Er was eens… Wat ik las 2022 De boeken van week 11 en 12

2022 De boeken van week 11 en 12

De lente is nu echt onderweg. Wat hebben we veel mooie dagen en de temperatuur loopt op overdag lekker op. Je moet er wel voor in de zon staan, want in de schaduw is het nog genadig fris. Week 11 en 12 waren twee mooie weken. Naast het lezen ging ik stemmen en maakte ik een uitstapje naar een molen om daar broodmeel te kopen.

Week 11

Heerlijk die zon, het lukt me zelfs om een paar keer kort buiten te zitten met een boek. Ondertussen zijn man en dochter bezig met het in elkaar te zetten van een kas, wat nog best een ingewikkelde klus is. Hier en daar wordt mijn bijdrage verwacht, maar grotendeels laat ik het aan hen over. Mijn boeken lezen zich tenslotte niet vanzelf.

Op woensdag is het stemmen voor de gemeenteraad. Ik doe er nog een schepje bovenop en neem plaats in een stembureau. Het is de eerste keer en heb er een ‘officiele’ online cursus voor moeten volgen. Het begint niet zo goed als blijkt dat ik op de verkeerde locatie sta. Wie verzint het ook om twee locaties met dezelfde naam te gebruiken.. Maar de dag is leuk, ik werk samen met gezellige mensen. Het is wel vermoeiend, maar ik hou vol tot ik twee uur naar huis kan. ’s Avonds moet ik weer terug voor het tellen en weer kan ik het gebouw niet vinden. In het donker is het toch weer anders, maar met google maps kom ik nog net op tijd binnen.

De yoga schuift op naar donderdagmorgen. Yin Yang Yoga en de houdingen zijn af en toe onmogelijk. Ik lig in een deuk als het me niet lukt.

Vrijdag is een geweldige dag en we fietsen naar IJsselstein. De navigatie staat ingesteld op creatieve route en we banjeren door opengebroken straten en door frisse parken. Ons doel in een molen die nog elke dag maalt en die een winkeltje heeft met brood en cake-mixen een aanverwante zaken. Op deze dag halen we het eerste ijsje van het jaar en zitten in de zon te zweten.

Week 12

Wat treffen we het met het mooie weer. Ik heb nu al een paar keer buiten zitten lezen. De zon is zelfs zo warm, dat we besluiten om een nieuwe parasol te kopen.

Yoga op woensdag levert energie voor de hele dag, die ik opmaak aan het lezen van boeken (-_-).

Op FB zie ik een oproep voorbij komen voor figuranten. De NS wil voor de boekenweek foto’s hebben van lezende mensen met hun favoriete boek. Ik zie het wel zitten en reageer direct. En dan mag ik nog komen ook! Donderdag sta ik braaf te wachten op het station, maar ik zie niemand. Verkeerde dag? Verkeerde plek? Maar nee, het klopt wel. Dat is niemand zie klopt ook, want ik ben de enige…. haha. Ik had gedacht aan een fotoshoot op een plek met achterdoek en dan allemaal mensen in de rij, om de beurt op de foto met het favo boek en weer weg. Maar nee het loop iets anders. 
Samen met de boekenconducteur van de NS en de medewerker van het organiserende bedrijf ga ik op de foto. Op het station, staand en zittend lezend op een bankje, alleen en met z’n drieen, op het perron met een trein op de achtergrond en in de trein. We reizen naar Amsterdam Amstel en vandaar weer terug naar Utrecht. Ik vermaak me kostelijk. Nu maar hopen dat de foto’s leuk zijn, want die verschijnen in de boekenweek op diverse plaatsen. Doodeng, maar superleuk.

Tot slot moet ik naar de opticiën, want mijn leeszonnebril is gesneuveld. Ik kies een nieuwe bril voor overdag met multifocale glazen en weer een leeszonnebril op sterkte. Over 10 dagen kan ik ze halen.

4b978d6898d42d2c010603efd839a095.jpg

Nieuwe aanwinsten

Tueseday Mooney gaat in het zwart – Kate Racculia (ebook aanbieding)
Het familiegeheim van Florence Grace – Tracy Rees (ebook aanbieding)
Vlinders – Ester Stui (recensie exemplaar)
Het perfecte plaatje – Lauren Weisberger (recensie ebook)

4b978d6898d42d2c010603efd839a095.jpg

Wat las en luisterde ik uit deze twee weken?

312e95eb4f4a96093a855bd32241497c.jpg

Bloed – Beatrijs Smulders

Niet de meest uitnodigende titel voor een non-fictie boek. Het was ook niet een titel die me direct aantrok. Het waren twee positieve recensies die me over de streep trokken om dit boek te luisteren. Het is het persoonlijke verhaal van Beatrice Smulders, de verloskundige die het thuisbevallen heeft gepromoot en voor een omslag in ander soortige bevallingen heeft gezorgd. Ze was helemaal ‘in’ toen ik zelf mijn kinderen kreeg. 
Een mooi boek, voorgelezen door Ilse Warringa die een hele fijne stem heeft om naar te luisteren. Het verhaal over het leven van Smulders is ook zeer interessant, aangevuld met anekdotes uit de praktijk. Verrassend goed luisterboek!

  • Nr. 79
  • Non-fictie
  • Tijd: 10:16
  • Voorgelezen door Ilse Warringa
  • Bookchoice
  • Luisterboek
  • 4 sterren

Het gestolen kind – Diney Costeloe

De boeken van Costeloe zijn prettig om te luisteren. Deze is voorgelezen door Tanneke Hartzuiker en dat bevalt prima, wel iets versneld afgespeeld. Een verhaal over een baby die per ongeluk achterblijft in een huis als de familie naar de schuilkelders moet en dan gevonden wordt door een agent die hem mee naar huis neemt. Een moeder die haar eigen kind is verloren heeft en nu voelt dat het zo heeft moeten zijn en er alles aandoet om hem te houden. Daarbij de andere familie die op zoek gaat naar het kind.
Een oorlogsverhaal, maar dan anders. Gewone mensen die moeten overleven in een stad die wordt verwoest door aanvallen van de Duitsers, met de angst voor bommen en het leven op rantsoen.
Het is een mooi verhaal, Costeloe schrijft fijne verhalen met veel personages, maar het hangt wel van toevalligheden aan elkaar en dat is een beetje jammer.

  • Nr.82
  • Historische roman
  • 10:54 luistertijd
  • Voorlezer Tanneke Hartzuiker
  • Luisterboek
  • Online bibliotheek
  • 3 sterren
ff5723be3614337449a107dc95206c4c.jpg
0906763dcb46187a197c169b72d9f8a6.jpg

De Rozentuin – Tracy Rees 

Wat is Rees een fijne schrijfster. Al eerder las ik Mijn zomers aan zee en Het geheim van Silvermoor. Nu kwam er een leesclub met De Rozentuin, die ik mocht begeleiden. Dit is weer een heerlijke historische roman over drie totaal verschillende, sterke vrouwen die samen achter een geheim komen en daar een oplossing voor zoeken. Het laat goed zien hoe het leven in Londen was eind 19e eeuw, zowel voor arm als voor rijk. Leuke personages en een heerlijk verhaal om te lezen. Aanrader.

  • Nr. 73
  • Historische roman
  • 431 pgn
  • Boek
  • Hebban leesclub
  • 4 sterren

De toekomst van Hotel Flanagans – Åsa Hellberg

Het derde en laatste deel van de Hotel Flanagan serie over vijf sterke vrouwen en een toonaangevend hotel in Londen. Het eerste las ik met een buzz, het tweede voor een Hebban recensie en deze derde ook. De serie heeft een hoog soap gehalte, de hoeveelheid drama die erin verwerkt zit is groot. Bij dit derde deel was het een overdosis waardoor het een onrealistisch verhaal werd. Ik deed erg lang over het boek en was teleurgesteld over de matige uitwerking van de thema’s die pittig waren. Ik kwam uit op twee sterren, maar leek de enige te zijn (Inmiddels hoor ik ook gelijkgestemde geluiden). Toch kon ik er echt niet meer van maken, helaas soms is dat zo.

De Jasmijnvilla – Elena Conrad

Als je dochter Jasmijn heet, dan kan zo’n titel niet blijven liggen. Ik reserveerde het boek bij de bibliotheek en mocht het al snel ophalen. Het is een echte feelgoodroman, maar niet echt origineel. De setting en de beschrijving ervan is wel heel fijn, je waant je als lezer echt in Italië, tussen de olijfbomen en de jasmijnstruiken. Je ruikt de kruiden in het eten en ziet dat ook voor je. De personages zijn leuk, maar veel misverstanden onstaan omdat men niet praat wat erg frustrerend is. Moeder heeft een geheim, de buurman ook, maar alles wordt opgelost aan het einde. 
De vertaling is af en toe wat krakkemikkig, maar het was wel een aardig boek om te lezen. Er komt een tweede deel De jasmijntuin, maar ik weet nog niet of ik die wil lezen.

  • Nr. 81
  • Feelgood roman
  • 304 pgn 
  • Boek
  • Bibliotheek
  • 2.5 sterren

Welkom in Love Heart Lane – Christie Barlow

Een vooruitleesebook. Een leuke vlotte feelgoodroman en een eerste deel van een serie. Leuke personages en fijne setting van een klein dorpje in Schotland tijdens noodweer. Inventief hoofdpersonage, een paar persoonlijke drama’s en een happy end. Niet alles is even geloofwaardig, maar het leest wel erg lekker weg.

  • Nr. 83
  • Feelgood roman
  • 278 pgn
  • ebook
  • Vooruitlees exemplaar
  • 3 sterren

Vlucht – Charlotte McConnaghy

Een boek dat ik al een paar keer voorbij had zien komen en het vervolgens in de bibliotheek op de showtafel zag liggen. Het is een dystopische roman waarin de meeste dieren zijn uitgestorven. Hoofdpersonage Franny wil de laaste sternen volgen op hun trektocht van noord naar zuid en heeft daarvoor een boot nodig. Eenmaal gelukt blijkt er veel meer achter te zitten en krijgen we in hoofdstukken die constant verspringen in tijd het ware verhaal voorgeschoteld. Interessant en boeiend, maar moeilijk te volgen door het vele verspringen. Pas over de helft passen de stukken beter in elkaar en is het de moeite van het uitlezen waard. Het boek ging op uitleesdag #3 uit.

  • Nr. 85
  • Roman
  • 288 pgn
  • boek
  • Bibliotheek
  • 3,5 sterren
b1d544748f404d5b06b13aa00c690ecd.jpg

Hasse Simonsdochter – Thea Beckman

Thea Beckman is een van mijn favoriete schrijfsters. Ik heb een hele serie van haar historische jeugdromans bewaard van vroeger. en die hebben in mijn werkkamer een mooi plekje bovenin de kast. Selene had een blog aangemaakt voor het meelezen met Hasse Simonsdochter, een boek dat ik vroeger heel mooi vond en ik besloot mee te lezen. Nu snap ik weer waarom ik de boeken van Beckman zo graag las, want ze zijn tijdloos en erg goed. Ik werd weer helemaal meegesleept in het verhaal van Hasse en Jan van Schaffelaar. Het is leuk, mooi en spannend en je steekt als lezer ook nog iets op van de geschiedenis. Ik heb opnieuw genoten van dit mooie verhaal en een traantje weggepinkt. Hasse krijgt van mijn 5 sterren.

  • Nr. 74
  • Historische jeugdroman
  • 260 pgn
  • Boek
  • Uit eigen kast (1987)
  • 5 sterren
66cf31b3e8d81146c8fb552e5ff45495.jpg

De Jachtpartij – Lucy Foley

Ik dacht: laat ik me weer eens aan een thriller wagen. Plus het feit dat ik een stapel ongelezen Bookazines in huis heb en deze ertussen zat, koos ik voor Foley. Van haar las ik eerder een roman en die vond ik mooi.
Deze thriller heeft een fijne opbouw. Er zijn verschillende personages die om de beurt aan het woord komen. Het speelt over drie dagen rond oudjaar. Een groep vrienden trekt naar Schotland voor een oudjaars viering, maar er zijn veel onderlinge spanningen. Een raakt vermist en wordt dood teruggevonden. Dan raken ze ook nog eens ingesneeuwd.
Verpringend in tijd krijgen we als lezer mee wat er vooraf ging en hoe de situatie nu is. Foley rekt het erg lang voor duidelijk is wie er dood is en nog langer voor de ontknoping volgt. Wie er dood ging was me snel duidelijk, de dader ontmaskeren duurde wat langer. Het was wel leuk, maar het hele gebeuren duurde mij net iets te lang.

  • Nr. 78
  • Thriller
  • Bookazine
  • Uit eigen kast
  • 3 sterren

Stervenskoud – Lonneke Kossen-Groot en Nelleke Langendoen

In december won ik een ebook van deze twee vriendinnen in ruil voor een recensie. Helaas kwam ik er steeds niet aan toe, maar nu heb ik het in de leesplanning gepropt. Twee thriller verhalen in een bundel, met als thema stervenskoud. Beide prettig leesbare verhalen en goede opbouw. Voor de ervaren thrillerlezer wel enigszins voorspelbaar plot, maar het was leuk om te lezen.

  • Nr. 78
  • Thriller
  • 120 pgn
  • Ebook met twee verhalen
  • Gewonnen exemplaar
  • 3 sterren

De dode die niet werd gemist – Corine Hartman

Een cosy crime van eigen bodem dat speelt in Vorden. Goed opgezet verhaal waarin een duivels dilemma centraal staat. ik had het gererveerd bij de bibliotheek en zag gelukkig op tijd dat het een sprinter was en binnen een week weer retour zou moeten. Ik heb het tussen de ander te lezen boeken gepropt en in de zon uitgelezen.

  • Nr. 84
  • Cosy crime
  • 300 pgn
  • Boek
  • Bibliotheek
  • 3 sterren
875a9cbcf49c5dc4a2f6a7cef9a01afb.jpg

Heen – Mel Hartman

Een proefleespdf van Hamley. YA en fantasy. Een origineel verhaal over dimensies en bijzondere creaturen. Dit is deel 1 en ik wil graag doorlezen in deel 2. Boek komt later dit jaar uit.

  • Nr. 80
  • YA fantasy
  • 164 pgn (pdf)
  • Proefleesexemplaar
  • Hamley
3e975b86b7c08be9de5bb43b396666fc.jpg
cbf6396e94ca921a8bcf0e9f24516fca.jpg

Zo zit de maand maart er alweer bijna op. Mijn leesweken sloot ik af met de uitleesdag van Hebban waarbij het deze keer wel lukte om een boek uit te lezen. Nu is het richten op april en LEWA. Nog geen idee wat ik eens anders zal gaan lezen. Hebben jullie een goede LEWA tip voor mij?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Post