Er was eens… Wat ik las Marieke’s leesweken 2019, week 11 en 12

Marieke’s leesweken 2019, week 11 en 12

Nog niet eerder zat ik te stuntelen met een intro. Er gebeurde genoeg, zo ontving ik de meiden van de Feelgood Club bij mij thuis en ging ik met vier van hen op boekenuitje naar Leiden. Het lezen gaat lekker, ik heb al buiten kunnen zitten met een boek en een kop thee. Maar om daar nu een intro mee vol te zetten? Ik sla het gewoon over en begin gewoon met mijn boekenlijstje.

68e4dda3538a4eb20c1445f1e58540cc.jpg

Wat las en luisterde ik uit deze twee weken:

(54) Julia & Julia – Gaby Rasters

Dat dit boekje in de brievenbus zat was een aangename verrassing. Ik had het al regelmatig voorbij zien komen en nu kwam het binnen voor een Hebban recensie. Het had geen haast, maar toen ik even snel een klein stukje alvast wilde lezen was ik voor ik er erg in had al halverwege. Toen toch maar iets rustiger gelezen, wat niet wegnam dat het een dag later uit was. Dat zegt al een heleboel, maar het was ook niet zo heel erg dik. Het is een spannende roman, maar het is toch wel meer thriller dan dat. Sommige scenes zijn vrij heftig en niet iedereen leeft nog aan het einde van het boek. Maar het heeft me verrast, het is goed geschreven, het wist met nog te raken op het einde dus ik ben een blije lezer.
4 sterren

  • Doofheid
  • Perfectie
  • Tweelingen

(55) Vermist – Loes Leeman

Tijdens de Hebban Nacht van de thriller in boekhandel Scheltema was er een lezing over het boek Vermist, waarbij Loes Leeman het een en ander vertelde over haar boek (helaas slecht te verstaan) en ook Jaap Jongbloed zijn bijdrage leverde. Het boek Vermist mocht ik vervolgens lezen voor een Hebban recensie. Twintig vermissingsverhalen, zeer divers welke op Loes Leeman grote indruk hebben achtergelaten en daarom nu zijn gebundeld in een boek. Het is maar een topje van de ijsberg, maar het geeft goed weer hoe groot de impact is voor achterblijvers. In documentaire stijl worden de vermissingen beschreven, wat eraan vooraf ging en wat er allemaal aan onderzoek is gedaan. Sommige zaken liepen goed af, andere helaas slecht.
4 sterren

  • vermissingen
  • korte verhalen
  • indrukwekkend

(56) De klank van de stad. Een cultuurgeschiedenis van Venetië – Eric Min en Gerrit Valkenaers

Met de verhuizing van Hebban mocht ik een extra recensie exemplaar aanvragen. Het werd De klank van de stad. Het leek me geweldig om in deze stad rondgeleid te worden en te leren over de gebouwen en de kunst. Het werd een worsteling, een tough cookie. Het boek is prachtig uitgevoerd, dik papier, gebonden, mooi lettertype en vier delen met pagina’s in kleur vol foto’s ed. Maar helaas was de tekst enorm breedsprakig. Lange zinnen die het geheel bijna onleesbaar maakte. Daarbij was het een overdosis aan namen en jaartallen en schoot het zijn doel voorbij. Ik heb er nog wel iets van opgestoken, maar het boek maakte voor mij de verwachtingen niet waar.
2.5 sterren. Afgerond naar 3 vanwege de mooie uitvoering.

  • Venetië
  • Geschiedenis
  • Vivaldi en Proust en vele anderen

(57) Drie dingen over Elsie –  Joanna Cannon

Nadat ik de leesclub had gedaan met het debuut van Joanna Cannon (Het probleem met bokken en schapen) wilde ik ook heel graag haar nieuwe boek lezen. Bofferd die ik was, ik won via Instagram twee exemplaren voor een buddy read (die komt op de Feelgood spot). En ook dit is weer een heerlijk boek om te lezen. Verrassend is het als niet Elsie, maar Florence de hoofdrol speelt. Ze is 84 en woont in een bejaardenflat, maar staat op de lijst om overgeplaatst te worden (wat ze niet wil). Dan komt er ook nog een nieuwe bewoner die ze herkent, maar hij heeft een andere naam en hij is eigenlijk dood. Het is een speurtocht naar herinneringen en een oud geheim komt na al die jaren uit.
Het is zo mooi verteld en Florence sluit je in je hart. Het einde slaat in als een bom en zet het hele boek in een ander licht. Ik kon niet anders dan het boek 5 sterren geven. Daar waar ik vorig jaar heel zuinig was, heb ik dit jaar al diverse hele mooie boeken gelezen.
5 sterren

  • Dementie
  • Geheim
  • Elsie

(58) Anders kind – Monique Kroezen

Een boek dat ik vorig jaar al graag wilde lezen als boekenbloggerklus en die ik nu in huis kreeg. Een verhaal van een moeder waarvan haar tweede kindje geboren wordt met een hazenlipje. Haar man ziet het niet meer zitten en vertrekt naar Thailand. Helemaal alleen staat ze er niet voor, want ze heeft hulp van familie en vrienden. Dat heeft ze ook hard nodig, want Jesse blijkt meervoudig gehandicapt te zijn. Een mooi en eerlijk verhaal gebaseerd op eigen ervaringen van de schrijfster.
4 sterren

  • Syndroom van Cornelia de Lange
  • Nieuwe liefde
  • Familie

(59) Een affaire in Cornwall – Liz Fenwick

De cover doet een mooi verhaal beloven en Liz Fenwick is ook wel een bekende naam in feelgood boeken. Ik koos het omdat het ook over boeken gaat. Het is wel een verhaal vol cliché’s. Hoofdrolspeelster Jude smeert ‘m terwijl haar bruidegom bij het altaar staat te wachten. Jude heeft altijd gedaan wat van haar werd verwacht, maar nu is het klaar. Ze vertrekt naar Cornwall waar Petroc hulp nodig heeft bij zijn onderzoek en zijn manuscript. Er zijn verdwenen juwelen, er is een zoon die niets meer met het landgoed te maken wil hebben en ook niet met zijn vader en de boel wil verkopen en er is het doorzettingsvermogen van Jude. Een happy end after all. Het boek begon sterk, maar was erg voorspelbaar, maar het leverde wel een paar fijne leesuurtjes op.
3 sterren

  • Verdwenen saffier
  • Schilderijen
  • Bibliotheek

(60) Zolang ik jou heb – Susan Crandall

Een leesclubcoördinatie en Hebban recensieboek ineen. Twee vliegen in een klap. En wat een mooi boek. Het speelt in Mississippi 1963, de segregatie is nog een feit. Het negenjarige meisje Starla ligt constant in de clinch met haar omi en loop weg van huis. Nogal ondoordacht, maar ze heeft geluk en wordt opgepikt door de zwarte Eula. Het is het begin van een roadtrip en een zoektocht naar de liefde en geborgenheid van familie. Maar het laat ook het zware leven zien van de zwarte bevolking in het zuiden van Amerika. De ongelijkheid is schrijnend. De combinatie van het blanke meisje en de zwarte vrouw is geweldig. Ik heb ervan genoten.
4 sterren

  • Segregatie
  • Familie
  • Onrechtvaardigheid

(61) De schelpenzoekers – Rosamunde Pilcher

Een boek van 1 euro uit de kringloop en het was die ene euro meer dan waard. Een tijdloos boek oorspronkelijk geschreven in 1988, 480 pagina’s lang over Penelope en haar vrienden en gezin. Een boek dat ongemerkt twee tijdlijnen heeft, waarbij het verhaal in het verleden de jonge Penelope beschrijft. Het is mooi en boeiend, echt Engels en vol verwikkelingen. Het schilderij De schelpenzoekers is de rode lijn, maar het draait allemaal om Penelope. Wat een geweldige vrouw. Opnieuw een boek waarvan ik heb genoten. Deze week ook terug te vinden in een blog op de spot van de Feelgood Club.
4 sterren

  • Verloren liefde
  • Kunst
  • Tuinieren

(62) Ik wil niet voor je vallen – Chrstina Lauren

Een luisterboek van Bookchoice voorgelezen door Relinde vd Graaf. Het vorige boek dat ik las van dit duo beviel me matig, maar ik gaf ze een tweede kans. Opnieuw een originele setting: de personages zijn agent voor filmsterren. Het is leuk en grappig en is een echte new adult, hoewel ik er af en toe wat moe van werd om hun gedachten te horen want ze wilden vooral elkaar heel erg graag. Maar het zat goed in elkaar en was zeer geschikt als luisterboek.
3,5 sterren

  • humor
  • LA
  • fraude

(63) De gesloten piano – Monique van Roosmalen

Een boek dat me direct aansprak toen ik de korte samenvatting las en dat me vervolgens ook nog wist te verrassen. Het is het verhaal van Leonie die oud is, veel pijn heeft en niet meer wil. Ze wil euthanasie en de datum is geprikt. Thuis wordt ze verzorgd door haar dochter en kleindochter en heeft zo alle tijd om terug te kijken op haar leven. Bijzonder is dat alles wordt verteld zich afspeelt in de maand december van een bepaald jaar. Leonie kwam uit een sterk gelovig gezin en had een enorm talent voor klassieke zang. Haar ervaringen, ook de slechtere die ze in de liefde meemaakte, geeft ze nu door aan haar kleindochter, zodat die niet dezelfde fouten zal maken. Mooi verhaal om te lezen.
sterren

  • Muziek
  • Geloof
  • Euthanasie
68e4dda3538a4eb20c1445f1e58540cc.jpg

En zonder een goed intro, is het afsluiten net zo waardeloos. Dus met deze slechte afsluiter zeg ik: tot over twee weken, hopelijk met wat meer inspiratie.

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Post