Er was eens… Wat ik las Marieke’s leesweken 2019, week 13 en 14

Marieke’s leesweken 2019, week 13 en 14

Het is dinsdag, buiten is het zonnig en ik ben weer veel te vroeg wakker. En als ik wakker ben, dan is mijn kat het ook en dan kan ik verder slapen wel vergeten. Niet dat dat ooit lukt, ik ben geen uitslaper. Ik mik wat kattenvoer in zijn bakje en zet een lekker potje thee. Eigenlijk zijn die uurtjes in de ochtend heerlijk, want ik kan ongestoord werken op de computer. Ik neem het ervan en begin vast met een nieuwe blog die terwijl ik dit type, pas over twee weken online gaat. De kat zit naast me te knorren, ik tel mijn zegeningen. Het wordt vast een mooie dag.

(Twee weken later) Nu is het maandag, de twee leesweken zijn alweer om. Het is soms raar hoe het gaat. Mijn leesplanning van maart was behoorlijk vol, maar ik kreeg alles weg. Voor april stond er niet zoveel op het program, maar toen kwam er een Libris leesclub en een YALfest leesclub en een recensieboek en een serie luisterboeken en en en…. Met als gevolg dat er weer genoeg is te lezen in april. En niet alleen de feelgoodromans, maar vooral heel veel anders. Het is niet voor niets de – Lees een wat anders – maand april!

68e4dda3538a4eb20c1445f1e58540cc.jpg

Wat las en luisterde ik uit deze twee weken

(64) Monnikskap – Susan Albert

Een eerste deel uit een detective serie. Hoofdpersonage China Baley is 44 en na een carrière als topadvocate leeft ze nu teruggetrokken in het dorpje Pecan Springs en heeft ze een kruidenwinkeltje. Maar als er een moord wordt gepleegd in haar stadje kan ze het toch niet laten om op onderzoek uit te gaan en de dader te ontmaskeren.

Een niet zo heel bekende cosy crime serie, met ontzettend veel personages. Erg leuk geschreven. Het verhaal is geschreven in 1993, dit boekje komt uit 1999. Ik heb er drie meegenomen van De boekenzolder in Leiden (gratis!) en ben er blij mee. Er zijn zes naar het Nederlands vertaald, in het Engels zijn er 24 delen.
4 sterren

 • Kruiden
 • Moord
 • Heksen

(65) De wereld rond met Boris Dittrich  – Boris Dittrich

Het boekje had wat moeite om mijn brievenbus te vinden, kennelijk leest mijn bezorger deze eerst en brengt het dan na twee weken alsnog na. Maar het was niet zo dik. Ik las het voor een Hebban recensie en vond het eigenlijk heel jammer dat het maar zo dun was. 64 pagina’s en 14 columns die eerder zijn gepubliceerd in het VetrekNL magazine. Boris Dittrich reist voor de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch waar hij voor werkt, de hele wereld over. De 14 verhalen zijn gekoppeld aan 14 landen en 14 gebeurtenissen. Soms grappig en soms stemmen ze tot nadenken. Met plezier gelezen.
4 sterren

 • Reizen
 • Columns
 • Mensenrechten

(66) Geen kind meer – Esther Boek

Ken je dat, je neemt een boek mee uit de bieb omdat je daar de laatste tijd regelmatig iets van hebt gezien op social media. En dan begin je met lezen en dan kan je niet meer stoppen. Dit is zo’n boek. Ik stelde er zelfs het koken voor uit, tot de familie begon te klagen en ik het lezen toch echt even moest onderbreken. Maar daarna was het dan ook snel uit. Wat een heftig verhaal. Het is gebaseerd op de eigen ervaringen van de schrijfster, waarbij een van haar zoons werd beschuldigd en veroordeeld voor verkrachting. Na twee jaar blijkt het onterecht. Dit boek geeft inzicht in de impact die het heeft op het hele gezien, maar laat ook de ‘slachtoffers’ aan het woord en de tunnelvisie die (kan) ontstaan bij de politie. Hoe hard moet je knokken voor je kind en je rechten. Hartverscheurend en ongelofelijk.
4 sterren

 • veroordeling
 • onrecht
 • vechten voor je gezin

(67) Het vloekhout – Johan de Boose

Wat was het weer een feestje bij Hebban. De zes boeken van de Libris Shortlist werden ook zes leesclubs. Ik vind het heerlijk om op die manier kennis te maken met nieuwe boeken of nieuwe schrijvers. Maar de keuze was nog niet zo makkelijk, want deze keer spraken de boeken me niet zo aan. Met een uitzondering: Het vloekhout. Een stuk hout dat zijn visie op de geschiedenis geeft en dan op een ironische manier. Het boek is niet zo dik en las ook vlot. Opnieuw werd ik geconfronteerd met moord en doodslag uit de geschiedenis, maar door de wijze waarop het werd verteld was het toch weer anders. De schrijver schopt via het stuk hout enorm tegen het geloof, iets wat niet iedere lezer zal kunnen waarderen. Met de laatste twee hoofdstukken had ik wat meer moeite. Het teruglezen van de proloog bracht ook geen licht in de duisternis, ik hoop dat de leesclubdiscussie me verder gaat helpen.

 • Hout
 • Communicerende voorwerpen
 • Geschiedenis

(68) Stuur me een berichtje – Jill Mansell

Een luisterboek van Bookchoice en weer een echte Mansell met veel personages en verwikkelingen en een happy end. Voorgelezen door Peggy Freijens en dat was prettig om naar te luisteren. De mail waarin het begin alles mee fout gaat is alleen de inleiding van de rest van het verhaal, de titel is dus enigszins misleidend. Mooi is het thema van laatste wensen.
3 sterren

 • Fotografie
 • Café
 • Laatste wensen

(69) Een zomer vol geheimen – Nikola Scott

Een boek voor een Hebban recensie met twee verhaallijnen in heden en verleden. De schrijfster heeft gekozen om diverse soorten liefde uit te werken in dit boek, oa een huwelijk waarin de vrouw steeds meer haar vrijheid kwijtraakt met een overheersende man. Ik had nogal wat moeite met het boek en het voldeed niet geheel aan mijn verwachtingen. 2 sterren

 • Piloot
 • Prentenboek Foxy
 • Fotografie

(70) Gewist – Teri Terry

Een YALfest leesclubboek dat gelijk mijn aandacht trok. Over een meisje van wie haar hele geheugen is gewist, ze kreeg “Een tweede kans”. Maar langzaamaan komen er barstjes in het geheugen en steken nachtmerries de kop op. Wat is er vroeger gebeurd. Dat komen we nog niet helemaal te weten, want nadat ik het boek in sneltreinvaart had uitgelezen, bleek het een eerste deel van drie te zijn. Nu dus nog een paar maanden wachten om te weten hoe het verder gaat. Want dat wil ik zeker weten.
4 sterren

 • Geheugen
 • Controle
 • Vriendschap

(71) Vogelkinderen – Mark Boode

Ik kreeg de vraag of ik Vogelkinderen wilde lezen en recenseren. En in het kader van lees eens wat anders pakte ik het op. Het is een jeugdboek, maar wel voor wat oudere kinderen. Een dystopisch verhaal over de aarde die weer is hersteld nadat de mensen het bijna hadden laten vergaan en de Vogelkinderen die het nu voor het zeggen hebben. Iedereen is gelijk, behalve op het gebied van bestuur. Maar de tijden veranderen, en er komt een opstand.

Een mooi boek vol boodschappen en zelfs filosofische vraagstukken over veilig leven met elkaar, het maken van keuzes en het eenzijn met de natuur. Het is leuk, avontuurlijk, spannend en leerzaam. Met plezier gelezen.
4 sterren

 • Vleugels
 • Onmogelijke liefde
 • Opstand

(72) Een vrouw in Havanna – Susan Lopez Rubio

Eindelijk weer een boek uit eigen kast gelezen. Ik was er in maart in begonnen en las het in delen. Ik vond het mooi, maar het was af en toe ook heel intens. Een jonge vrouw wordt gedwongen om te trouwen met een man die ook bij de maffia is en veel macht heeft. Maar haar werkelijke liefde is een jonge gemigreerde man die werkt bij een groot warenhuis in Havana.

Het gaat er soms hard aan toe in dit boek, maar de liefde overwint uiteindelijk. Het is een levensverhaal van Patricio die zijn hart verpand aan de mooie onbereikbare Gloria.
4 sterren

 • Havana
 • Maffia
 • Alles voor de liefde
68e4dda3538a4eb20c1445f1e58540cc.jpg

En daarmee sluit ik weer twee leesweken af. Ik luisterde nog een boek voor de luisterboekjury, maar daarover mag ik nog niets zeggen of schrijven dus dat komt later.

Volgende leesoverzicht is er weer over twee weken.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Post