Er was eens… Overig Agatha Christie: 100 jaar Poirot

Agatha Christie: 100 jaar Poirot

Afgelopen week werd ik verrast door een bericht op internet:

 12 sept: THRILLERS: 100 JAAR HERCULE POIROT

Wow, 100 jaar Poirot, en ik als Agatha Christie fan had dat gemist?
Bij nader onderzoek bleek dit bericht te gaan over een avond op de Boekenparade waar Sophie Hannah komt. Zij heeft Poirot weer nieuw leven ingeblazen met “De Monogrammoorden”, en met het binnenkort te verschijnen: “The Closed Casket” (de nieuwe erfgenaam).

Het eerste boek van Agatha Christie met Poirot in de hoofdrol, is voor het eerst in 1920 uitgegeven (VS), In Engeland in 1921 en in Nederland pas in 1932. Niet zo gek dus, dan die “100 jaar Poirot” aan me voorbij is gegaan. In een artikel op Hebban zag ik dat het boek oorspronkelijk geschreven is in 1916! Tada, 100 jaar Poirot!

https://www.hebban.nl/artikelen/sophie-hannah-schrijft-tweede-hercule-poirot-detective

Agatha Christie

Eenmaal op zoek naar informatie kwam ik op Wikipedia

Agatha Mary Clarissa Miller  15 september 1890 –  12 januari 1976) was een Britse schrijfster, die uitgroeide tot een van de meest succesvolle auteurs aller tijden. Haar werken werden in ten minste 108 talen vertaald, en er werden ruim 4 miljard exemplaren van haar boeken verkocht.

Agatha Christies oeuvre omvat 66 detectiveromans, 20 toneelstukken, 4 non-fictiewerken, 6 romans onder het pseudoniem Mary Westmacott en ongeveer 150 korte verhalen. Er zijn bijna 200 verfilmingen van en over Christies werk en over het leven van de auteur op het witte doek en de beeldbuis verschenen.

Ze is geestelijk moeder van onder meer Hercule Poirot, Miss Marple, Tommy en Tuppence en Mr Parker Pyne en Mr. Harley Quin.

Hercule Poirot

Hercule Poirot is een fictieve Belgische detective. Hij speelt de hoofdrol in een boekenreeks van Agatha Christie. Hij wordt vaak bijgestaan door kapitein Hastings en/of de ietwat domme hoofdinspecteur Japp vanScotland Yard.
Poirot is ijdel, allesbehalve bescheiden, besnord, Belgisch en geniaal. In de verhalen steekt hij zijn genialiteit niet onder stoelen of banken en bedient zich vaak van Franstalige uitdrukkingen. Heel bekend is: les petites cellules grises (de kleine grijze cellen, de hersenen dus)
(bron wikipedia)

Agatha Christie heeft over Poirot 34 boeken en 54 korte verhalen geschreven. Ze werd zelf af en toe gek van hem:

“There are moments when I have felt: ‘Why-why-why did I ever invent this detestable, bombastic, tiresome little creature?’…. But now, I must confess it, Hercule Poirot has won. A reluctant affection has sprung up for him…”
(bron: www.agathachristie.com)

De Poirot boeken

In 1920 wordt “The Mysterious Affair at Styles” (de zaak Styles) uitgegeven, het eerste verhaal met Poirot in de hoofdrol, waarna er nog een heleboel boeken volgen tot en met “Curtain: Poirot’s Last Case”, (het doek valt).

Leuk detail; Agatha Christie schreef dit verhaal (Poirot’s last case) al in 1940, het heeft tot 1974 in een kluis gelegen

In de boeken van Agatha Christie gaat het vaak om whodonits, waarbij Poirot toevallig aanwezig is, of ingeroepen wordt door een kennis, of door Inspecteur Japp.
In een aantal boeken werkt Poirot ook samen met schrijfster Ariadne Oliver.

Poirot gaat nauwgezet aan het werk, veel ondervragingen en onderzoek van plaats delict waarbij de clous worden weggegeven zodat de lezer mee kan puzzelen om de moordenaar te vinden. Vaak is er nog een tweede moord, omdat die persoon te veel weet. Maar Poirot weet door denkwerk de dader te ontmaskeren en doet dat in een setting met alle betrokkenen, legt alles uit, verdenkt personen en laat vervolgens weten waarom ze het niet hebben gedaan, om uiteindelijk de meest onverdachte persoon aan te wijzen.
De moorden zitten altijd ingenieus in elkaar, en er wordt meestal een vorm van misleiding gebruikt. De verhalen zijn bekend om hun strakke sfeer en sterke psychologische suspense.

Poirot en ik

Hoewel eigenlijk Miss Marple mijn favoriet is, kan ik toch altijd erg genieten van de boeken met Poirot.  Soms is hij irritant tevreden over zichzelf, maar toch is hij altijd correct en weet op ingenieuze manier de zaak op te lossen.

Mijn persoonlijke favoriete boek in het Poirot lijst: Moord in de Orient Express, een geniaal complot in een rijdende trein en een van de weinige verhalen waar de moordenaar weg komt zonder straf.

Mijn minst favoriete Poirot boek is: Poirot speelt bridge. Het was langdradig en ingewikkeld. Kennelijk heb ik de uitkomst ook verdrongen, want ik kan er weinig meer van herinneren.

En om 100 jaar Poirot te vieren, trek ik deze week maar weer eens een boek van de plank, laat ik maar weer eens het eerste deel oppakken: De zaak Styles.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Post