Er was eens… Wat ik las Challenge 2016, week 47,48 en 49

Challenge 2016, week 47,48 en 49

December, we tellen af naar de 31e, de ”lijstjes met van alles” komen alweer in grote getale voorbij. 

De Challenge van 2016 is nog niet helemaal afgerond, maar de eerste berichten en vooruitzichten voor de Challenge van 2017 komen al voor. (O leuk, nieuwe Challenge!)

En voor mij gaat het “aantal gelezen boeken in 2016”  richting mijn nieuwe streefaantal van 200.
Net toen ik de boeken had uitgekozen om dit jaar nog te gaan lezen (in een aantal ben ik al bezig), kwam Hebban alweer met een nieuwe uitdaging: “Het vergeten boek”. Zo stond ik dus alweer voor mijn boekenkast te gluren om een ‘vergeten’ boek voorrang te geven op mijn “NTL-lijstje”.
Welk boek dat is geworden is binnenkort te lezen op mijn boeken-blog!

Wat ik de afgelopen weken weer heb weten weg te lezen:

183 Boek herlezen
De Oversteek – Justin Cronin
Een nieuwe reading Challenge op Hebban, dat kan er nog wel bij (-_-).
3 dikke boeken, 3 maanden en 3 leesclubs.
Het eerste deel van Justin Cronin had ik al eerder gelezen en was er erg van onder de indruk, dus boek opgezocht, ingeschreven en het boek opnieuw gelezen. En weer trof met de geweldige beschrijvingen, het onwerkelijke verhaal, de bijzondere personen, de spanning en de hoop.
November is voorbij, boek één is uit, leesclub loopt nog. Op naar deel 2: de Twaalf.
Justin Cronin Challenge deel 1

184 Boek uit 2016
Het vervloekte kind – JK Rowling en John Tiffany

Met veel bombarie aangekondigd, dit “Achtste deel van Harry Potter”, met winkelopeningen om middernacht en een pop-up-store in Utrecht. Gelukkig werkte het online bestellen van het e-book ook prima!
In deze Harry Potter is hij volwassen en heeft hij drie kinderen. Maar zijn zoon Albus is anders, zo is zijn beste vriend Scorpius (zoon van Malfidus!) en hij is ingedeeld op Zwadderich! Door een tijdverdrijver belandden de jongens in het verleden van Harry, en dat brengt een hoop toestanden met zich mee.
Het boek is geen gewoon boek, maar het is het script van de toneeluitvoering, met als gevolg, korte situatie omschrijvingen en veel dialogen. Dat is even wennen, maar al snel zie je ze voor je en hoor je ze in je hoofd. Het betekent ook dat het snel gaat, een beetje te snel. Grote sprongen in tijd en wisselingen van plaatsen.
Jammer, het verhaal is leuk, maar het toneelstuk had (volgens mij dan) eenvoudig herschreven kunnen worden tot een boek, dat had het leesplezier bevorderd en het verhaal meer recht gedaan.

185 Boek uit 2016/Buzz boek
Het boek over alles – Richard Plat
Er werden “Volwassen lezers gezocht”, voor een Buzz boek over alles, ook om samen met kinderen te lezen. Geen spijt van gehad. Wat een prachtig uitgevoerd boek, met leuke wetenschappelijke feitjes. Ook leuk voor mijn pubers (die er wel in keken, maar dan wel stiekem). Boek Over Alles

186 Boek uit 2016/Leesclub
Bewaring – Graham Norton
Weer een bekend persoon dat overgaat tot het schrijven van een boek, maar Graham Norton is wel een persoonlijkheid, die het interessant maakt om een boek van te willen lezen. Toen deze dan ook werd aangeboden in een leesclub heb ik me direct ingeschreven. Helaas niet bij de eerste 15, maar hopla; verrassing: wel bij de 15 extra deelnemers.
Een koningsblauw boek, mooie uitvoering, ligt lekker in de hand en leest makkelijk.
Het is een roman, met geheimen uit het verleden die jaren later plotseling aan het licht komen. Verrassende hoofdpersonen in een prettig geschreven boek. Een geslaagd debuut van Graham Norton.

187 Jeugdboek uit 2016
Door, Over het lezen van de sterren – Carolien Hermans
Gekregen van de schrijfster. Bij het uitbrengen van het boek ging er wat mis en is er bijna geen promotie. Dus voor mijn blog: een jeugdboek.

Het is boek over Door, die staat voor een keuze tussen school en vriendschap. Om de keuze te kunnen maken, gaat ze een weekendje bij opa in het bejaardenhuis logeren, waar kleurrijke bewoners haar helpen de juiste keuze te maken. Door is een jonge dame die veel nadenkt en dat ook deelt met de lezers, dmv stukken uit haar dagboek (tekst staat in handschrift gedrukt), maar ook door het plaatsen van grafiekjes en zelfs een hele spreekbeurt komt voorbij. Dat maakt het boek leuk en afwisselend. Het is geschikt voor lezers vanaf 10 jaar. Het leest vlot en is grappig.
Het boek doet mee aan de kinderjury voor 2017.

188 gevalletje: Jammer
Meester Bart – Bart Ongering

Dacht ik ‘het’ boek van meester Bart in handen te hebben en begin ik enthousiast te lezen, bleken er na het intro geen columns in te staan, maar alleen de bijzondere uitspraken van zijn leerlingen die hij in de jaren heeft opgespaard.
Dit was dus zijn eerste boek. Door de andere verwachtingen voor mij een tegenvaller.

189 Boekje in een avond uit
Het kleine meisje van meneer Linh

Al zoveel over gehoord en gelezen, een geprezen klein boek met een bijzonder verhaal over vriendschap die de taalbarrière overstijgt en over heimwee en liefde.
Stond al heel lang op mijn te lezen lijst (ook voor Challenge 2016) en toen er een blog voorbij kwam over dit boekje, toch maar direct gelezen.
En ook al had ik snel door wat er speelde met meneer Linh, was het een betoverend verhaal.
Met plezier gelezen.

190 Novelle uit 2016/Leesclub
Weihnachtsoratorium – Anke Kranendonk

Nadat ik tussen de boekenblogklussen vier leuke novelles voorbij had zien komen, schreef ik me in voor een leesclub met deze novelle.
Helle zingt in een koor, als tijdens de uitvoering van het Weihnachtsoratorium haar man de zaal voortijdig verlaat, is ze boos. Het leidt tot een crisis in hun huwelijk, hoe gaat ze dit oplossen?
Leuk klein boekje, plezierig om te lezen.

191 Boek uit 2016
54 Minuten – Marieke Nijkamp

Een jonge naamgenote uit Nederland, schreef dit boek in het Engels en werd een grote hit in Amerika. Nu er ook de Nederlandse vertaling is heb ik het gelezen.
Het gaat over een schietpartij op een high school in Amerika. Bijzonder aan de schrijfwijze is, dat er vanuit het perspectief van 4 leerlingen wordt verteld. Van minuut tot minuut wordt beschreven wat er gebeurt en vooral wat er aan vooraf ging.
Best goed, maar toch niet mijn boek.

192 Feel good
Een hart vol Hommeles – Petra Hülsman

Om ook maar weer eens wat luchtigers te lezen, was ik begonnen in dit vrolijke boekje. Een verhaal waarvan je bij voorbaat al weet hoe het af gaat lopen, maar de weg ernaar toe was toch weer net wat anders. Leuk detail is bijvoorbeeld dat het hoofdpersoon gaat werken in een verlopen tweede handsboekenwinkeltje en dat naar haar hand zet. Kijk, daar kan ik me wel wat bij voorstellen. De rest van de liefdesperikelen zijn redelijk voorspelbaar, maar voor tussendoor best lekker.

Dat waren weer veel prettige leesuurtjes.
Nog drie weken tot het einde van het jaar!

ba3a35901322b1259bc6964152a2078e.png

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Post