Er was eens… Wat ik las 2021 De boeken van week 43 en 44

2021 De boeken van week 43 en 44

Zo raar om te beseffen dat het alweer november is. Nog maar twee maanden en het jaar is voorbij. En waar het goed leek te gaan met de bestrijding van corona, nemen de besmettingen alleen maar weer toe en zijn de mondkapjes weer terug in ons leven. Gelukkig is lezen een veilige bezigheid (-_-).

Week 43

Mijn week start met een lesje yoga en zo kan ik ontspannen beginnen aan een nieuwe week. En het was een mooie week.

Op dinsdag hadden we kaartjes voor een avond met stand-up comedians in een van de werfkelders in Utrecht. Het was erg wennen om weer eens op de fiets door Utrecht te gaan (Druk!). De avond was leuk, niet door de optredens (iets met slechte timing en niet echt goeie grappen), maar wel om er weer eens samen uit te zijn.

Woensdag ging ik opnieuw naar Utrecht, nu alleen en met de trein. Broese organiseerde een avond met Annejet van der Zijl over haar nieuwe boek Fortuna’s kinderen. Ik had het geluk dat er iemand had agfezegd, want ik stond eerst op de reservelijst. Het was uitverkocht en gezellig vol. Annejet kan ontzettend enthousiast vertellen en het boek heb ik natuurlijk gekocht en laten signeren.

Op donderdag wilde mijn man een stuk fietsen. Eerst langs twee kringloopwinkels, waar ik het niet kon laten om te snuffelen tussen de boeken. Ik vond een puntgaaf exemplaar van Het evacomplex voor 75 cent en bij de tweede winkel een kookboek van Sara Kroos Als ik het niet kan, kun jij het ook. Die laatste voor 2 euro. Ik was er wel bij mee, want we zijn ooit bij een voorstelling van haar geweest, toen het boek net uit was. Toen niet gekocht en nu toch in huis.

Vrijdagochtend bloedprikken en verder veel lezen.

Week 44

Op dinsdag een dagje wezen shoppen in Utrecht. Dat was lang geleden dat ik daar energie voor had. Het was heel erg gezellig. Gelunched bij Beans & bagels, wat een deja vù gevoel opleverde. Ik zat daar in maart 2020 ook met mijn man, net voor alles voor de eerste keer op slot ging. We hebben heel wat winkels afgelopen voor een nieuwe jas voor haar, die we uiteindelijk kochten bij de eerste winkel waar we waren geweest (-_-). 

Deze week de yoga op woensdag in de ochtend. Het was weer fijn in- en ontspannend. Daarna doorgefietst naar het centrum. Ik had in Utrecht ook een jas zien hangen, maar niet in mijn maat. Gelukkig heeft ons kleine centrum ook een winkel van die keten, en daar hing mijn maat wel. Ik ben klaar voor de winter!

In de bieb kwamen een paar reserveringen binnen: Wat zou Dolly doen van Petra VollingaFlanagans deel 2 en De Roadtrip van Beth O’Leary. En bij Bruna vond ik een ‘licht beschadigd’ exemplaar van Greenwood. Dat boek staat al een tijdje op mijn verlanglijstje en hoewel het te lezen is via de ebieb, nam ik het toch mee. Mijn bank ligt nu vol met ‘nog te lezen’ boeken.

433b841857af310c3d6951ba1474a78e.jpg

Nieuwe aanwinsten

Het evacomples – Jeroen Windmeijer
Als ik het niet kan, kun jij het ook – Sara Kroos
Herfstrood – Jackie van Laren
Geeft nooit op – Ellie Dean
Dromenvanger Dino – Raf de Bie
Het eilandhotel – Jenny Colgan
Greenwood – Michael Christie
Een kerstcadeau van het Duincafé – Debbie Johnson

433b841857af310c3d6951ba1474a78e.jpg

Week 43

233. De Lissabonbrieven – Gaby Rasters

Een boek van de bieb. Het is een boek van Gaby Rasters dat, toen het uitkwam, me gelijk aansprak, met name door de cover. Toch is het er nooit van gekomen om het te lezen. Tot nu. Gaby vroeg op FB om foto’s van de boeken van haar in de bieb. Ik ging erheen, nam een foto en nam dit boek mee. Het is niet zo dik en leest vlot. Het heeft best heftige thema’s als opgroeien zonder moeder, niertransplantatie en postnatale depressie. Het is een verhaal gecombineerd met brieven en op die manier krijg je als lezer alles mee van wat er gebeurt. De tijdsprongen zijn soms wat moeilijk te volgen en ik had af en toe wat bedenkingen over de realiteit van het verhaal, maar toch wist Rasters me te raken met dit verhaal.

Challenge 2021: Lees een moederboek

 • 237 pgn
 • Roman
 • Boek
 • bibliotheek
 • 3 sterren

234. Sonny boy – Annejet van der Zijl

Dit boek heb ik al langer in huis, maar zoals vele andere boeken – nog ongelezen. In 2020, net voor Corona alles op z’n kop zette, ging ik naar de nieuwe bibliotheek voor een avond met Annejet van der Zijl. Ik wilde Sonny boy meenemen om te laten signeren, maar ik kon het nergens vind. Het boekenweekgeschenk Leon & Juliette heb ik wel door haar laten signeren. Nu, anderhalf jaar later, komt haar nieuwe boek Fortuna’s kinderen uit en opnieuw wilde ik naar Utrecht om een lezing bij te wonen. 
Het was de aanleiding om nu toch eindelijk Sonny boy te gaan lezen, het boek had ik ondertussen gevonden. Het is een prachtige reconstructie van het leven van de Surinaamse Waldemar Nods en de Nederlandse Rika van der Lans en hun zoontje Waldy. Wat ik niet wist was dat ze in de oorlog onderduikers in huis hadden, maar zijn verraden en opgepakt en later op transport zijn gezet. Een compleet en zeer indrukwekkend verhaal. Ik heb de filmeditie van het boek, met enkele foto’s uit de film. Maar het boek heeft ook twee fotokaternen met originele foto’s, wat een mooie toevoeging is aan het verhaal. 

Challenge 2021: Lees een goed boek

 • 219 pgn
 • Non fictie
 • Boek
 • Uit eigen kast
 • 4 sterren

235. Cliffrock castle – Josephine Rombouts

Een luisterboek van Bookchoice, Het boek ligt ook ergens, maar ik ging het luisteren. Rombouts leest het zelf voor, en dat heeft voordelen, want ze weet waar ze het over heeft en kan de engelse upperclass uitspraak mooi overbengen, maar het voorlezen zelf is een vak apart en Rombouts voorlezen was erg wennen. Toch wist het geheel me geboeid te houden tot het einde. Het zijn een soort anekdotes in iets te lange hoofdstukken. In korte columns was het waarschijnlijk net iets vlotter te lezen/luisteren geweest. Neemt niet wel dat een kijkje in het leven van upperclass in een echt kasteel in Schotland zeker de moeite waard was.

Challenge 2021: Lees een waar boek

 • 10:08 luistertijd
 • Non fictie
 • Luisterboek
 • Bookchoice
 • 3 sterren

236. Nevenschade – Jens Vern

Ik kreeg de kans om de nieuwe thriller Jens Vern vooruit te lezen. De macht van K had ik met plezier gelezen en ik was verrast dat ik  van Nevenschade ook een (ongecorrigeerd) leesexemplaar van in de brievenbus vond. Ik las het in delen (vanwege veel ander leesvoer) en vond ook dit boek weer lekker spannend, maar ook verontrustend. Het gaat over een virus en vaccinatie en dat is toch wel heel actueel. Veel personages en genoeg spanning, het was weer een plezier om te lezen.

Challenge 2021: Lees een jong boek

 • 327 pgn
 • Thriller
 • Boek
 • Vooruitleesexemplaar
 • 4 sterren

237.  De gouden troon – Julia Johnson

Het tweede deel van de nieuwe ebook serie “Forbidden royalty”. Emilia is ineens kroonprinses van Constantië en groeit steeds meer in haar rol. Maar ze heeft ook nog veel twijfels, vooral over wat ze voelt voor haar stiefbroer Carter. Ze stoot hem af voor haar eigen veiligheid, maar het is onmogelijk om dat vol te blijven houden. Na een vrij zoet en evenwichtig begin, slaat de sfeer om en is er een zeer heftige scene het grote gevolgen, waarna Emilia totaal veranderd en de touwtjes in handen neemt. Maar hoe dat afloopt zal in het laatste deel duidelijk worden. De blog van deze blogtour komt 11/11 op de Fabulous Feelgoodspot

Challenge 2021: lees een jong boek

 • 240 pgn
 • NA Roman
 • Ebook
 • Recensie exemplaar
 • 3 sterren

238. De vier elementen – Robert Pollock

Gelezen via de bibliotheek. Het lag daar op de tafel met nieuwe aanwinsten. Ik had het al voorbij zien komen en was in de veronderstelling dat het een thriller was. De rug van het boek was ook voorzien van een pistool (bieb-thriller-merk). Het las vlot, maar de verwachte spanning liet wel heel lang op zich wachten en bleef zelfs uit. Het is dan ook een roman en geen thriller. Op zich wel een aardig verhaal over drie generaties Duitsers, waarvan de grootvader contacten had met hooggeplaatste nazi’s en zo aan roofkunst is gekomen. De kleinzoon heeft politieke ambities waarbij het verleden van de familie en het familiebedrijf hem in de weg kunnen staan. Het perspectief wisselt constant tussen grootvader, zoon en kleinzoon en dat is steeds even zoeken over wie er wordt verteld.
Het was niet slecht, maar er had volgens mij veel meer ingezeten als er ook wat spanning aan was toegevoegd.

Challenge 2021: Lees een genummerd boek

 • 361 pgn
 • Roman
 • Boek
 • Bibliotheek
 • 3 sterren
b64e76caaf40a1756b4ed108b75d8297.jpg

239. Luna,  schaduw van de maan – Lies Vervloet

Een YA roman van Hamley. Lies Vervloet heeft inmiddels een tweede deel geschreven en dat ga ik proeflezen. Om niet geheel onbekend dat verhaal in te stappen heb ik eerst deel 1 gelezen. Luna is een bijzonder meisje dat ontdekt dat ze speciale gaven heeft. Ze haalt kracht uit de natuur en heeft invloed op dieren. Maar haar krachten blijken niet ongemerkt voor mensen die daar misbruik van willen maken. In dit deel leert Luna haar krachten kennen, maar betaalt daar een hoge prijs voor. Spannend en intrigerend verhaal.

Challenge 2021: Lees een blauw boek

 • 300 pgn
 • YA fantasy roman
 • PDF
 • 3 sterren

240. Tante Poldi en de knappe Antonio – Mario Giordano

Toen ik zag dat het derde deel van Tante Poldi in de luisterbieb stond, heb ik die gelijk gedownload op mijn telefoon. Het zijn echt heerlijke cosy crime verhalen en Tante Poldi is geweldig. De boeken worden voorgelezen door Pamela Teves en die is gewoon Tante Poldi. Het verhaal wordt geschreven vanuit het perspectief van de neef van Poldi. Zij vertelt haar avonturen aan hem en hij schrijft ze op, maar deze keer speelt hij zelf ook een grote rol. Het is grappig en een beetje grof (Poldi neemt geen blad voor de mond) en er zijn een hoop knappe Antonio’s op Sicilië. Ik heb me er weer uitstekend mee vermaakt.

Challenge 2021: Lees een LUIsterboek

 • 11:56 luistertijd (maar wel op 1.5 geluisterd)
 • Cosy crime
 • Luisterboek
 • Luisterbieb
 • 3 sterren

241. Herfstrood – Jackie van Laren

Het derde deel van de ‘Onder de bomen”-serie over boswachter Sylvie van Foreeste en Graaf Freek van Lynden. Waar ik bij het tweede deel nogal moeite had met de trage start van het verhaal, om daarna in een stroomversnelling van gebeurtenissen te komen, is dit boek veel evenwichtiger van tempo. Alle personages zijn in de voorgaan de dele geintroduceerd en uitgewerkt en het lijkt of het verhaal nu pas goed kan beginnen. Het voelde als thuiskomen in Grote Weijde en ik heb dit derde deel met veel plezier gelezen en kijk uit naar het slotdeel Winterzon, dat deze maand al uitkomt.

Challenge 2021: Lees een rood boek

242. De Upgrade – Steven van Belleghem

Boek voor de Hebbanbuzz. Ik had deel 1 van de bieb geleend en gelezen en hoewel het niet echt noodzakelijk was voor het lezen van dit vervolgdeel, waren de verwijzingen toch wel herkenbaarder dan wanneer je deel 1 niet hebt gelezen. Het is een best complex verhaal, maar het leest heel vlot door het hoge tempo en de korte hoofdstukken. Het is een verhaal over gemodificeerde virussen en behoorlijk verontrustend als dat werkelijk kan. Met plezier gelezen.

Challenge 2021: Lees een boek uit de toekomst

 • 350 pgn
 • Thriller
 • Boek
 • Hebbanbuzz leesclub
 • 3 sterren

243. Spiegel – Guido Eekhaut

Nog nooit iets van deze schrijver gelezen en nu kreeg ik een pdf als proefleesexemplaar. Compleet blind ging het verhaal in, om verrast te worden met moord, een privédetective en een vleugje vampiers. Het boek staat nog niet eens op Hebban, het is lezen in een hele vroege fase en kan er niet meer over zeggen. Maar helemaal mijn boek was het niet.

cdaa0c6b6fb6cec32b6ca6d3293b66ca.jpg

Daarmee sluit ik weer twee leesweken af. Het waren rommelige leesweken, met veel boeken die tegelijk binnen kwamen, naast elkaar gelezen werden en ook vrijwel tegelijk uitgelezen raakten. Er komt weer wat ruimte in mijn leesplanning, hoewel de nieuwe leesuitdagingen toch alweer zijn aangekomen. Ik vermaak me wel de komende tijd. 

Hou jij een strakke  leesplanning bij, of zie je wel hoe het loopt met je -nog te lezen- boeken? 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Post