Er was eens… Wat ik las 2022 De boeken van week 7 en 8

2022 De boeken van week 7 en 8

De weken 7 en 8 van 2022 lijken in eerste instantie in het teken te staan van mondkapjes, schoonmaakdoekjes en quarantaine in huis, als er nauwe contacten zijn geweest met positief gesteste corona personen, toch lijken we de dans te ontspringen. Saai zijn de weken niet, want Dudley, Eunice en Franklin laten van zich horen. Bij ons veroorzaken ze weinig problemen. De tuinset vliegt door de tuin (en mag naar binnen) en we krijgen flinke lekkage, maar gelukkig blijven mijn boeken droog.

4b978d6898d42d2c010603efd839a095.jpg

Nieuwe aanwinsten

4b978d6898d42d2c010603efd839a095.jpg

Week 7

De week begint op maandag met Valentijnsdag. Wij doen er niets aan, maar Fabulous Feelgood kan er niet omheen. Gelukkig had ik nog een idee voor een blog over covers met hartjes. Dochter zit op haar kamer en laat zich bedienen. Pas na de GGD test (negatief) mag ze weer door het huis banjeren.

Nederland krijgt een paar flinke stormen te verduren. Ongekend. Het zorgt voor onrustige dagen en nachten en veel schade, die bij ons gelukkig beperkt is gebleven op wat lekkage na.

Natuurlijk weer een uurtje yoga en veel lezen. Ook mijn gehaakte deken wordt weer een stukje langer.

Week 8

Op zondag zie ik een berichtje voorbij komen op FB dat de Kobo Forma in de aanbieding is bij de coole blauwe winkel. Het is een vreemde aanbieding, want de reader met cover (die ook niet bepaald goedkoop is), is goedkoper dan dezelfde reader zonder cover. Ik twijfel, maar niet lang en bestel er een. Maandag’s wordt het al geleverd. Fijn groot scherm en het ligt goed in de hand. Na het instellen van de wifi staan al mijn eerder gekochte bol boeken al op het apparaat en kan ik beginnen met lezen.

Dinsdag rijd ik weer naar mijn ouders in Friesland. Het is gezellig en goed om weer een dagje bij ze te zijn. Ik lever tassen met boeken af bij hen en bij mijn zus. Van lezen komt niet zoveel. Als ik nogmaals kijk naar de aanbieding van de reader, zie ik dat de aanbieding is aangepast. Het is nu 50 euro duurder (precies de prijs van de cover). Volgens mij heb ik een mazzeltje gehad.

Woensdag rij ik weer terug. En wat is het een mooie dag vandaag. De zon schijnt, de vogeltjes fluiten en het lente gevoel overspoelt me.

Donderdag is het mooie weer voorbij. Toch stap ik op de fiets voor een uurtje yoga. Yin Yang Yoga deze keer, net wat pittiger dan de Easy yoga, maar omdat ik op woensdag niet kon, wilde ik toch wat doen. Het beviel goed. In de avond hebben we visite en dan vertrekt dochter met hen voor een weekje wintersport.

We sluiten de week af met familiebezoek in Amsterdam en gaan als we terug zijn uit eten. Van lezen komt weinig en de uitleesdag van Hebban gaat voorbij zonder uitgelezen boek.

Wat las en luisterde ik uit deze twee weken?

312e95eb4f4a96093a855bd32241497c.jpg

43. De moord in inkt – Helen Cox

Dit is een eerste deel van een driedelige cosy crime serie. Ik zag de boeken op FB voorbij komen en het feit dat een bibliothecaresse de hoofdrol speelt sprak me aan. Leuk! Een boek over boeken. De online bieb had de eerste twee delen als luisterboek online en ik haalde het eerste gelijk op. Het wordt voorgelezen door Jorien Zeevaart en zij doet het goed. Een melodieuze stem die veel nuances in het voorlezen legt. Het verhaal is leuk, veel misleiding tot de ware dader is gevonden en dan ook nog een kleine romance. er worden veel boektitels genoemd en dat zijn leuke extraatjes. Op naar deel 2

 • Detective/ Cosy crime
 • Luisterboek
 • Luistertijd: 9:53
 • Voorgelezen door Jorien Zeevaart
 • Online bieb
 • 3 sterren

46. Al die dingen nu jij er niet meer bent – Emily Spurr

Dit boek zat in de Bookchoice selectie en ik ben het gaan luisteren. Het gaat over de tien jarige Rae die altijd al veel zelf moest doen, vanwege een labiele moeder. Als haar moeder er ineens niet meer is, probeert ze dat te verhullen door gewoon te doen wat ze altijd al deed. De buurvrouw, Letty, heeft haar eigen problemen. Maar als ze ontdekt dat Rae alleen is en haar aanspreekt is dat het begin van een bijzondere vriendschap.
In eerste instantie lijkt het wat onrealistisch, maar toch is het een verhaal dat boeit. Rae en Letty zijn echt fijne personages en de wisselwerking tussen hen is mooi om te volgen. Wat interessant is, is het verhaal van Letty, hoe zij in de situatie is gekomen waarin ze zit geeft inzicht in de gedachtengang van extreme verzamelaars.

Het is voorgelezen door Timna Hacquebord ik moet altijd even wennen aan een nieuwe voorlezer, maar ook deze keer is de keuze weer zeer passend bij het boek.

 • Roman
 • Luisterboek
 • Bookchoice
 • Luistertijd 8:39
 • Voorlezer Timna Hacquebord
 • 4 sterren

48. De Yogaclub – Emma Wolf

Een luisterboek van de ebieb. De cover is vrolijk en de titel sprak me aan nu ik zelf ook naar yoga ga. Helaas is het me nogal tegengevallen. Weinig yoga, veel gedoe rondom drie vriendinnen en hun gezinnen en de verstoring van de gang van zaken als er een nieuwe jonge vrouw in het dorp komt wonen die van zich laat horen. Op zich een aardig verhaal, maar ik ging met steeds meer storen aan de dialogen. Het was namelijk duidelijk wie wat zei, maar bijna elke zin werd afgesloten met : zei hij, zei zijn enz. Als dan eenmaal opvalt, kan je het niet Niet meer horen. Daarbij vond ik het plot ook niet sterk en de personages niet goed uitgewerkt. Helaas 2 sterren voor dit luisterboek.

 • Roman
 • Luisterboek
 • Luistertijd:6:04
 • Voorlezer Christel Schimmel
 • Ebieb
 • 2 sterren

49/51/52/56 tm 59 De weddingplanner deel 1 t/m 8 – Marijke Vos

Ik lees en luister graag naar de boeken van Marijke Vos, de verhalen zijn leuk en modern, het tempo ligt hoog en de combinatie van humor en diepgang werkt uitstekend. Het boek De weddingplanner begon als Kobo original die in acht losse delen (plus een bonusdeel) van ongeveer anderhalf uur te luisteren of te lezen zijn. Die losse delen zijn nu ook te luisteren via de ebieb en zo luisterde ik er ze kort na elkaar. Elk deel heeft een afgerond verhaal rondom de problemen van de organisatie van een bruiloft en de verhaallijnen van de weddingplanners Tessa en Maartje lopen door in de negen delen. Het is lekker luisteren, fijn voorgelezen door Sanne Bosman en zorgt voor onbezorgde uurtjes leesplezier.
Ik kreeg wel een probleem met het aantal luisterboeken. Er mogen er maximaal 10 tegelijk op de ebieb boekenplank staan. Als ze zijn uitgeluisterd blijven ze daar staan en verdwijnen pas na drie weken. In plaats van deel zeven, haalde ik deel acht op en toen was mijn plankje vol. Deel zeven heb ik toen maar gelezen, want dat kan gelukkig ook. Deel negen, het bonusdeel zal ik ook gaan lezen.

Deel 1 Peddelen en proosten
Deel 2 Suikerspinnen en tandenstokers
Deel 3 Pijpenstelen en modderpoelen
Deel 4 Slingers en stellages
Deel 5 Bruidstaarten en slagroomspuiten
Deel 6 Glitterkanonnen en bridezilla’s
Deel 7 Picknicks en catwalks (gelezen)
Deel 8 Bierbrouwets en wijnvaten

 • Roman/Feelgood
 • Luisterboek
 • Luistertijd per deel ongeveer 1:30
 • Voorlezer: Sanne Bosman
 • Ebieb
 • 4 sterren
960a2104d9669db5d21547ca9949e3e6.jpg
8e037c10f4cbe0343157bd0a0b439d84.jpg
0906763dcb46187a197c169b72d9f8a6.jpg

44. Boek blijft nog onbekend, mag ik later iets over zeggen

45. Het Montferlandmysterie – Frans Schaars

Van Uitgeverij Elikser kreeg ik dit boek toegestuurd. Kennelijk ben ik in een mailingslijst terecht gekomen. Ik heb wat leesruimte en besluit het te gaan lezen voor een recensie. Het is een vreemd boek, het lijkt een streekroman, maar het heeft ook wat weg van een YA vanwege de jonge hoofdpersonen. Daarnaast heeft het wat thrillerelementen die vanuit het niets ineens behoorlijk gruwelijk zijn. Het taalgebruik is ouderwets wat weer niet past bij de jongeren in de huidige tijd. Het kost me dan ook flink wat hoofdbrekers om daar een goede recensie van te schrijven en van sterren te voorzien.

 • Roman/thriller?
 • 246 pgn
 • Boek
 • Recensie exemplaar
 • 2 sterren

53. Eindeloos geluk – Saskia MN Oudshoorn

Een ebook voor een buddyread met Helma. Deel 1 had ik eerder al gelezen en deel 2 en 3 liggen klaar. Niet heel logisch om nu deel 4 te gaan lezen, maar het was goed te doen zonder de voorkennis. Waar nodig wordt uitleg gegeven over gebeurtenissen uit de vorige delen. Het lezen van deel 2 en 3 zal nu minder verrassingen hebben, maar de verhalen zijn zo fijn geschreven dat dat niet erg is. Deze schrijfster schrijft naast feelgood ook thrillers, vaak gecombineerd met een stukje romantiek. Niet zo gek dus, dat deze roman een spannende verhaallijn meekrijgt, maar dat is maar een klein deel. Verder is het vooral feelgood met liefde en de nodige twijfels, maar ook maatschappelijke thema’s en diepgang. Fijne serie om te lezen.

 • Roman/Feelgood
 • 293 pgn
 • Ebook
 • Uit eigen kast/reader
 • 4 sterren

55. Trots en vooroordel – Jane Austen / Lisette Jonkman

Het welbekende verhaal van Eliza Bennet en Mister Darcy. Ik kende het al van een eerder vertaling en de BBC serie. Maar een nieuwe moderne vertaling van de hand van Lisette Jonkman leek me ook wel wat. Na meer enthousiaste reacties organiseerden we op Fabulous Feelgood een meeleesmaand. Het boek las ik in delen uit. Een fijne vertaling, maar omdat ik zo bekend ben met de BBC serie bleef die constant in mijn hoofd afspelen. Het deed geen afbreuk aan het leesplezier, want het blijft een heerlijk verhaal. Dus opnieuw met plezier gelezen.

 • Historische roman
 • 465 pgn
 • Boek
 • Recensie exemplaar
 • 4 sterren

66cf31b3e8d81146c8fb552e5ff45495.jpg

47. De nachtdienst – Esther Verhoef

Dit boek stond bij de bieb in de kast met net teruggebrachte boeken. Het is ook een van de kanshebbers van de thrillerprijs. Aangezien ik niet meelees met de voorselectie, kan ik gewoon deze thrillers lezen en er iets over schrijven (-_-).
Het boek begin gelijk sterk en daarmee is de toon gezet. Het tempo ligt hoog, mede door de korte hoofdstukken en het constant wisselen van perspectief tussen daders en hoofdpersonages. Het plot wordt zorgvuldig opgebouwd en houdt een lekkere spanning aan. Ik was er dan ook snel doorheen en heb het met plezier gelezen.

 • Thriller
 • Boek
 • Bibliotheek
 • 365 pgn
 • 4 sterren
875a9cbcf49c5dc4a2f6a7cef9a01afb.jpg

50. Wit konijn/Rode wolf – Tom Pollock

Wie wat bewaard die heeft wat. Dit boek zat in de adventskalender van 2019. Een boek dat ik graag wilde lezen na de enthousiaste reacties erover, maar zoals het vaker gaat, het bleef maar ongelezen op de reader staan. Nu ik wat meer uit eigen kast wil lezen, opende ik deze op de reader en las het voor het slapen gaan. Je kijkt mee met Peter/Petey en je weet als lezer net zo weinig als hij. In het nu is er iets gebeurd en dat zet zijn leven op z’n kop. Daarna begint elk hoofdstuk met het verleden, wat langzaamaan naar het nu toewerkt. Het is een ingenieus verhaal, met een sterk plot, goed opbouw en vol onverwachte wendingen. En als je denkt dat je het snapt, zit het toch net anders in elkaar. Heerlijk boek! Aanrader.

 • Thriller/YA
 • Ebook
 • 352 pgn
 • Van eigen ereader/Adventskado 2019
 • 4 sterren
b1d544748f404d5b06b13aa00c690ecd.jpg

54. Het vervloekte dorp – Sandra J Paul

Een proefleesboek en tegelijk een spoedje. Gelukkig leest deze jeugdserie heel vlot en kon het tussendoor in mijn leesplanning (die toch weer voller loopt dan ik had bedoeld). Het is het vijfde deel over Kraaidorp, een dorp met heksen en vreemde gebeurtenissen, waar een groep jongeren strijden tegen de duistere magie. Het is spannend en met humor. Dit vijfde deel komt 18 mei uit. Andere delen zijn: De duistere schoolHet verlaten huisDe vergeten tuin, en De verdwenen burcht.

 • Jeugd
 • 215 pgn
 • PDF
 • Proeflees Hamley
aab5bce120ce6805557056fe36fe31b1.jpg
bcbb7784caf99f1c9eabaa21390dc618.jpg

Het is de laatste dag van februari als ik deze blog plaats. Maart begin morgen en hopelijk brengt die de lente mee. Ik heb echt zin om weer buiten te kunnen zijn en de tuin te zien opbloeien. Met een boek in de loungeset te duiken.
Ik hoop dat we C kunnen laten voor wat die nu is en ik hoop dat we de vrede terugkrijgen in Europa.

Voor nu: blijf lekker lezen! Tot over twee weken, dan laat ik weer weten wat er aan boeken voorbij is gekomen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Post