Er was eens… Wat ik las Challenge 2016, week 26

Challenge 2016, week 26

Had ik afgelopen week een serie boeken met en door mannen, deze week is het de week van de vrouw.

In mijn laatste blog gaf ik aan dat ik 3 boeken aan het lezen was met onderwerpen als: slavernij, vintage en Lady Di, ver uiteen liggend dacht ik, maar niets is minder waar. De boeken hebben juist een verbindend thema: Sterke vrouwen, die opkomen voor hun vrijheid en hun rechten

98. Vrije keus
De vintage winkel, Stephanie Lehmann

Alleen de titel al, zo mooi, die wilde ik lezen!
Nou viel het deel over de vintage winkel erg tegen, maar de verhalen in het boek zijn wel erg mooi. Vooral het verhaal van Olive in 1907-1908.

Het is Amanda die een vintage kleding winkel heeft. Bij het aankopen van oude kleding, treft ze een dagboek aan van Olive Westcott. De hoofstukken zijn afwisselend geschreven tussen Amanda, die een moeizame relatie heeft met een getrouwde man en ook nog slaap- en huur-problemen. Zij leest het verhaal van Olive.

Olive is een jonge vrouw, die gebukt gaat onder de heersende maatschappij van de man in het begin van de 19e eeuw, maar zich daar niet onder laat krijgen. Ze gaat haar eigen gang en weet haar doel te bereiken.

Dik boek, boeiende verhaallijnen. Irritant zijn echter de beschrijvingen van de routes die de dames afleggen in New York. Gek wordt je van al de straatnamen. Erg leuk zijn de foto’s die in het boek zijn opgenomen van Manhattan van 1900.

99. Boekenblogklus
Koninklijk complot, Linda Udo

UIt het rijtje met boekenblogboeken gekozen. Een boek met een lastige schrijfstijl (het leek wel een documentaire), met een boeiend verhaal over het leven en de dood van Prinses Diana. Eenmaal gewend aan de wijze van schrijven, genoten van het verhaal, meegeleefd met lady Di en aansluitend een boekenblog geschreven.

Prachtige sterke vouw.

100!! Titel uit 1 woord
Zeevonk, Josha Zwaan

Via boekenabonnement gekregen. Het verhaal trok me als een ‘zomerboek’, wat ik wel kan gebruiken met de buitjes van deze zomer. Nou was het niet echt een zomerboek, maar een verhaal over een schip en een van de passagiers: Freya. Zij trouwt in Nieuw Zeeland met de voor haar onbekende Herman en ze krijgen een zoontje. Freya gaat alleen terug naar Nederland, dan blijkt dat ze nog veel onbeantwoorde vragen heeft over haar jeugd in Indonesië en een moeder die er niet over wil praten.
Een verweving van feiten en fictie, met een stukje geschiedenis.

101. Titel uit 1 woord
Grace, rebecca Scherm

Grace groeit op in een klein plaatsje in Amerika, met weinig toekomstperspectief, samen met de rijke Greg, de arme Alls en de door iedereen geliefde Riley. Ze woont bijna bij Riley thuis. Het groepje valt een beetje uit elkaar als Grace gaat studeren in New York.

Eenmaal terug is geld een groot probleem. Ze besluiten Wynne House te bestelen en de kunstschatten te verkopen. Helaas gaat het fout, Riley en Alls komen in de gevangenis. Grace weet dat ze haar zullen gaan zoeken en duikt onder in Parijs, waar ze als Julie kunst restaureert. Maar ze is zich bewust van de constante dreiging, binnenkort komen de jongens vrij..

Het is een beetje warrig verhaal. Veel verspringen van Parijs nu, naar het verleden in Garland, Tennessee. Echt spannend wordt het nergens, het verhaal is niet bijster origineel, net genoeg om het interessant te houden en te willen weten waar het eindigt, wat dan toch wel weer verrassend is.

102 Historische roman
Witte vleugels, zwarte vleugels, Sue Monk Kidd

Opnieuw een boek gebaseerd op ware gebeurtenissen!

Deze keer over een dochter van een rechter in Zuid Amerika tijdens de slavernij. Sarah Grimké wil niets liever dan advocate worden, maar de vrouw mag niets. Ze probeert zich in haar lot te schikken, maar haar drang om te vechten is groter. In het Noorden van Amerika krijgt ze de kans om samen met haar zus te strijden tegen de slavernij en voor de rechten van de vrouw. Waargebeurd!

Daartegenover het verhaal van slavenmeisje Hetty, zij is fictief, maar de beschreven slavernij niet.

Een boeiend en leerzaam boek over de beginjaren van 1800 en verder. Heeft een grote indruk achtergelaten.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Post