Er was eens… Boekenbloggerklus,Review Review: Serie Spirit animals

Review: Serie Spirit animals

De Serie Spirit Animals

In de lijst met boeken voor de klus van boekenbloggers stond een jeugdboek “IJskoud verraad. Het vierde deel van de “Spirit Animals” serie. Omdat ik zeer kan genieten van jeugdboeken besloot ik deel 1 tm 3 te lenen in de bieb, en met deel van Hebban een blog over deze serie te maken. Een goede keus, want wat is dit een leuke boekenreeks!

De Serie
Spirit Animals gaat over vier dappere jonge kinderen die op hun elfde tijdens een ‘Nectarceremonie” een totemdier oproepen. Niet iedereen krijgt een totemdier, en zeker geen Koningsdier, maar Rollan, Conor, Meilin en Abeke lukt dat wel. Vier totaal verschillende kinderen, zijn voorbestemd om het land Erdas te beschermen, samen met hun totemdieren.
Want ze hebben niet een gewoon totemdier ontvangen, maar een Koningsdier. Dieren met enorme krachten. Deze vier (Valk,Wolf, Panda en Luipaard) zijn de “Gevallenen”. In een eerdere strijd om Erdas omgekomen en nu terug, want er dreigt groot gevaar voor Erdas.

De kinderen krijgen training van de Groenmantels. Ook zij zijn allen ‘Getekenden’ en hebben een totemdier. Een magisch dier dat echt is, maar ook “in rust’ kan zijn, door te verdwijnen en als tattoo op het lichaam van zijn verbonden mens te verschijnen.

De dieren hebben bepaalde krachten en kunnen deze doorgeven aan hun verbonden mens, samen zijn ze dan extra snel, slim of krachtig en zintuigen werken sterker. Hoe beter de band is met het dier, hoe beter de krachten worden versterkt. Daarvoor moeten de kinderen werken aan hun band met hun totemdier.

De vier kinderen zijn jong en hebben bijzondere kwaliteiten die ze nog moeten leren ontwikkelen, daarnaast hebben ze te maken met alle gewone dingen die jonge mensen doormaken, onzekerheid, schuldgevoel, jaloezie, wantrouwen, vertrouwen.

Naast deze vier helden komen er ook vier andere kinderen naar voren, ook met speciale totemdieren. Maar zij staan aan de andere kant. Onder leiding van Zerif worden zij opgeleid om samen met de Veroveraars te strijden om de Verslinder te helpen aan de macht te komen.

Ondanks de schattige knuffelbare beesten is het geen zoetsappig verhaal, maar een avontuur vol spanning en actie. Want de vier helden komen regelmatig in de problemen en moeten het uitvechten tegen vaak volwassen Veroveraars, allen met totemdieren.
De vraag is dan ook al snel; Hoe komen er zoveel mensen aan totemdieren? Met de Nectarceremonie worden maar weinig verbonden gemaakt. Dan blijkt er nog een magisch drankje in omloop te zijn…

De schrijvers
Brandon Mull is de bedenker van de serie en de schrijver van het eerste deel van Spirit Animals. Brandon Mull is een Amerikaanse auteur. (Hij is vooral bekend van de fantasyreeks Fabelhaven.)
De volgende boeken uit deze serie zijn telkens geschreven door een andere auteur, waaronder Maggie Stiefvater, Sean Williams & Garth Nix en Shannon Hale. Toch staat Brandon Mull op alle omslagen van de boeken, omdat hij de bedenker van de serie is.

De boeken zijn geschreven in Amerika. De totemdieren worden daar Spirit Animals genoemd, vandaar de titel van de serie.
Onder de totemdieren zijn nog 11 koningsdieren, die verborgen over de wereld leven. Elk dier heeft zijn eigen totem, die de krachten van dat dier bevat. Het is aan de vier helden om deze totems te bemachtigen, zodat ze krachtig genoeg zijn om Erdas te beschermen tegen het leger van de Verslinder. In elk boek gaan ze op avontuur om een totem te zoeken, daarbij tegengewerkt door Zerif en de Veroveraars, die de totems ook wil hebben om te strijden voor de Verslinder.

Los te lezen of in volgorde?
Er zijn nu 5 boeken uit. Met 11 totems nog te vinden is de serie voorlopig nog niet afgelopen.
Er zit een duidelijk vervolg in de boeken. Het lezen op volgorde is wel van belang. Er wordt in latere delen wel af en toe kort uitleg gegeven, maar er ontbreekt toch veel informatie om de boeken los van elkaar te lezen, hoewel elk boek een afgerond verhaal heeft, eindigt elk boek ook met een gebeurtenis die verder gaat in het volgende deel.

Mijn ervaring
De boeken zijn ontzettend mooi vormgegeven. De tekening op de voorkant van de boeken is prachtig en kleurrijk en geeft een klein tipje over de inhoud van het boek.
De boeken zijn erg prettig om te lezen, geen lange zinnen of moeilijke woorden. De hoofdstukken zijn niet te lang. Het verhaal is spannend en vernieuwend, de totemdieren zijn knuffelig, maar kunnen ook zeer krachtig vechten. De helden raken gewond, maar kunnen verder. Andere personen redden het niet. De verhalen weten te boeien. De hoofdpersonen krijgen elk boek een stukje meer persoonlijkheid en kracht, maar zijn niet perfect en daardoor zijn ze voor de lezer herkenbaar. De band met de dieren wordt ook sterker. Kortom een heerlijke serie.
Geschreven voor lezers vanaf 10 jaar, maar ook erg leuk voor lezers tot 100! Ik heb ze in ieder geval met plezier gelezen en hou nieuw uit te komen delen zeker in gaten.

Op www.spiritanimalstest.nl kan je dmv een vragenlijst ook je eigen totemdier oproepen. De mijne is een Panda! Laat ik die nou ook helemaal geweldig vinden.

De boeken

deel 1
Vechten voor je leven
In dit deel maak je kennis met de vier hoofdrolspelers Rollan, Conor, Meilin en Abeke, waar ze vandaan komen en hoe ze hun koningsdier krijgen. Veel te tijd om te wennen is er niet, want ze worden gelijk ingelijfd om te trainen, zodat ze klaar zijn voor hun taak: Beschermen van Erdas, en dus op zoek naar de verborgen Koningsdieren en hun totems.
deel 2
Op de vlucht
De eerste totem is binnen, maar de vijand is nu ook bekend. De vier helden zullen moeten leren samenwerken om de volgende totem te vinden. Ondertussen zitten de Veroveraars ook niet stil en doen er alles aan om de tweede totem te pakken te krijgen.
deel 3
Overal gevaar
De tweede totem is gevonden en verloren. Het vertrouwen onderling is verdwenen en moet worden herwonnen. Door een opdracht in een moeras zijn ze op elkaar aangewezen en leren ze opnieuw samenwerken en vertrouwen. Dat blijkt van groot belang in de enorme strijd om de totem van de Olifant, die in dit boek plaatsvindt en waar niet iedereen het overleeft.
deel 4
IJskoud verraad
Zoals de titel aangeeft reizen de vier helden deze keer naar het Noorden, naar het ijs op zoek naar de totem van de IJsbeer. Waar verloren familie deze keer een struikelblok is, waar een vreemd dorp een vals spoor uitzet en waar het Paleis van IJs een verborgen schat verbergt.

De koningsdieren

Briggan de Wolf
Essix de Valk
Jhi de Panda
Uraza de Luipaard
Arax de Ram
Rumfuss het Everzwijn
Dinesh de Olifant
Suka de Ijsbeer
Halawir de Adelaar
Tellun de Wapiti
Carbaro de Leeuw
Mulop de Octopus
Ninani de Zwaan
Kovo de Aap
Gerathon de Slang

d325f3c2df1827effeb0edf1c4a106dd.jpg

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Post