Er was eens… Boekenbloggerklus,Review Review: Achter de rug

Review: Achter de rug

Voor de Hebban boekenblogklus koos ik een klein boekje van Jan Simon Minkema: “Achter de rug”. In de omschrijving stond niet veel, alleen dat het ging om een speciale bundel met gedichten en korte verhalen.
Bij de naam ging me niet direct een belletje rinkelen, dus heb ik zijn naam gegoogeld en ontdekte dat hij de man was achter familie Knots. Ik heb enorm genoten van die serie met de ouwe Zemelaar, Oncle X en een “Een kloddertje roze” van tante Till. Nu was ik benieuwd hoe zijn boek zou zijn.

Achter de rug
Een klein gebonden boekje kwam met de post. Op de voorzijde staat een man op een trap, op de rug gezien, met een jack aan met een kleurenpatroon op de achterzijde. Op achterkant hangt hetzelfde jack aan een haakje.
Het blijkt een speciale uitgave. Achterin is ruimte voor een nummer en een signering. Helaas dat is leeg, dat was voorbehouden aan de eerste 128 exemplaren.

Gedichten
Het boek begint met een 35 gedichten, verdeeld in het boekje onder: “Mijn huis, je bent mijn trouwe haven”, “Kijk de wereld”, en “Weet jij wel”. Met onderwerpen als  huis, vakantie en liefde.
Ik ben ze gaan lezen, maar ik moet het nu echt aan mezelf toegeven, ik hou niet van gedichten. Als er een bepaalde kadans in zit, een ritme met logische rijmwoorden, dan gaat het nog wel. Maar bij de wat vagere versies raak ik het spoor bijster. Ik lees het wel, maar neem het niet op. Ik zie waar het overgaat, maar voel vaak niet wat de schrijver er mee bedoeld. De gedichten zullen voor liefhebbers prachtig zijn, maar het werkt gewoon niet voor mij. Toch geef ik niet op, ik zal ze nog een paar keer lezen en me proberen te verplaatsen in het gedicht.

Korte verhalen
Het tweede deel bestaat uit 15 korte verhalen, anekdotes uit zijn verleden en met name betreffende zijn familie, oma, pake en opoe. Met het opgroeien in Groet, het gepest worden op school, de artistieke kant die hij had en wilde ontwikkelen en het al vroeg merken dat hij anders was. Gelukkig had hij een familie die hem wel begreep.
De verhaaltjes raakten me wel. Een kijkje in zijn jeugd, mooi geschreven. Van mij hadden er nog veel meer verhalen in mogen staan en had het boekje dubeel zo dik mogen zijn.

Mijn mening
Een bijzonder boekje. Er zijn slechts 750 van gedrukt. En ik ben nu een van die 750 die er een heeft. En ondanks het feit dat het lezen van gedichten toch niet mijn ding is, heb ik er wel een paar gelezen die me wel zijn bevallen.
Een combinatie bundel met gedichten en korte verhalen zorgt er voor dat er altijd wel iets in staat wat aanspreekt. In mijn geval dus de persoonlijke familie verhalen. Een heel fijn boekje om af en toe uit de kast te trekken, en dan voor een goed gevoel een verhaaltje uit te (her)lezen. Grappige woordspeling aangezien Jan Simon Minkema zelf ook uit de kast is.

Over de schrijver
Jan Simon Minkema (ook: Jan-Simon Minkema) (Groet, 31 juli 1950) is een Nederlands acteur, die onder meer met Hetty Heyting en Marnix Kappers speelde in de populaire NCRV-televisieserie De Familie Knots. Hij speelde hierin de personages Opa Knots, Onkel X en meester Arend Vogel.
Hij speelde een tijdelijke rol in Goede tijden, slechte tijden als leider van een sekte.
Verder is hij tekstschrijver en zanger. Minkema maakte een jaar deel uit van de cabaretgroep Purper en hij speelde in het hoorspel Het Transgalactisch Liftershandboek. (bron: Wikipedia)

Meer informatie is te lezen op zijn site: http://www.jansimonminkema.nl/biografie

Uit “Achter de rug”; JanSimon Minkema;blz46

cb9f9ca182e7bb8777f7ff6a8aad58a0.jpg

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Post