Er was eens… Uncategorized Challenge 2016: week 52

Challenge 2016: week 52

De slag om te laatste boeken is gespeeld, en ik had het laatste woord.
Het laatste zin dat ik dit jaar las was:”Ronald-Jan rende achter haar aan.”, uit het boek “Strak en dwars”.

De Challenge van 2016 is nu klaar. Bijna alle categorieën heb ik kunnen afvinken. Alleen het “verboden boek” en “het meest verkocht, maar minst gelezen” staan nog open. Geen slechte score, want zes van de zeven jokers zijn ook gelukt.

Van 2017 hoop ik weer een mooi leesjaar te maken, waarbij ik eindelijk eens ga beginnen aan boeken die er al langer liggen. En dat dan afwissel met mooie nieuwe boeken die in 2017 ongetwijfeld in grote getale voorbij zullen komen.

De laatst gelezen boeken van 2016:

200!!! Ja daar is mijn behaalde doel, favoriet jeugdboek

Kinderen van moeder aarde – Thea Beckman
Toen ik 16 was koos ik dit boek en was erdoor betoverd. Het verhaal over Groenland dat nadat de aarde was gekanteld een heerlijk klimaat kreeg en een paradijselijk land werd; Thule. Waar “Badeners” uit het Groot Badens Rijk naar op zoek gaan, om het te koloniseren en te beroven van alle schatten. Een verhaal over goed en slecht, over intuïtie en liefde voor mens en natuur.

Net als 30 jaar geleden wist dit boek me weer te boeien, met een tijdloos verhaal.
Deel 1 van een trilogie, voor 2017 staat de rest gepland. Dan is gelijk “Groenland” binnen voor de Challenge.

201, deel 3 uit serie
Pretty Little liars – Perfectie , Sara Shepers
Een YA serie, vooral bekend van netflix. Nog nooit iets van gezien, maar via een Hebban lezer werd ik attent gemaakt op deze serie. Een eenmaal begonnen is het niet makkelijk stoppen. Vijf vriendinnen (en rijke ouders) waarvan er één verdwijnt,veel geheimen, chanterende sms-jes van “A”, drama liefde en bedrog. Meer dan genoeg om je een paar uurtjes bezig te houden en een stevige cliffhanger zodat deel vier bijna wel moet volgen.

202 Boek uit 2016
De stilte van Thé – Marie de Meister
Dit boek had ik gezien op Hebban en wilde het graag lezen. Via het ebook abonnement kreeg ik deze maand de kans. Het is een mooie – beetje spirituele – roman. Sophie Keller is een topjournaliste, maar na een reportage over geboorterecht stort ze in. Zelf is ze als baby afgestaan en heeft dat op haar 18e te horen gekregen. Vanaf dat moment heeft ze alles achter zich gelaten en een nieuw leven opgebouwd in Amsterdam. Maar haar verleden haalt haar in en ze moet onder ogen zien wat ze 20 jaar heeft weggestopt.
Een mooie roman, met een kijkje in het leven van nonnen in een stilte klooster.

203 Boek uit 2016
Het twijfelexperiment – Carly Wijs
Een boek geschreven voor een BN-er. Het kreeg vrij veel aandacht bij het uitbrengen en het sprak me wel aan. Mooi dat het in het ebook abonnement zat en ik het kon lezen.

Vicky is de jongste dochter in een apart gezin. Haar moeder spreekt bijna alleen engels en haar oudste zus is verstandelijk gehandicapt en woont grotendeels in een tehuis in Brabant. Maar Vicky twijfelt, is haar zus echt gehandicapt of doet ze maar alsof? Ze start haar eigen projectje, waarbij ze twijfelt aan alles.

Het was af en toe behoorlijk vreemd, het laatste hoofdstuk geeft daar nog wel een verklaring voor, maar het was niet wat ik van het boek had verwacht.

204 Zonder menselijke personen
Het wezen van de olifant – Toon Tellegen
Op de valreep nog een boek om in de challenge categorieën weg te kunnen strepen. 
De olifant klimt in bomen, danst boven in en valt, steeds opnieuw. Alle dieren in het bos denken na over wat zij zouden doen als ze de olifant waren.

Er zal wel veel meer in het boek zitten dan dat ik er uit heb gehaald, maar het was niet mijn boek. Ik vond het veel van hetzelfde, niet mijn ding.

205 Oplichtersgenre, boekenblogklus
Strak en dwars – Arie Visser
Gelukkig het jaar afgesloten met een heerlijk boek. Gekozen uit een serie van drie boeken die tegelijk zijn uitgegeven.

In strak en dwars, zijn een Amsterdammer en een Rotterdammer tot elkaar veroordeeld. Beide hebben een strafbaar feit gepleegd (hacken en een schilderij diefstal), maar in plaats van straf, krijgen ze van de financiële recherche de mogelijkheid om een ‘klus’ voor ze te doen, maar alles in het geheim. Officieel zijn ze voortvluchtig.
De twee heren zijn totale tegenpolen (Yup vs Hiphopper), en de samenwerking gaat dan in het begin nogal stroef. Maar hun creativiteit en inventiviteit doen de recherche spijt krijgen dat ze de deal zijn aangegaan.
In een “Pietje Bell voor volwassenen”, weten de heren alles te omzeilen, regels aan hun laars te lappen en uiteindelijk de klus te klaren.

Het is grappig, vlot geschreven af en toe hilarisch en losse eindjes worden ook aan het einde weer netjes afgewerkt.

=205= Een zeer mooi eindresultaat voor 2016.

Nu stap ik in mijn volgende boek en ga op reis. Mijn reisverhalen zullen in 2017 weer te lezen zijn op Er was eens…

Veel leesplezier en veel mooie boeken voor iedereen in 2017!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Post