Once upon a time: Aria’s travelling bookshop

Deze laatste twee weken had ik weinig energie (ziek) en nul-lees concentratie. Toch braken een paar boeken door de Corona depressie heen. Een ervan is deze Engelse feelgoodroman: Aria’s travelling Book Shop, welke ik op Netgalley uitkoos vanwege de titel.

423bb19f9df6a25c71d2d6042d07c3e5.jpg

Korte samenvatting:

This summer will change everything!
Aria Summers knows what she wants.

A life on the road with best friend Rosie and her beloved camper-van-cum-book-shop, and definitely, definitely, no romance. But when Aria finds herself falling – after one too many glasses of wine, from a karaoke stage – into the arms of Jonathan, a part of her comes back to life for the first time in years. Since her beloved husband died Aria has sworn off love, unless it’s the kind you can find in the pages of a book. One love of her life is quite enough. And so Aria tries to forget Jonathan and sets off for a summer to remember in France. But could this trip change Aria’s life forever…?

ec11c73c5870a6d0e4814b2f0eb15cc5.jpg

Het lezen

Eenmaal aan het lezen ontdekte ik al snel dat het een tweede deel is in een nieuwe serie van schrijfster Rebecca Raisin. Een naam waar ik nog nooit van had gehoord, maar een speurtochtje op internet leverde een heleboel informatie op en ook heel veel boeken. Maar ja, er wordt veel uitgegeven in Engeland en VS en er wordt maar een heel klein deel vertaald.

Tip voor een uitgeverij: Deze mag vertaald worden! Graag zelfs.

En daarmee verklap ik al dat ik het een geweldige roman vond. Dat het een tweede deel is, is af en toe te merken, wanneer er toespelingen worden gemaakt over het eerste deel: Rosie’s travelling Tea Shop, waarin Rosie’s huwelijk strandt, waarin ze haar nieuwe grote liefde vindt en beste vriendin wordt van Aria.

Aria en Rosie zijn van-lifers. Niet iets wat zomaar te vertalen is, maar zij reizen rond in hun busjes die ook hun winkeltjes zijn. Ze reizen met hun voorraden van feest naar festival om daarmee in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. Een soort food-truckers dus, alleen waar Rosie bijzondere tea en heerlijk gebak verkoopt, is de bus van Aria gevuld met tweedehands boeken!

Ik heb genoten vanaf het begin van het boek tot het einde. Het is zo’n origineel verhaal door de setting, waarin ze met de busjes door Frankrijk gaan rijden. Maar ook de verhaallijn is goed en de personages zijn echt goed uitgewerkt. Er zit diepgang in en het verhaal weet je als lezer te raken.
Aria is sinds drie jaar weduwe, ze verloor haar grote liefde aan kanker. Haar schoonfamilie geeft haar de schuld van het feit dat hij geen medicatie wilde, maar juist nog een laatste reis(je) wilde maken. Maar Aria heeft zelf ook een knagend schuldgevoel door een belofte die ze heeft gedaan. En als zich dan een mogelijk nieuwe liefde aandient in een persoon van een beroemde schrijver, moet Aria door een hoop gevoelens heen worstelen op zoek naar vergeving en berusting voor ze verder kan met haar leven en haar toekomst.

Dat het einde niet een hele grote verrassing is, is geen probleem. De weg ernaar toe is zo bijzonder en mooi en liefdevol, dat het Aria van harte is gegund. En er zit er veel humor in het boek, ik heb werkelijk een paar keer zitten lachen.

Ok, maar wat betreft het boekenthema?

Ja, het boekenthema. Zet Bookshop in de titel en het boek is voor mij. Maar dat pakt niet altijd goed uit. Deze keer is het boekenthema opvallend aanwezig. Het is heerlijk om te lezen over de boeken waar Aria van houdt en de boekenwinkels die ze bezoekt. Maar wat me vooral opviel waren de prachtige boekenquotes die ik tegen kwam! En die wil ik graag hier delen.

Boekenquote’s

‘You know what’s saved me?’
I can guess… ‘Reading? Doesn’t that save us all in the end?

‘It’s what saved me, these last few years. Having words to escape into that weren’t my own.’

‘The beauty of literature. It’s always there when people aren’t.
Isn’t that the truth of it? When all else fails there are worlds out there to secrete you away where real life can’t intrude, at least for a little while.’

‘There’s nothing like the magic of reading to ease the most damaged heart.’

‘With a spring in my step that only book buying van do.’

ec11c73c5870a6d0e4814b2f0eb15cc5.jpg

Conclusie

Deze Engelstalige feelgoodroman is een heerlijk boek waar ik van heb genoten. Ik kon er echt in verdwijnen en de wereld die nu zo angstig is, buiten sluiten. Ik leefde mee met Aria en Rosie en hun van-life vrienden en reisde met hen mee door Frankrijk. Samen op een camping, picnics in de openlucht en meetings met een auteur in een knusse boekwinkel. Het zijn dingen waar we nu even alleen maar van kunnen dromen (of over lezen). Deze roman doet dat in ieder geval.

Het was een succesvol Netgalley avontuur voor mij.

Lees jij graag boeken met een boekenthema?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Post