Er was eens… Boekenbloggerklus,Review Review: Een leven op rolletjes

Review: Een leven op rolletjes

Een leven op rolletjes
met een lach en een traan onderweg in de rolstoel

Om eens iets totaal anders te lezen koos ik voor “Een leven op rolletjes”.

“In een leven op rolletjes blikt Viktor terug op bijna vijftien jaar rolstoelcarrière. Openhartig vertelt hij over zijn ervaringen. Met soms hilarische anekdotes, maar bovenal eerlijk en inspirerend.”

Ik was zeer benieuwd naar het leven van Viktor. Zijn “tweede leven” moet ik zeggen. Het leven na het ongeluk waarbij hij zijn benen verloor en was aangewezen op een rolstoel.

De cover
Een mooi uitgevoerd boek. Glimmende voorkant met Viktor zelf op de rug gezien, zittende in zijn rolstoel. De tags van de vliegreis nog aan de stang. Op de achterzijde een korte inhoud en een lachende Viktor van voren gefotografeerd.

Het boek
Het boek begint met een inleiding, 2 korte anekdotes, een reeks vragen die opkomen en een korte uitleg wat er in het boek beschreven gaat worden. Daarna volgen 15 hoofdstukken.

Het begin valt me niet mee. Het eerste hoofdstuk komt nogal zakelijk over. Wat er gebeurt als je in een rolstoel terecht komt, revalidatieklinieken, hoe is het voor familie en vrienden, accepteren van de rolstoel. Nuttig, maar het leest zonder gevoel.

Dat veranderd in het tweede hoofdstuk. Viktor neemt ons mee in zijn ervaringen. Hij was altijd een zwemmer en wil dat weer gaan doen. Maar hoe moet dat zonder benen? In een klein zwembad in een revalidatie centrum krijgt hij snel de slag te pakken. Maar daarna de overstap naar een publiek zwembad.

Viktor weet het prachtig te beschrijven. De interactie met valide mensen, de nieuwsgierigheid waar hij mee te maken krijgt, de praktische problemen. De term “rolstoeltoegankelijk”, (toilet, douche, trapjes versus lift of drempelvrij) komt regelmatig terug. Helaas zijn er nog steeds geen goede wettelijke afspraken over aanpassingen in nieuwe openbare gebouwen.
Met Viktor onderweg zie je de wereld vanuit zijn visie.

De ‘zakelijke’ praktische informatie blijft elk hoofdstuk terug komen, maar afgewisseld met de (reis)ervaringen van Viktor is het een zeer leesbaar en informatief boek.

De reis die hij onderneemt naar Indonesië is geweldig. De humor de Viktor uit soms ongemakkelijke situaties weet te halen is verrassend. En “rolstoeltoegankelijk” is in Indonesië een zeer ruim begrip.

Ook hier laat hij de wereld zien vanuit zijn rolstoel. De balie op de luchtvaartmaatschappij die veel te hoog is. Het apparaat waar hij een code moet invoeren waar hij niet bij kan, omdat het snoer te kort is. Hij is toch niet de enige die daar tegen aan loopt? Waarom is er bij de balie niet een verlaagd stuk ?

Viktor neemt ons mee op reis in de trein, naar een bezoek aan de bioscoop, in een stoeltjeslift de berg op en de hilarische avonturen bij de achtbanen van Disney, (welke eigenlijk te gênant voor woorden zijn) en een parachute avontuur. Maar ook autorijden, wonen, relaties en werk komen aan bod.

Mijn ervaring
Het kunnen inleven in een rolstoelgebruiker laat soms nog wel wat te wensen over. Dit boek is een eye opener. Een handvat om in de praktijk te gebruiken, zowel als “voetganger”, als nieuw rolstoelgebruiker.

Een boek dat gelezen zou moeten worden door een ieder die in de dienstverlening werkt.  

Het boek bevat veel verwijzingen naar nuttige websites en eindigt met “Wat je altijd van een rolstoelrijder hebt willen weten, maar nooit hebt durven vragen.”, en praktische informatie.

Het lezen ervan heeft me aangenaam verrast. Bij het lezen van zijn verhaal als hij een ‘spreekbeurt’ heeft gegeven op een lagere school en vervolgens een map vol prachtige tekeningen kreeg, heb ik het niet droog gehouden.

Maar ook plaatsvervangende schaamte gevoeld bij situaties die echt niet konden, gelachen om “rolstoeltoeganklijkheid” in het hotel in Indonesië, geleerd over rolstoelgangers, en respect gekregen voor zijn doorzettingsvermogen en inzet.

“Kijk hoever je kunt komen en wees niet bang om hulp te vragen, als je die nodig hebt. Zet een glimlach op je gezicht en vergeet niet dat het leven een avontuur is, waar heel veel mensen heel veel respect en bewondering voor hebben. Alles tezamen reden genoeg om tenminste  een beetje trots op jezelf te zijn!”

voor meer informatie:
www.levenoprolletjes.nl

9cd049e5f78bed378d84e4bc55374ec9.jpg

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Post