Darcy en Elizabeth hebben kinderen, zus Jane woont vlakbij met Bingley en hebben ook kinderen. Maar dan komt Lydia onaangekondigd langs, schreeuwend, want haar geliefde Wickam is vermoord. Wat volgt is een detective verhaal om de ware dader te achterhalen. Verweven zijn de sociale zorgen van de rijke familie, want zoiets zorgt voor een smet op de goede naam.
Het boek is redelijk slaapverwekkend, deels door de vele herhalingen uit Trots en vooroordeel omdat bepaalde zaken moeten worden uitgelegd, anderzijds door de saaie bedoening rondom de rechtszaak en de langdurige uitleg van hoe het is gegaan. De helft had ik al geraden, maar toch zat het net even ander in elkaar. Voor de moeite 3 sterren (2.5).

 • Darcy en Elizabeth
 • Moord of doodslag
 • Jane Austen sfeer
020c644505ae13e5b8388d8550cd3958.jpg

En dat was het nog niet eens helemaal, want ik luisterde ook nog twee boeken voor de jury van het Luisterboek van het jaar, maar die komen in een later overzicht aan bod. Ik heb me in ieder geval uitstekend vermaakt met de diversiteit van de boeken en heb rondom me op de bank nog een aantal mooie boeken liggen met halverwege boekleggers. Want ook daar wissel ik lekker in af. Over twee weken kom ik weer met een nieuwe update.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Post