Er was eens… Review Review: Niemand die me ziet

Review: Niemand die me ziet

Simone Grimberg heeft een spannend debuut geschreven, met als thema; Loverboys, gedeeltelijk gebaseerd op waargebeurde gebeurtenissen bij de politie Gelderland-Midden. Dat gegoten in een verhaal met 2 vrouwelijke agentes die tijdens het werk stuiten op een pedofiel, daar een foto op een telefoon ontdekken van een vermist meisje, en in een race tegen de klok op zoek gaan naar haar.

Ik werd op haar boek geattendeerd door een FB bericht. Hier is een kort filmpje te zien, een ’trailer’ over het boek. Het intrigeerde me direct, en ik kreeg er een beklemmend gevoel bij. Door het bericht te delen was het mogelijk om een exemplaar te winnen. Laat ik nou weer zo gelukkig zijn geweest om er een te mogen ontvangen!

Het boek lag me dus uitnodigend aan te kijken, maar er moest nog wat anders uitgelezen worden.

Eenmaal begonnen was het stoppen geen optie…

Over de schrijfster

Al van kleins af aan schrijft Simone Grimberg korte verhalen en vertelde ze tijdens haar werk met moeilijk opvoedbare kinderen veel zelfverzonnen verhalen. Dankzij een zedenrechercheur die Simone enkele jaren geleden leerde kennen, werd Simone geprikkeld om verder te gaan schrijven. Deze rechercheur werd de bron voor haar debuut als schrijfster.

Korte samenvatting:

Tijdens een fietstocht stuit de 23-jarige politieagente Inge op een vondeling. Ze probeert het kind te redden en brengt het naar het ziekenhuis, waar ze even later wordt opgevangen door de ervaren rechercheur Liesbeth. Het klikt tussen de twee en Inge mag Liesbeth assisteren bij haar volgende zedenzaak: de verdwijning van Sofie Vrolijk. Een naaktfoto van dit brave paardenmeisje is opgedoken in de telefoon van een pedofiel, maar van Sofie ontbreekt ieder spoor. Inge volgt haar gevoel, Liesbeth de feiten. Ze komen erachter dat Sofie is ingepalmd door een loverboy. Zijn de rechercheurs op tijd om Sofie uit de handen van de loverboy te redden? Klopt het gevoel van Inge dat Sofie zwanger is? En wat is de dubieuze rol van Sofies broer Bram tijdens het onderzoek? 

Het boek

De korte samenvatting verteld eigenlijk alles.
Het boek is goed opgebouwd, met vrij lange hoofdstukken over Inge, die zelf ook een ‘geheim’ meedraagt en de samenwerking met de ervaren Liesbeth, die niet alles van Inge doet begrijpt en accepteert, maar haar leert begrijpen. Samen blijken ze een goed team.
Dat wordt afgewisseld met de hoofdstukken van Sophie, waarbij we haar langzaamaan leren kennen. Dat ze zwaar in de problemen zit is snel duidelijk, maar wat daar aan vooraf is gegaan, wordt in delen uitgelegd, met tot slot een spannende ontknoping.

Extra

Leuk om te weten: In het boek staat een link naar een site waar ook de epub kan worden gedownload.

Mijn mening

Als moeder van een puberdochter (en paardenmeisje!) voel ik de pijn van Sophie. Ik hoop van harte dat ik nooit in een situatie terecht zal komen, zoals de moeder van Sophie. Nu is de verhaallijn rondom Sophie haar moeder niet te vergelijken, maar het greep me wel aan.

Het gemak waarmee Sophie wordt ingepalmd door een mooie gladde jongen is misselijkmakend, evenals de situaties waarin hij haar brengt. Een boek wat de ogen opent voor de gevaren die je als ouder kent, maar waar een extra waarschuwing geen kwaad kan.
Meisjes van 13,14.15,16,17 horen nog meisje te kunnen zijn, en niet in een volwassen wereld te (over)leven.
Kwalijk zijn de mensen in de omgeving van Sophie, die wel tekenen zagen van het afglijden van Sophie, maar die er niets aan hebben gedaan. (Maar wat zou ik hebben gedaan? gewetensvraagje!).

Ik heb ondanks het heftige onderwerp, zeer genoten van dit boek. De hoofdpersonen Inge en Liesbeth zijn prettige personen. Met af en toe humor en toch serieus is het werk wat ze doen goed te volgen. 

De twee andere verhaallijnen (de vondeling en het pedofilienetwerk), zijn ter ondersteuning van het leren kennen van Inge en Liesbeth en hun werk en hebben niet een duidelijk afgerond geheel. (zaken worden overgedragen). Dat kan aan het einde een wat onaf gevoel geven, maar het draait voornamelijk om de verhaallijn van Sophie.

De boektrailer en meer informatie is te vinden op:

https://www.facebook.com/SimoneGrimbergBoeken/

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Post