Er was eens… Wat ik las Marieke’s leesweken 2020 week 17 en 18

Marieke’s leesweken 2020 week 17 en 18

Mijn overzicht van week 15 en 16 had ik nog maar net online gezet of ik begon alweer met deze nieuwe blog voor over twee weken, die jullie nu dus lezen als het twee weken verder is. Ik kan alleen maar anticiperen over hoe het gaat met “Het nieuwe normaal”. 

Mijn “nieuwe normaal” is niet veel anders. Deze weken was ik veel thuis, deed strategisch boodschappen (en weet dat zondagochtend 8 uur een hele rustige supermarkt oplevert (-_-) ). ik wist wel dat altijd vroeg wakker zijn ooit nog eens voordeel zou opleveren. 

In ieder geval kreeg ik te horen dat ik mee mocht lezen met de debuutprijsjury. Dat betekent wel vier boeken lezen waarover ik pas later iets mag zeggen. Superleuk, ik heb er veel zin in. Ook kreeg ik mail dat ik meelees in een leesclub van Thrillzone met De Moedercode. Echt iets voor lees eens wat anders in april!, om vervolgens een mail te ontvangen dat het uitgeven van het boek is vertraagd. De leesclub start nu in mei. Ik ben erg benieuwd naar dat boek.

Ik lees weer veel uit de kast en heb me voorgenomen (nadat ik drie keer op zoek moest naar een boek en het met moeite vond en een keer niet vond), om de stapels boeken die in huis liggen eens door te nemen en wat structuur in aan te brengen. (grote klus). Ik ben benieuwd wat ik ga vinden.

423bb19f9df6a25c71d2d6042d07c3e5.jpg

Wat las ik en luisterde deze twee weken uit?

Boek debuutjury #1

Op maandag kwam een mail dat ik mocht meelezen met de debuutjury en op dinsdag ontving ik de vier ebooks. Welke het zijn mag ik nog niet zeggen, maar de eerste was een dunne en is al uit.

78. De geluksarmband van Arthur Pepper – Phaedra Patrick

Een boek dat al langer op mijn reader stond. Een die ik kocht tijdens een aanbieding omdat het verhaal me zo mooi leek, om het vervolgens op de ereader te zetten en te vergeten. Nu werd het mijn boek ‘voor het slapen gaan’ en dat bleek een perfecte keus. Ik viel er niet van in slaap, maar was na twee hoofdstukken wel zo tevreden dat ik daarna makkelijk in slaap viel.

Arthur Pepper is weduwnaar, zijn twee volwassen kinderen ziet hij veel te weinig en hij leeft volgens een strakke routine. Zijn buurvouw Bernadette staat regelmatig met eten voor zijn deur, maar hij verstopt zich liever dan open te doen. Bij het opruimen van de spullen van zijn vrouw ontdekt hij een gouden bedelarmband. Hij herkent het ding niet, maar hij besluit wel om de herkomst te gaan achterhalen en dat leidt hem naar verschillende plaatsen waarbij hij veel over het verleden van zijn vrouw te weten komt. Hij ontmoet veel mensen en gedurende zijn zoektoch begint hij weer te leven.
Het is echt een prachtige roman, zo mooi om de ontwikkeling te zien die Arthur doormaakt. Van verdrietig en eenzaam, naar krachtig en vol leven. Een heerlijk boek om te lezen. 4 sterren

 • 280 pgn
 • Vrouwelijke auteur
 • Roman / feelgood
 • Ebook
 • Uit eigen kast (van eigen reader) 

Boek debuutjury #2

In dit tempo ben ik snel door de boeken heen, want ook nr 2 is uit maar was ook niet zo dik.

79. De laatste profeet en de giganten – Han Peeters

Voor de leesclub Het laatste testament is dit het tweede boek van deze omnibus. Het verhaal gaat 15 jaar later verder. OrlandO is nu 18 en heeft de leiding van het OgenOOtschap overgenomen. Dan wordt hij op missie gezet naar de planeet Gliese. Terwijl hij weg is komt de aarde in gevaar en moet Emile weer aan de bak. Opnieuw verrassend en vol vaart met veel actie.

 • .. pgn
 • Mannelijke auteur
 • Thriller/SFF
 • Ebook
 • Leesclubboek

80. Ontsnapt aan de dood – Engeline Fenn

Een boek van het FB Selfpubcafé, waarin de schrijfster haar verhaal tot een non-fictie thriller heeft verwerkt. Een ongelofelijk verhaal van de jonge naieve en nieuwsgierige Monica die ongewild in de wereld van drugssmokkel rolt en daar maar met grote moeite en gevaar voor eigen leven uitkomt. Indrukwekkend. 3 sterren

 • 331 pgn
 • Vrouwelijke auteur
 • Non fictie thriller/true crime
 • Boek
 • FB Selfpubcafé

81. Zomer in de kleine bakkerij – Jenny Colgan

Ik genoot van het eerste deel en genoot ook weer van dit tweede deel. Het is een echte feelgood, met liefde en drama, jaloezie en vriendschap, ups and downs. Alles wat zo voorspoedig eindigde in het eerste deel, loopt nu in de soep. De eigenaresse van de broodwinkels overlijdt en de zus erft alles en stelt haar zoon aan als bedrijfsleider. Het eerste wat hij doet is Polly ontslaan en fabrieksspul in de winkels leggen. Polly komt in financiele moeilijkheden en Huckley vertrekt naar Amerika om geld te verdienden. Maar Polly laat zich niet uit het veld slaan en begint een foodtruck.
Het is weer een heerlijk zonnig boek met leuke personages en veel vaart in het verhaal. Op naar deel drie. Voor dit boek: 4 sterren

 • 328 pgn
 • Vrouwelijke auteur
 • Roman / Feelgood
 • Ebook
 • Uit eigen kast / van eigen reader

82. Alibi – Denise Mina

Van Bookchoice ontvang ik maandelijks acht ebooks/luisterboeken, maar vaak kom ik er helemaal niet aan toe. Dat moet veranderen en daarom koos ik nu weer een thriller als luisterboek. Fijne voorleesstem, dus dat was een goed begin. Het verhaal wordt goed opgebouwd, als luisteraar komen er al snel veel vragen, want wat is er in het verleden van Anna gebeurd? Waarom liegt ze en blijkt het spreken van de waarheid zo gevaarlijk? Naast dat deel luisteren we met Anna mee met naar een podcast over een schip dat zonk met een vader en twee kinderen aan boord en het verdwijnen van een dure ketting. Hoewel ik liever had gehad dat die podcast door een andere stem was ingesproken, was het intrigerend genoeg om te blijven luisteren. De laatste kwart van het boek heb ik gelezen, dat ging toch wat sneller en voor de ontknoping vond ik dat wel fijn. Leuke originele thriller met twist. Met plezier geluisterd. 3,5 sterren

 • 304 pgn / 11 uur luistertijd
 • Vrouwelijke auteur
 • Thriller
 • Luisterboek
 • Bookchoice

83. Het leven van Pi – Yann Martel

Toen ik voor Fabulous Feelgood een lijstje maakte met prijswinnende boeken, liep ik behoorlijk vast op de categorie Man Booker Price. Heel veel feelgood is daar niet te vinden. Maar Het leven van Pi vond ik wel in de lijst op internet, en die had ik in de boekenkast staan. Het is een vreemd maar ook mooi boek. Het begin is wennen. Veel info over Piscine (Pi), zijn schooltijd, zijn leven en de dierentuin, maar ook over zijn zoektocht naar het geloof en God. Dan in het tweede deel is de schipbreuk en zijn avonturen als schipbreukeling met een tijger in een sloep en tot slot een derde deel waar hij zijn verhaal verteld aan twee Japanners die onderzoek doen naar de scheepsramp. Het derde deel is nog het meest verrassende, want wat is waar.
Ik las heb boek in delen, soms een klein stuk, dan weer een heleboel hoofdstukken. Het verhaal is een soort fantasy en toch ook weer niet. Op internet de trailer van de film bekeken en dat was ook bijzonder, net als het boek. Ik heb niet van alles genoten, want er zitten ook mindere (heftige) stukken in, daarom 3,5 sterren

 • 318 pgn
 • Mannelijke auteur
 • Roman
 • Boek
 • Uit eigen kast (kringloopboek)
00b4ec9edfd864c180af57660923bea6.jpg

Daarmee sloot ik week 17 af, en die was wat lezen betreft zeer productief. Ik merk wel dat ik lui begin te worden door het thuiszitten. Hangend op de bank binnen, of in de tuin. Het wordt tijd voor wat actie, maar afgezien van boodschappen doen en twee keer per week hardlopen zie ik nog niet veel mogelijkheden. Ik pak maar weer een nieuw boek.

423bb19f9df6a25c71d2d6042d07c3e5.jpg

Debuutjuryboek #3

Het gaat vlot met de boeken voor de debuutjury, maar ik weet niet helemaal wat ik van deze moet denken. Ik heb nu nog een over, die heb ik speciaal voor het laatst bewaard omdat ik daar al naar uitkeek. 

84. Een dichtbij verleden – Kirstin Harmel

Een boek dat begon als een kadootje en daarna een boek werd voor een Hebban recensie. Ik las haar vorige boek Ik wist het al, wat een hedendaagse roman is. Dit boek is een historische roman dat speelt in Frankrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Over die periode heeft ze meer boeken geschreven (en twee ervan liggen nog in mijn kast). Ik vond het een mooi verhaal, maar ergerde me wel aan de personages die bewust zo waren neergezet. Daarbij was de wijze van schrijven eenvoudig en was ik in dit dikke boek (400 pgn) in no time over de helft. Ik had helaas snel in de gaten wat er met oma Edith aan de hand was, maar toch mocht dat de pret niet drukken, er gebeurt een hoop meer. Het vertelt het verhaal van een Champagnehuis in de oorlog, welke onderdeel wordt van het verzet tegen de Duitsers. Liefde en verraad zijn de rode lijn, en iemand die de gevolgen van het verraad moet dragen. Ik heb veel geleerd over Champagne. Het was geen boek met een wow factor, maar wel gewoon een hele mooie historische roman met twee tijdlijnen en drie totaal verschllende vrouwen. 3 sterren (3,5)

85. Doe en denk als een kat – Stephane Garnier

Een luisterboek van de ebieb voorgelezen door Henk Jan Smits. Hij doet zijn best, maar een soort zelfhelpboek als luisterboek is me al eerder slecht bevallen. Ik luisterde maar half en was er niet bij betrokken. Volgens mij echt een boek dat je in kleine delen moet lezen. Maar ja, toen had ik er al een uur opzitten van de 2,5 en heb het dus maar uitgeluisterd tijdens het boodschappen doen. Ik kom helaas niet verder dan 2 sterren.

 • 2,5 uur luistertijd
 • Mannelijke auteur
 • Non ficite
 • Luisterboek
 • Luisterbieb

86. The present – Charlotte Phillips

Een Engelstalig boek van Netgalley en ivm lees eens wat anders in april, het is een kerstboek!
Het leek erg leuk. Lucy is opgevoed door haar oma. Wanneer gran na een val in het ziekenhuis terecht komt, besluit Lucy het huis uit te ruimen, zodat gran bij haar kan komen wonen. Op zolder vind ze een doos met kerstboomversiering, welke is gebaseerd op het kerst lied, de 12 dagen van kerstmis. Ze besluit op zoek te gaan naar de oorsprong en ontdekt dat haar oma een -landlady- was tijdens de oorlog en daar haar grote liefde vond.
Helaas is het verhaal van de kerstversieringen maar een klein onderdeel van het boek en gaat het vooral over Lucy en haar perfecte leventje wat verstoord wordt door losbol en tuinman Jack. Wanneer het een verhaal was met twee tijdlijnen en het verhaal van gran compleet was uitgewerkt was het een stuk beter geweest. Nu was het redelijk langdradig. 3 sterren

 • 167 pgn volgens de Ipad, 400 volgens goodreads
 • Vrouwelijke auteur
 • Roman, kerst feelgood
 • Ebook
 • Netgally
 • Engels

En daarmee sloot ik de april lees eens wat anders maand af. Maar mijn leesweken 17 en 18 tellen nog wel 3 dagen van mei erbij.

87. Wat ik nooit eerder heb gezegd – Celeste Ng

In december probeerde ik nog heel hard de XXL challenge van 2019 af te ronden. Dit boek was een van de laaste boeken die nog ‘moest’. Maar helaas, halverwege weggelegd en niet uitgelezen. Nu ik weinig leesverplichtingen heb leek het me handig eens te kijken wat er nog ‘half gelezen’ ergens in een hoekje lag. Deze dus.
En best vreemd, want het is geen dik boek, de letters zijn vrij groot en het leest niet zo moeilijk. Nu moet ik wel zeggen dat ik maar met moeite door de eerste hoofdstukken kwam. Kennelijk precies gestopt toen het interessant werd. En zo bleek, want ik raakte nu snel in het verhaal en het zit ingenieus in elkaar. Een disfunctioneel gezin, waarin dochter Lydia de dromen van haar ouders moest gaan waarmaken, dromen die niet met elkaar overeenkwamen en waardoor de andere kinderen niet werden gezien. De dood van lydia zet dat ook alles op scherp en het gezin moet de scherven oprapen en een nieuwe balans vinden. Uiteindelijk achter elkaar uitgelezen na een tussenpoze van vier maanden (-_-). 4 sterren

 • 284 pgn
 • Vrouwelijke auteur
 • Roman
 • Boek
 • Uit eigen kast
 • HRC 2019: Boek dat ik getipt kreeg

88. Even goede vrienden – Jane Fallon

Een ebook van Bookchoice. Ik las al eens eerder een boek van haar over wraak en ook deze gaat weer over wraak. Amy wordt bedrogen door haar verloofde en beste vriendin en besluit wraak te nemen. Ze heeft een vriendin van vroeger die haar helpt. In de tweede helft van het boek komt ook ‘beste’vriendin Mel aan het woord en lees je het verhaal van de andere kant. Het is een heerlijk boek om te lezen, met humor en vol vaart en zelfs met een onverwachte wending. Het mag dan veel lijken op het eerste boek van Fallon, maar aangezien ik dat alweer vergeten was, heb ik deze met plezier en reuze snel uitgelezen. 3,5 sterren.

 • 432 pgn
 • Vrouwelijke auteur
 • Roman / Feelgood
 • Ebook
 • Bookchoice
c685c2251fb91f065f0f1398f532659a.jpg

Het mag duidelijk zijn, april was een veel betere leesmaand dan maart. Ik ontdekte mooie nieuwe boeken en las boeken die al langer stonden te wachten. Ik ging voor ‘Lees een wat anders’, met een Man Booker prize boek, Een boek die zoveel genres omvat dat het absoluut bijzonder is, en ook nog een Engelstalig kerstboek.

Was april voor jou ook een fijne leesmaand? En wat was jouw “lees eens wat anders” boek? Ik ben benieuwd.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Post