Er was eens… Review Review: Het Dossier

Review: Het Dossier

Het boek dat uit de kast kwam #2: Het dossier

Het leeglezen van mijn boekenkast is een onmogelijke klus. Met mijn regelmatige bezoekjes aan kringloopwinkels schiet het zeker niet op. En dan heb ik ook nog het geluk om met enige regelmaat recensie boeken te mogen ontvangen. Maar er is ook nog een derde optie, die noem ik onvoorzien. Dat is namelijk als we met de meiden van de Feelgood Club hebben afgesproken en we boeken gaan uitwisselen…. Dan ga ik op pad met een tas vol boeken en kan die dan heerlijk uitdelen. Maar vervolgens krijg ik van alle kanten boeken retour en is mijn tas voller dan toen ik vertrok van huis.

68e4dda3538a4eb20c1445f1e58540cc.jpg

Het boek dat uit de kast kwam #2

Deze keer is het boek dat uit de kast kwam dus zo’n gevalletje onvoorzien. Het komt dus niet uit mijn eigen kast maar uit die van Helma. Zij heeft namelijk ook een enorme verzameling boeken en als zij een boek leest die goed is, dan wil ik die graag van haar lenen en lezen. Zo ook Het dossier van Anya Niewierra.

FOMO

Ken je dat? Hebban heeft een buzz-actie maar het boek spreekt je niet zo aan en je schrijft je niet in. Je twijfelt wel – Fear Of Missing Out enzo, maar je besluit toch over te slaan. Dan loopt de actie en links en rechts schieten de meest geweldige reacties om je oren. Dan heb je spijt als haren op je hoofd dat je toch niet hebt ingeschreven.

Het dossier was zo’n buzzactie-leesclubboek. De korte samenvatting sprak me niet zo aan en ik liet het aan me voorbij gaan. Helma las wel mee en was enthousiast. Ze beloofde me het boek te lenen, maar voordat ik aan de beurt was lag het nog bij een andere leesvriendin.

Nu ligt het bij mij…. al een tijdje. Moest ook wel, want om voor Het boek dat uit de kast kwam in aanmerking te komen moet het toch echt wel belegen zijn. Mijn leesplanning liep voorspoedig. De deadlines van 4 en 5 maart waren ruim op tijd gehaald, en dus was er een gaatje voor een extra boek. En zo begon ik in Het dossier.

Het dossier

Het Dossier

Korte samenvatting:
De 46-jarige Josta Bresse wordt slachtoffer van een orgaanroof. De Nederlandse recherche stuit tijdens het onderzoek op het duistere DDR-verleden van Josta. Daarom keert Josta terug naar Oost Berlijn, waar ze destijds als kunstvervalser deel uitmaakte van de zogenaamde ‘Königstein Gruppe’. Dit team van vervalsers dat werkte in opdracht van het toenmalige DDR-regime, werd vlak voor de val van de Muur door de Stasi afgevoerd naar de gevangenis Hohenschönhausen.
Reden: Het Dossier.
25 jaar later blijkt Het Dossier nog steeds reden voor moord. Opgejaagd als een wild dier probeert Josta Bresse het Dossier in handen te krijgen, maar de macht van de daders blijkt groot. Enorm groot.

Het lezen

Wat een heerlijk boek. De opbouw is zo goed, met kleine beetjes tegelijk krijg je al lezer de informatie waar het om draait en het wordt steeds complexer en steeds spannender. Tussendoor nog het verhaal van “De ondervrager” die een belangrijke rol speelt. De vragen stapelen zich op, net als de spanning. Een stukje geschiedenis over het leven in de DDR voor de val van de muur is er ook nog in verweven.

Het bleef me boeien, twee avonden lezen en op de derde dag overdag in de zon en toen was het uit. Wat een boek, het klopt van het begin tot het einde en ik kon maar 1 conclusie trekken: 5 sterren (en daar ben ik erg zuinig mee!).
Pas daarna ben ik op Hebban gaan kijken en de meningen komen overeen. Maar liefst 129 vijf sterren beoordelingen. 

Februari challenge

En zo haalde ik op de valreep van februari nog mijn maand challenge: Lees een leesclubboek met een hoge waardering (hoewel deze als buitenbeentje = buzz boek niet eens in de hall of fame terug te vinden is .vink ik ‘m lekker toch af!).

Conclusie

Het dossier is een absolute aanrader. Geschiedenis gecombineerd met een spannend verhaal en een sterke hoofdrolspeelster. Ik heb ervan genoten. Ik denk dat ik mijn top-25 moet gaan aanpassen. Er vliegt dus iets uit, tja het is niet anders.

68e4dda3538a4eb20c1445f1e58540cc.jpg

Heb jij Het dossier gelezen? Of wil je het gaan lezen? Ik ben benieuwd

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Post