Er was eens… Boekenuitjes 50 plus beurs 2019

50 plus beurs 2019

Toen ik een heel stuk jonger was gingen mijn ouders naar de 50 plus beurs. Een beurs waarvan ik dacht dat ik er nooit een voet binnen zou gaan zetten. Gehoortoestellen, sta-op stoelen en omroep Max leek niet aan mij besteed. Maar zeg nooit nooit, want de verleiding van gratis kaartjes is groot.

68e4dda3538a4eb20c1445f1e58540cc.jpg

Inmiddels ben ik zelf de 50 gepasseerd en pas ineens in het profiel dat zich een dag kan en mag uitleven op de 50 plus beurs. Ik had echter nul komma nul interesse, tot er een berichtje voorbij kwam van Marelle Boersma. Zij schrijft Ik-vertrek thrillers (onder andere, ze schrijft nog veel meer thrillers) en zou op dinsdag een lezen houden over haar boeken. De eerste 100 reacties konden een gratis toegangskaartje voor de beurs ontvangen. En hetzelfde was het geval met Griet Op den beeck, die op de zaterdag zou komen, ook via haar uitgeverij waren gratis kaartjes te verkrijgen. De eerste horde was daarmee weggehaald, want een gratis kaartje is mooi meegenomen.

Op de site van de 50 plus beurs zag ik het programma en ondekte dat Bookspot op de beurs stond en daar elke dag lezingen, interviews en signeersessies organiseerde met schrijvers en schrijfsters. Mijn planning was snel rond, zowel de dinsdag als de zaterdag waren geboekt.

Charles den Tex

3f0e0797c7e58ebfafbc7aa93efe9ad5.jpg

Op dinsdag reisde ik af naar Utrecht, voor mij maar een kleine reis met de trein en de Jaarbeurs is ook vlak bij het station. Binnen was het zigzaggen tussen de rollatoren en de grijze permanentjes om mijn doel te bereiken: De Bookspot-hoek. Met het idee dat het wel helemaal vol zou zitten viel ik binnen in de zaal waar alle stoelen leeg waren… Was er iets mis, moest ik nog ergens in een rij staan? Maar nee, er was gewoon nog niemand. Charles den Tex wel, die maar wat blij was dat er in ieder geval nog iemand kwam luisteren. Bij aanvang van zijn lezing waren er nog een paar luisteraars aangeschoven. Een enkeling kwam even zitten om de zere voeten rust te gunnen, maar die viel wel met de neus in de boter, want Charles den Dex kan zeer enthousiast vertellen. Zijn lezing ging over zijn nieuwe boek Verloren vrouw, hoe hij door middel van krantenartikelen op het idee is gekomen om zijn vrouwelijke personage te creeren en dat gecombineerd met een eigen ervaring met een oplichter levert een nieuw spannend boek op met een zeer originele insteek. Een mini boekje met de eerste hoofdstukken kregen we mee als teaser.

Aansluitend heb ik ‘Cel’ nog laten signeren, waarna de andere aanwezigen het miniboekje lieten signeren, verbaasd als ze waren dat ik een boek bij me had. Maar ja, ik kwam dan ook niet voor de beurs, maar alleen voor de schrijvers.

Marelle Boersma

dbe9681b194161f3c25e24f461e2a451.jpg

De tweede lezing die ik bijwoonde sloot aan op die van Charles den Tex, dus ik kon lekker blijven zitten. Niet dat ik me zorgen hoefde te maken over een zitplaats, maar ik zat wel lekker vooraan. Marelle Boersma is schrijfster van thrillers en er komt binnenkort een vierde Ik vertrek thriller uit. Het is niet zo gek dat ze daarvoor heeft gekozen, want ze is zelf met haar man naar Portugal vertrokken omdaar een boerderij op te knappen tot droomhuis. En net als bij de Ik vertrek afleveringen op tv was de taal een probleem en ging er wel het een en ander mis. Inmiddels wonen ze weer in Nederland, die ze volgende maand weer gaan verlaten. Opnieuw een Ik vertrek verhaal, maar nu naar Frankrijk. Het levert vast weer genoeg inspiratie op voor een volgende thriller.

Van Marelle heb ik alleen ebooks een aangezien die zich wat lastig laten signeren, heb ik dat deel maar overgeslagen. Ik kon het toch niet laten om even over de beurs te wandelen, maar had het snel bekeken. Op een gebietste pen van de Lotto na, was er niets dat mijn interesse had en ik ging weer naar huis. Ik ben nog wel 10 cupjes koffiemelk rijker, die ze bij de uitgang uitdeelden.

Gerda van Wageningen

757f10e9c2644f8f5758bac1d813c5e3.jpg

Op zaterdag stapte ik weer in de trein. Ik verwachte deze keer wel meer drukte dan op de dinsdag. Van Helma had ik gehoord dat het woensdag superdruk was geweest en dat de zaal helemaal vol had gezeten. De drukte begon al bij de ingang. Ik was ook vroeger dan op dinsdag en we moesten doorlopen naar de achterzijde waar een deur was opengezet voor de hele meute 50 plusser. Gelukkig ging het scannen van de kaartjes vlot, alleen was ik mijn oriëntatie compleet kwijt toen ik de hal 7 binnenstapte. Liep ik toch weer over die beursvloer. Maar mijn neus voor boeken leidde me naar Bookspot, waar ik weer een plekje vooraan vond. Deze keer was ik niet de eerste en de enige. 

Gerda van Wageningen werd geinterviewd door Soraya Vink en het was een leuk en informatief interview. Zo weet ik nu dat Gerda vroeger paardreed (dressuur), dat ze een fervent vogelaarster is en dat haar boeken meer dan 25 miljoen keer zijn uitgeleend via de bieb.

Daphne Deckers

9e90e48e42e0d0853d02f9bc609213fe.jpg

Het volgende interview was met Daphne Deckers en daar keek ik ook erg naar uit. Ik heb haar boeken over kinderen krijgen en opvoeden altijd met veel plezier gelezen en ook haar romans Alles is zoals het zou moeten zijn en Dubbel zes waren erg leuk. Die laatste twee zaten dan ook in mijn tas. Ook zij werd geinterviewd door Soraya Vink. Ze vertelde over haar schrijfproces, dat ze meestal uitgaat van een Wat als.. situatie en daar een heel plot omheen bouwt. Ze houd van humor, maar ook van gênante situaties. Haar personages maken dan ook heel wat mee en moeten heel diep gaan om van daaruit weer op te kunnen krabbelen.
Haar boek Alles is zoals het zou moeten zijn wordt verfilmd en ze is wezen kijken op de set. Het feit dat ze nu de personages die zij heeft bedacht tot leven ziet komen is heel bijzonder. Soraya vroeg ook nog naar het inspreken van haar Dubbel zes boek als luisterboek, wat ze zelf heeft ingesproken. Het is iets wat ze heel leuk vond om te doen, maar dat het lezen van de seks scenes toch behoorlijk ongemakkelijk was.

Na het interview was er gelegenheid voor signeren. Ze nam er de tijd voor en er werden aan alle kanten foto’s gemaakt. Daphne vond mijn booksleeves zo leuk. Ik heb ook net een knalroze bijgemaakt, dus die valt ook wel op. Na de foto’s en twee boeken die nu op de plank bij de andere gesigneerde boeken kunnen, kon ik weer heel tevreden naar huis. Het tweede setje koffiemelk heb ik geweigerd, we gebruiken het helemaal niet.

68e4dda3538a4eb20c1445f1e58540cc.jpg

Het waren twee leuke dagen. Buiten gekomen scheen de zon. De reis naar huis was een eitje, het maken van de blog koste wat meer tijd. Ik won nog een Bookspotbon van 15 euro op het rad van avontuur, dus ik mag binnenkort weer shoppen. Ga jij weleens naar een beurs?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Post