Er was eens… Boekenuitjes Snoepwinkel op Het Vredenburg

Snoepwinkel op Het Vredenburg

Zondag 15 september, het was onverwacht een zonovergoten nazomerdag. Ik ging met de trein naar Utrecht. Daar, zo was mijn beloofd, zou ik terechtkomen in een snoepwinkel, een snoepwinkel vol boeken welteverstaan. Eenmaal Hoog Catherijne uit werd ik niet teleurgesteld, kramen vol met boeken, boeken en boeken.

68e4dda3538a4eb20c1445f1e58540cc.jpg

De nieuwe boekenmarkt

Het is voor mij de derde keer dat ik naar de boekenmarkt van Utrecht ging. De eerste keer in 2017 was het nog kleinschalig en werd De nieuwe boekenbeurs georganiseerd in de Nicolaikerk die vol stond met kraampjes van kleine uitgeverijen.
In 2018 verhuisde De nieuwe boekenbeurs al naar het Vredenburg en werd het aantal kraampjes uitgebreid. Er kwamen toen ook antiqairs en andere uitgeverijen bij. Ook in Vredenburg zelf stonden kraampjes.

De nieuwe boekenbeurs is een samenwerking van Het Literatuurhuis, Utrecht Marketing, de Vereniging van Zelfstandige Uitgevers (VZU) en Bond van Handelaren in Oude Boeken (BOB). Dit jaar is het weer iets groter geworden. Nog meer kraampjes en gecombineerd met een literair programma van het ILFU, Het Internationaal Literatuur Festival Utrecht.

Een grote snoepwinkel dus. Kraampjes vol met boeken. Soms tref je net dat ene boek dat je al langer zoekt, soms ontdek je een boek dat je niet zocht maar wat wel een perfecte aanvulling is op je verzameling en soms kan je gewoon even lekker uitpakken (of inpakken) bij een kraam van vijf boeken voor tien euro!, wat ik dus ook heb gedaan (-_-).

Shoppen op het Vredenburg

Ik reisde naar Utrecht met een rugzak die mijn dochter kreeg toen ze naar de middelbare school ging. Die tas heeft ze met zorg uitgekozen en vervolgens een keer of twee gebruikt. Ik maak er nu dankbaar gebruik van, want het is stevig en heeft veel ruimte. Dat is ook wel nodig, want ik nam al zes boeken mee. Drie voor Renate en drie die ik wilde laten signeren. Ik was dan ook blij dat ik Renate al snel trof en er drie boeken uit mijn tas kon overhevelen. Mijn tas vulde zich daarna bijna vanzelf.

Als eerste kocht ik een Engelse pocket! Wie had dat gedacht. Het lezen in het engels bevalt me goed. Er lag een pocket van Alexande McCall SmithThe 2 1/2 pillars of wisdom. Drie verhalen in een boek met grappig titels als Portugese Irragular verbs, The finer points of sausage dogs en At the village of reduced circumstances. Ik ben zeer benieuwd of ik het goed kan lezen en of het inderdaad een grappig boek is.

Bij de stand van Tinteling Romance en Dutch venture publishing liet ik mijn boeken signeren. Eerst De mooiste dag van je leven door Tamara Haagmans (inclusief live knuffel en Ikea potloodje) en daarna Genadeloos door Lis Lucassen (Olga Hoekstra). Ik was van plan om hier ook het boek Er was eens te kopen. Zo’n titel kan ik niet voorbij laten gaan met mijn Er was eens blog, maar het boek komt in oktober pas uit, dat had ik even over het hoofd gezien. Ik nam toen maar Het lied van mijn hart mee.

De volgende stop was meteen een volle tas: de stand van Orlando uitgeverij. Daar was het uitzoeken, vijf boeken voor 10 euro. Het leverde me vijf mooie titels op:

Die laatste is niet van Orlando maar van THB, ze hadden nl ook dozen vol met andere boeken. Dit was een boek dat ik op mijn wensenlijstje had staan. Voor de Feelgoodclub heb ik eens een lijstje gemaakt met boeken voor de culinaire maand, en deze was ik toen tegengekomen. Nu kon ik het eindelijk afvinken.

Een zesde titel ging ook nog mee in de tas. Dat was een stakker, een misdruk. Een e teveel op de band. Keueken ipv keuken. Zo’n zielig boek gun je toch een eigen plek? En zo werd een exemplaar van De pasja van de keuken – Saygin Ersin gered.

Toen was het wel genoeg….

Maar ja, als je denkt dat het wel genoeg is, moet je niet bij alle andere kramen gaan kijken. Ik bleef gluren, op zoek naar nog een boek dat misschien op mijn lijstje stond. Scannend over de titels besloot ik om niets meer te kopen. Toch bleef er nog een boek aan mijn vingers kleven. De kids of appetite – David Arnold, omdat ik er veel over heb gehoord en omdat ik hoop dat ik mijn dochter toch nog eens aan het lezen krijg. Ze leest wel, maar alleen als het ‘moet’ (havo-5) en op vakantie. Dit leek me ook wel een boek voor haar.

Broese

Renate en ik besloten naar Broese te lopen en Francisca sloot bij ons aan. Bij Broese wilde ik nog een boek kopen, nl De Offers van Jeroen Windmeijer. Hij stond met zijn boeken al voor de deur aan een statafel, dus dat was een leuke ontvangst en hij heeft het boek ook gelijk voor me gesigneerd.

Bij Broese was de middag ingevuld met Hebban live. Heerlijke boeken middag, waarbij ik als live boekentipper genoeg ideeen had om te tippen, maar waar de behoefte aan tips niet zo groot bleek. Toch twee dames heel gelukkig gemaakt met De lavendeltuin van Lucinda Riley. “Dan koop ik het voor jouw verjaardag, en dan leen ik het daarna weer van jou!”.

Tussendoor liet ik nog het boek Hoe ik talent voor het leven kreeg, dat ik van thuis mee had genomen, signeren door Rodaan al Galidi. En net toen mijn tas het eigenlijk niet meer kon hebben, kwamen er nog twee boekjes van Maartje en van Anne die ik had geadopteerd. (nog bedankt dames!).

68e4dda3538a4eb20c1445f1e58540cc.jpg

Zere voeten

Het was een heerlijke dag. Ik heb genoten van het shoppen, ik heb genoten van het ontmoeten van zoveel Hebbanners in het echt, ik heb genoten van het middag programma van Hebban bij Broese waar ik Thomas Rueb de debuutprijs zag winnen, ik heb alleen wat minder genoten van mijn zere voeten van een middag slenteren en staan. Strompelend met een veel te zware tas (maar hij kon dicht Francisca!) haalde ik de trein en daarna bracht mijn fiets me thuis waar ik languit op de bank de tas weer uit kon pakken. Dubbele pret dus, eerst het vullen en thuis weer het uitpakken (-_-). 

Blogschrijvend geniet ik nog even na. Nu eens bedenken welk boek ik als eerste ga lezen.

Hé ik hoor iets zwaars in de brievenbus vallen, het zal toch niet? Ja hoor een nieuw boek!

Nee hoor, ik heb geen keuze stress, echt niet…..

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Post