Er was eens… Bibliotheek,Boekenuitjes Nederland leest 2016

Nederland leest 2016

De bibliotheek, als kind was ik er wekelijks te vinden. Heerlijk struinen tussen de rekken en dan met een grote stapel boeken in de tas op de fiets weer naar huis om uren te lezen.
Daarna was het op en af met de bieb. Tijden met stapels boeken en daarna ook een hele tijd niet.

De bibiotheek in ons stadje is niet heel groot, maar er is toch een behoorlijk assortiment. Ook de meeste nieuwe boeken liggen snel op de uitstaltafels. Met mijn kinderen ben ik er vroeger vaak geweest. Toen ze klein waren vonden ze boeken wel erg leuk. Inmddels zitten ze op de middelbare school en is het een ‘moeten’ geworden.
Het lenen van boeken is voor mij een paar jaar op een heel laag pitje geweest. We verhuisden en ineens was de bieb ‘ver weg’, en met de intrede van de ereader hoefde ik ook de deur niet meer uit. Toch heb ik elk jaar mijn abonnement weer verlengd.

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, en inmiddels heb ik de weg naar de bieb weer gevonden. Vaak zoek ik op internet al wat ik wil hebben en dan laat ik het klaarleggen, want ik wil die nog, en die en die….. Zo heb ik alweer een stapeltje liggen, ik kan er bijna niet tegenaan lezen…. (dan morgen maar de was sorteren…. of overmorgen….of…)


Nederland leest 2016

Voor leden (en niet-leden) ligt er deze maand weer een gratis boek klaar in de bieb. “Democratie” is het thema. Met een aantal stellingen wordt je als lezer even bewust van het leven in Nederland.

“Tijdens Nederland Leest 2016 legt de bibliotheek onze democratie langs de meetlat. Is de democratie bestand tegen de huidige problemen en uitdagingen? Biedt zij de beste garantie voor vrijheid? Meebeslissen in een referendum: een feest of fiasco? Draait het om de macht van de meerderheid, of wordt juist iedereen gehoord? Hoe zit het met de rechten, maar ook de plichten van de burger?.”

Na het beantwoorden van de stellingen mag er een boek worden uitgekozen. Dit jaar zijn er drie titels om uit te kiezen:

Heer van de vliegen – William Golding (1954)
Wat gebeurt er als een groep jongens strandt op een onbewoond eiland? Men begrijpt dat er een leider moet komen en dat er regels nodig zijn. Ze zouden moeten samenwerken, maar er ontstaat een rivaliteit die uitmondt in een bloedige oorlog. Lord of the flies is een klassieker uit de wereldliteratuur.

Liefde en schaduw – Isabel Allende (1986)
Lange tijd gelooft journaliste Irene haar moeder, die vindt dat democratie alleen maar tot chaos kan leiden. Tot zij haar ogen niet langer kan sluiten voor de verschrikkingen van het dictatoriale regime. Terwijl zij en fotograaf Francesco in verzet gaan, ontluikt hun liefde.

Morten – Anna Levander (2014)
De ambitieuze politicus Morten Matthijssen schuwt geen middel om minister-president te worden. Het boek geeft een inkijkje in de achterkamertjes en wandelgangen van Den Haag en toont hoe een politicus die het volk aan de kant wil zetten toch door datzelfde volk gekozen kan worden.

Nederland Leest wordt in 2016 – van 1 tot en met 30 november – voor de elfde keer georganiseerd en is een initiatief van de CPNB, in samenwerking met de VOB (Vereniging Openbare Bibliotheken).

Ik heb het boek “Morten” gekozen. Recent en relevant. Een kijkje in Den Haag en een thriller, ik ben benieuwd.

Loading

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Post