Er was eens… Lees anders,Wat ik las Marieke las eens wat anders in april (2019)

Marieke las eens wat anders in april (2019)

Marieke las eens wat anders in april: Poëzie en magische fantasy

Het thema van de april maand vind ik een van de leukste thema’s van het hele jaar. Lees een wat anders in april! Echt een uitdaging om dan iets op te pakken wat je normaal niet zo snel zou lezen.

68e4dda3538a4eb20c1445f1e58540cc.jpg

Voor mij het is het nog best een uitdaging om eens iets anders te lezen, want ik lees als zoveel mogelijk in verschillende genres. Doordat ik bij de Feelgood Club ben is het wel grotendeels roman, maar ik pak toch ook regelmatig iets op uit de thriller hoek, of non-fictie en ook literatuur staat vaak in mijn gelezen lijstje.

Als ik terug kijk op mijn leesmaand, dan zie ik dat ik wel meerdere blogs had kunnen maken voor lees eens wat anders. met een historische detective, een reisverslag, diverse literatuur, versjes, een bundel met columns en een aantal Young Adult boeken. Best gevarieerd toch?

Maar het zijn twee boeken die echt totaal anders waren: Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen meneer? De weg naar voorgoed van Harrie Geelen en 26 Woorden voor schoonheid van Nafiss Nia.

f1aae1ac060f1673b52efb966f87f5db.jpg

De weg naar Voorgoed

Een boek uit de bieb met de eerste 99 hoofdstukken van een geweldige sprookjesachtige en fantasievolle trilogie. Het verhaal van Hamelen is gebaseerd op een Duits sprookje en in de jaren 70 verwerkt tot een tv serie en in 2003 tot een musical. Maar de fantasie was nog niet op bij Harrie Geelen, de geestelijk vader van de Hamelen tv serie en zo ontstond de trilogie. 

In een boek vol taalgrapjes ben ik beland in een hele nieuwe wereld waar hele gewone uitdrukkingen ineens letterlijk worden genomen en langzaamaan worden alle vreemde dingen gewoon. Klinkklare onzin zinnen las ik op het einde en begreep ze volkomen en vond alles doodnormaal. Het is echt een boek waarbij je van de ene gekke situatie in de volgende rolt. Er zijn best veel personages die soms samen dingen doen, of elkaar juist kwijtraken en dan ieder een deel van een avontuur beleven wat even later weer samen komt. Het is knotsgek en toch ook weer niet.

Harrie Geelen heeft een hele toegankelijke wijze van schrijven en de hoofdstukken zijn wisselend van lengte, maar nooit te lang. Het verhaal leest dus erg makkelijk weg, maar je moet wel constant opletten omdat er zoveel gebeurt. Ik las het boek vol verbazing en verwondering en met heel veel plezier. Het was alweer even geleden dat ik iets uit het magische fantasy genre las, maar dit is goed bevallen en smaakt zeker naar meer.

8a7319a68281d2a50e01a2f4cff0d27a.jpg

26 Woorden voor schoonheid

De cover is prachtig en ook de titel is bijzonder mooi, want wie kent 26 synoniemen voor schoonheid? Nafiss Nia (1968) is een Iraans-Nederlandse dichter, filmaker, journalist, vertaler en cultureel ondernemer, zo staat te lezen op de achterkant van deze bundel. Ze is geboren in Isfahan, Iran en groeide op in een tijd van revolutie en oorlog. Ze kwam in 1992 naar Nederland. Het is duidelijk dat zij een enorm gevoel en talent heeft voor taal, want het Nederlands is haar tweede taal, maar zij gebruikt het voor haar poëzie alsof ze nooit anders heeft gekend.

En in dit boekje lag mijn grootste uitdaging deze maand. 26 woorden voor schoonheid is een bundel met poëzie, en als er iets buiten mijn comfort zone is, dan is het wel poëzie. Ik heb het vaker geprobeerd te lezen, maar over het algemeen ontgaat mij de clue en kan ik het niet goed lezen, laat staan begrijpen.

Deze bundel heb ik de tijd gegeven. Elke dag de aandacht gegeven aan een paar gedichtjes, en zoals andere keren zijn hier ook teksten aan mij voorbij gegaan, maar er waren meerdere die ik wel kon waarderen en die ik met plezier een paar keer heb gelezen. Nia weet de woorden mooi te gebruiken en stopt veel van zichzelf in de teksten die gaan over haar geboorteland en herinneringen, over familie en liefde en ook over gewone dingen. Het ene gedichtje paste me beter dan de andere, maar over het algemeen vond ik het heel erg mooi.

26 woorden voor schoonheid komt ook in de bundel terug. Dit is een frase uit het gedicht dat gaat over haarzelf, haar afkomst en haar taal:

Ik kom uit een taal waar schoonheid
zesentwintig synoniemen heeft,
waarin het bijvoeglijk naamwoord 
de ongekende koningin van de grammatica is
Je kunt alle namen in de natuur kiezen
voor je kinderen en er is niemand die
Namen als oever, loot, regen, tros,
tijd, hert, dauw, moedig en vreugde
overdreven of vreemd vindt.

Waarna je alleen maar kan denken: Ik wou dat ik haar taal kende en sprak, want als het zo rijk is dan missen wij toch wel veel in onze taal. En terwijl ik me dat bedacht hoe het moet zijn voor Nafiss Nia, die een hele nieuwe taal leerde en daar ook de wonderen en de schoonheid van ontdekte en dat gebruikte voor haar poëzie.

Het is een hele mooie bundel dat ik zeker vaker op zal pakken, want er zijn een paar gedichtjes die ik echt heel mooi vond. Deze -lees eens wat anders- uitdaging is dan ook geslaagd.

68e4dda3538a4eb20c1445f1e58540cc.jpg

April is voor mij dus een geslaagde maand wat betreft het -lees eens wat anders-. Door alle mooie boeken die ik las, was april vooral gevarieerd en ook al was niet elk boek een succes, het gevarieerde lezen was het wel en dat zal ik dan ook blijven doen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Post