2019 XXL Challenge

Met de komst van de Hebban reading challenge voor 2019 dacht ik snel klaar te zijn. 12 Challenges voor een jaar, dat leek me goed te doen. Maar toen kwam de XXL challenge, waarbij de uitdaging toch iets groter ging worden.

68e4dda3538a4eb20c1445f1e58540cc.jpg

De XXL challenge

Naast de reading challenge waarbij ik het aantal boeken net als de twee voorgaande jaren op 200 had gezet en de 12 maand-challenges die zich langzaamaan zelf invulden zonder er speciaal een boek voor uit te kiezen, bracht de XXL challenge me toch een paar hoofdbrekers. Om die challenge in te vullen is het toch nodig om bewust een boek te kiezen en het niet aan het toeval over te laten.

In de XXL challenge loopt de moeilijkheidsgraad op. Van covers in 10 kleuren, via zeven werelddelen, langs boeken uit zeven genreclubs, naar aantalpagina’s om vervolgens te finishen (of te stranden) bij de favorieten uit de top 25 van de Hebban crew.

Hoe ver ben ik nu?

Aangezien ik lekker achter elkaar door lees en het me nog steeds lukt om mijn twee wekelijks leesupdates te posten, is het bijhouden van de XXL challenge er nogal bij ingeschoten. Vandaar dat ik eens ga inventariseren hoe het ermee staat.

De maandchallenge

Elke maand heeft een thema. Een maand de tijd om een boek te lezen dat binnen dat thema past, het zou niet zo moeilijk moeten zijn. Toch merk ik dat ik niet altijd binnen die specifieke maand een boek uit die categorie las. Zo zou ik december nu al kunnen invullen met boeken die ik dit jaar al eerder las, maar ik kijk nog even wat er in december nog voorbij komt.
Tot mijn grote schaamte is de challenge van januari nog steeds niet af is. Mooi boek getipt gekregen, maar ik kwam niet goed in het verhaal en vervolgens staat het maar te wachten op de reader….

7fbc62c5a6f27cac9670e3940417034a.jpg

De kleuren

Met 230 boeken op de teller is het invullen van de kleuren challenge een eitje. Ik heb dat ook niet van te voren een boek gekozen, maar deze challenge achteraf ingevuld.

4efc3dc17ff787008ce72c21514229b1.jpg

De zeven werelddelen

Dat was nog even puzzelen, want ik heb niet bijgehouden waar de gelezen boeken zich afspeelden. Maar bij het maken van dit plaatje bleek Afrika nog te ontbreken. Kon ik bij Antarctica nog een beetje smokkelen met een boek over vogel spotten dat daar begint voordat de reis verder gaat, voor Afrika wil ik toch een boek lezen dat zich daar echt afspeelt. Nog even zoeken dus.

2e59f7497e46e6a2e544c2a8096ce6ac.jpg

De zeven Hebban genreclubs

Wie had kunnen denken dat halverwege de challenge de zeven genreclubs zouden zouden overvloeien in genrecafés, waardoor het aantal artikelen zou veranderen. Maar bij alle clubs kon ik toch wel een besproken boek vinden. Bij de readers zag ik The Binding staan, die las ik in het Nederlands en vond dat ook wel ok. Het lastigste waren die jeugdboeken…  die lees ik echt niet meer. Gelukkig vond ik een artikel over luisterboeken voor de jeugd en koos Kinderen met een ster. Opgezocht op Storytel en na iets meer dan 2 uur luisteren kon ik voor deze challenge alles afstrepen. 

7f32134c30e325836a51b0805c9d6b79.jpg

Acht keer van dun naar dik

Het dikste boek dat ik dit jaar las is 921 pagina’s, die viel buiten het rijtje! Met een beetje fotoshoppen paste het toch en vulde ik de dikste klepper in. Mijn dunste boek is minder dan 100 pagina’s, maar dan mag het geen boek heten denk ik, dus die doet niet mee. Het invullen van deze categorie ging redelijk goed. Alleen nog een boek dat past tussen 700-799 pagina’s.

60888cae19ad69afaa2a04d0c8baabfc.jpg

De zes Hebban Crew leden

Dat was (en is) nog wel de grootste uitdaging. In alle lijstjes kon ik wel boeken vinden die ik zou willen lezen, maar het lezen zelf schoot er nogal bij in. Ik heb hier nog wel een inhaalslag te maken. En dan zijn Soraya en Daphne ook nog eens vertrokken, dus eigenlijk kan ik die skippen, maar dan moet ik weer bij Anouk en Aimee gaan kijken. Het wordt te ingewikkeld, ik zie wel wat ervan komt. Tot nu toe is het heel erg leeg….. (Update, ik blijk toch een boek van Daphne’s lijstje te hebben gelezen. Nu nog maar vijf…)

a0b8c3d253067bc542642f91c1bd7556.jpg

Conclusie

Er is nog wat leeswerk aan de winkel wil ik deze XXL challenge compleet afronden. Ik ga het proberen, maar als het niet lukt dan is er ook niets aan de hand, dan start ik 2020 weer met een schone lei en (hopelijk) een nieuwe (en verassende) challenge.

Hoe gaat het met jouw challenge? Zijn er onderdelen van de XXL die je vol hebt? Ik ben benieuwd.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Post