Moedeloos

Het is vrijdag en het weekend staat voor de deur. Ik heb de hele ochtend om op de computer achterstallige administratie weg te werken. Er ligt een stapel bonnetjes en een paar boeken voor recensies. Maar ik heb wat opstart problemen en voor ik het weet ben ik alweer aan het rondneuzen op Hebban.nl .

68e4dda3538a4eb20c1445f1e58540cc.jpg

‘Moedeloos’ staat er aan de kop van mijn blog. Zo voel ik me nu een beetje. Buiten is het somber, op zich al reden genoeg om moedeloos van te worden, maar dat is niet de reden. Waarom dan wel?

Ik was zoals ik al zei, afgeleid van mijn werk en bladerde rond op Hebban. Met een pling kwam er een nieuwe melding binnen in de email-box: De boekentipper, twee lezers die een beroep deden op de genreclubs voor een boekentip. Ik klikte door naar het overzicht met aanvragen en een van de twee was een aanvraag waar ik wel een paar leuke tips voor wist. Het verzoek was boeken/romans die zich afspeelden in Afrika. Gelijk kwamen er titels bovendrijven: Recepten voor liefde en moordOut of Africa en… eh…. dinges, die ene, maar ojee wat was de titel ook al weer van dat boek? En toen ging het mis.

Ik wist dat dat boek op mijn lijstje -wil ik lezen- boeken stond. Die lijst is nog redelijk beperkt, (nou ja, 485 boeken, het kan erger), maar ik vond het boek niet. Dat die lijst niet veel langer is komt door die andere lijst -in bezit- (419). En die lijsten lopen niet synchroon. Met als gevolg dat er zeker 1000 boeken zijn die ik nog wil lezen en waarvan ik dus bijna de helft ergens heb liggen…..

Dat ik dagelijks op mijn werkplek in huis zit tussen stapels boeken valt me al niet meer zo heel erg op. Af en toe denk ik wel: Misschien moet ik hier toch ook maar eens een boek van gaan lezen, maar verder is het gewoon een soort behang. En daarbij staat er ook een kast met boeken die ik wel al gelezen heb, dus ‘valt het best wel mee met die ongelezen boeken toch?

Nee dus, want toen ik ging bladeren in de boekenlijst met boeken -in bezit- werd ik er compleet moedeloos van. Ineens zag ik weer die mooie titels voorbij komen waar ik, toen ik ze in handen had en ze de winkel mee uit nam, zo gelukkig van werd en waar ik zo veel zin in had om ze te gaan lezen, om ze vervolgens toe te voegen aan mijn stapels boeken. MOEDELOOS echt. Zoveel moois en ik heb ze niet gelezen…..

Het is duidelijk, het roer moet om. Meer lezen uit eigen kast, maar O wat is dat moeilijk als er ook zoveel moois uitkomt. En dan zijn de nieuwe boeken die lees (vaak met een deadline) nog niet het grootste probleem. Het grote gevaar ligt net zo goed bij de kringloop, waar ook zoveel prachtige boeken staan, hopend op een tweede leven. Zo was ik er gister en vond daar een oude In koelen bloede van Truman Capote, waar Soraya net die dag een blog over had geplaatst. Dus oud of nieuw, de verleiding is te groot.

Ik ga nu eerst de bonnetjes wegwerken, daarna de recensies afmaken en dan begin ik in een boek dat hier al heel lang ligt. De keuze is gevallen op Mister Menthol van Frank Krake. Scheelt toch weer een stukje behang (-_-), en ik voel me gelijk weer een stuk beter!

Oja, om mijn verhaal nog af te maken: dat ene boek dat ik zocht, heb ik nog gevonden, het is Onder de Afrikaanse zon van Adrienne Benson.

68e4dda3538a4eb20c1445f1e58540cc.jpg

Een herkenbaar verhaal? Of ben ik de enige die soms door de vele boeken de nog-te-lezen exemplaren niet meer ziet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Post